Domowe wytwarzanie serów, jogurtów i twarożków.

gonzek
10
Posty: 19
Rejestracja: sobota, 15 gru 2012, 14:19
Załączniki
Re: Przepis na domowy Parmezan

Postautor: gonzek » sobota, 5 sty 2013, 11:18

Czyli coś na podobieństwo Goudy. W takim razie woskujesz już po wysoleniu, ja bym dał mu jeszcze z 2 tygodnie w temperaturze pokojowej wstępnego dojrzewania przed zawoskowaniem.
Jeśli chciałbyś wosk to jest w naszym sklepie: http://sklep.serowar.pl/pl/c/Powloki-do-serow/5
Nie wiem jak teraz, ale kiedyś w agrovis wosk mieli droższy - chyba ponad 20 zł.


profimator_1200x350
Awatar użytkownika

Autor tematu
Rosiak
20
Posty: 25
Rejestracja: sobota, 18 lip 2009, 18:51
Ulubiony Alkohol: piwo, bimberek
Status Alkoholowy: Piwowar
Kontakt:
Załączniki
Re: Przepis na domowy Parmezan

Postautor: Rosiak » niedziela, 6 sty 2013, 10:21

Kolego jesli chcesz woskowac to zamiast nacierania sera sola polecalbym Ci solanke (latwiejsza w uzyciu i powierzchnia sera jest czysta) Przed woskowaniem ser musi troche lezakowac.
Dajcie mi kobietę, która szczerze kocha piwo, a podbiję cały świat!
Wilhelm II

Awatar użytkownika

cafekot
250
Posty: 253
Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 14:34
Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
Załączniki
Re: Przepis na domowy Parmezan

Postautor: cafekot » niedziela, 6 sty 2013, 14:08

Dzięki za porady - jak wyjdzie coś znośnego to się pochwale.


Wróć do „Serowarstwo”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości