Znaleziono 23 wyniki

autor: Rosiak
piątek, 29 mar 2013, 11:55
Forum: Serowarstwo
Temat: Twaróg
Odpowiedzi: 17
Odsłony: 4776

Re: Twaróg

autor: Rosiak
niedziela, 6 sty 2013, 10:21
Forum: Serowarstwo
Temat: Przepis na domowy Parmezan
Odpowiedzi: 22
Odsłony: 10302

Re: Przepis na domowy Parmezan

Kolego jesli chcesz woskowac to zamiast nacierania sera sola polecalbym Ci solanke (latwiejsza w uzyciu i powierzchnia sera jest czysta) Przed woskowaniem ser musi troche lezakowac.
autor: Rosiak
czwartek, 3 sty 2013, 12:15
Forum: Serowarstwo
Temat: Przepis na domowy Parmezan
Odpowiedzi: 22
Odsłony: 10302

Re: Przepis na domowy Parmezan

Sery mozesz polozyc w nie podlaczonej lodowce i wykorzystac ja jako regał ale po co tak sie meczyc skoro mozna je polozyc poprostu na polce Jesli sery nie sa zbyt grube to radzilbym parafinowac bo wyschna Niektore ksiazki mowia o natluszczaniu oliwa ale czy ta warstwa oleista nie bedzie jelczała po ...
autor: Rosiak
piątek, 28 gru 2012, 12:42
Forum: Serowarstwo
Temat: Przepis na domowy Parmezan
Odpowiedzi: 22
Odsłony: 10302

Re: Przepis na domowy Parmezan

Kolego postepuj wedlug przepisu i zachowaj higiene pracy a na 100% bedziesz cieszyl sie dobrym serem! Tylko ostroznie z lipaza jesli bedziesz ja dodawal! Nie kazdy lubi wyrazisty i ostry smak! Z cisnieniem prasowania tez mozesz kombinowac jesli stwierdzisz ze jest zbyt twardy ser Nizej formularz war...
autor: Rosiak
czwartek, 27 gru 2012, 22:17
Forum: Serowarstwo
Temat: Przepis na domowy Parmezan
Odpowiedzi: 22
Odsłony: 10302

Re: Przepis na domowy Parmezan

Mleko w wymionach nie jest sterylne. Jedyne sterylne (lub bardzo bliskie temu) to mleko UHT. Hodowca oddajac mleko do skupu (mleczarni) musi zachowac odpowiednie patametry tluszczu, bialka jak i bakterii. Mleko chlodzone jest zeby zachowac swiezosc ale nie po to zeby je wyjalawiac. Podgrzewajac mlek...
autor: Rosiak
czwartek, 27 gru 2012, 20:37
Forum: Serowarstwo
Temat: Przepis na domowy Parmezan
Odpowiedzi: 22
Odsłony: 10302

Re: Przepis na domowy Parmezan

Schladzanie ogranicza rozwoj bakterii natomiast prawidlowa pasteryzacja ktora przebiega w wyzszych temp Unicestwia bakterie. W wiekszosci zakladow produkujacych sery mleko jest pasteryzowane przed obrobka.
autor: Rosiak
czwartek, 27 gru 2012, 17:38
Forum: Serowarstwo
Temat: Przepis na domowy ser Ricotta
Odpowiedzi: 0
Odsłony: 2337

Przepis na domowy ser Ricotta

Przepis na ricotte z serwatki: Składniki: - serwatka ktora nam zostala z robienia innego sera - opcjonalnie mozna dodac 1L mleka dla zwiekszenia wydajnosci - ocet jablkowy (na 8L serwatki okolo 1/4 szklanki) - opcjonalnie dla poprawienia smaku 1/4 lyzeczki bakterii mezofilnych - 1/2 lyzeczki soli - ...
autor: Rosiak
czwartek, 27 gru 2012, 11:21
Forum: Serowarstwo
Temat: Przepis na domowy Parmezan
Odpowiedzi: 22
Odsłony: 10302

Przepis na domowy Parmezan

Witam! Osobiście uwielbiam parmezan. Nizej zdjecie mojego sera przed dojrzewaniem: parmezan.jpg Przepis: - 10L mleka niepasteryzowanego (najlepiej prosto od krowy, ja uzywam schlodzonego odrazu po udoju do 4st C z basenu na mleko) - Bakterie termofilne (uzywam mieszanki KAPPA1 od firmy http://agrovi...
autor: Rosiak
poniedziałek, 28 gru 2009, 16:00
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Tabela mieszania spirytusu 95% z wodą
Odpowiedzi: 67
Odsłony: 132117

Re: Tabela mieszania spirytusu 95% z wodą

Przygladam sie tej tabeli od dluzszego czasu i rzuciło mnie sie jedno w oczy. Konkretnie z tego co znalazlem w literaturze to: moc spirytus woda 35% 368 658 40% 421 608 45% 474 557 50% 526 505 60% 631 400 70% 736 291 80% 842 178 90% 948 62 Pola zaznaczone na czerwono juz sie nie zgadzaja i nie wiem ...
autor: Rosiak
sobota, 3 paź 2009, 14:59
Forum: Aspekty Estetyczne
Temat: Etykiety do piwa, wina, psoty
Odpowiedzi: 6
Odsłony: 6227

Etykiety do piwa, wina, psoty

Znalazlem ciekawa strone na ktorej mozna w dosc prosty sposob stworzyc etykiete:
http://www.beerlabelbuilder.com/

Kilka przykladow:
autor: Rosiak
piątek, 11 wrz 2009, 17:33
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Aquavit
Odpowiedzi: 6
Odsłony: 4872

Re: Aquavit

Ja znalazłem taki przepis: Kminkówka (typu Aquavit 40 ° 1,8 l) - 100 g kminku - 20 g kolendry - 20 g kardamonu - 10 g anyżu - 1,6 l wody - 0,8 l spirytusu 96% (najlepiej z żyta) - 100 ml syropu cukrowego Zrobić napar ze zmielonych nasion i 1L gorącej wody, odstawić naczynie na 24 godz. Po tym czasie...
autor: Rosiak
piątek, 4 wrz 2009, 16:53
Forum: Kontrola procesu destylacji
Temat: Czy taki termometr będzie się nadawał - spytaj zanim kupisz!
Odpowiedzi: 348
Odsłony: 89969

Re: termometr

Wielkie dzięki znalazłem coś dla siebie! Co myślicie? Miał ktos doświadczenie z czymś takim?
http://www.nordelektronikplus.pl/oferta_det.asp?show=0&g=28&pg=0&sg=1&id=96&los=0,6052299

Obrazek
autor: Rosiak
piątek, 4 wrz 2009, 10:17
Forum: Kontrola procesu destylacji
Temat: Czy taki termometr będzie się nadawał - spytaj zanim kupisz!
Odpowiedzi: 348
Odsłony: 89969

Re: termometr

Witam!
Może wiecie gdzie można kupić jakiś termometr z dwiema sondami, który na wyświetlaczu będzie pokazywał oba pomiary?
autor: Rosiak
środa, 2 wrz 2009, 21:32
Forum: Śmietnik
Temat: Turtles Pierwsze kroki 1000 pytań
Odpowiedzi: 16
Odsłony: 3891

Re: Turtles Pierwsze kroki 1000 pytań

Porzuć inne lektury i przeczytaj to co jest w pdf:
http://rapidshare.com/files/274843044/opis_kolumny_30-04-2009.pdf.html
To wszystko nie jest az tak skomplikowane na jakie wyglada. Masz pelna kontrole nad calym procesem.
autor: Rosiak
piątek, 28 sie 2009, 17:57
Forum: Śmietnik
Temat: Turtles Pierwsze kroki 1000 pytań
Odpowiedzi: 16
Odsłony: 3891

Re: Turtles Pierwsze kroki 1000 pytań

kliknij na niebieski napis "Kolumna typu AAbratek - budowa, kosztorys, opis działania" w podanym nizej linku i sciagnij opis budowy kolumny z glowica AAbratek http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=2102&highlight=g%B3owica sam sie kiedys meczylem ze schematami itp i wedlug mnie t...
autor: Rosiak
czwartek, 27 sie 2009, 05:52
Forum: Aparatury kompletne
Temat: Rysunek kolumny - prosze o opinie
Odpowiedzi: 22
Odsłony: 9544

Re: Rysunek kolumny - prosze o opinie

autor: Rosiak
piątek, 7 sie 2009, 14:19
Forum: Galeria destylatorów Reflux
Temat: [RW] Moj pierwszy aparat :D
Odpowiedzi: 51
Odsłony: 22458

Re: Moj pierwszy aparat:D

hehe gratuluje pomyslu!!!!
autor: Rosiak
niedziela, 26 lip 2009, 06:42
Forum: Aparatury kompletne
Temat: Rysunek kolumny - prosze o opinie
Odpowiedzi: 22
Odsłony: 9544

Re: Rysunek kolumny - prosze o opinie

dzieki za wypowiedzi jednak ja zostane przy swoim schemacie tylko doloze odpowietrzenie
autor: Rosiak
sobota, 25 lip 2009, 17:12
Forum: Aparatury kompletne
Temat: Rysunek kolumny - prosze o opinie
Odpowiedzi: 22
Odsłony: 9544

Re: Rysunek kolumny - prosze o opinie

Czyli wracam prawie do pierwotnego rysunku z forum. Czy tak bedzie dobrze?
autor: Rosiak
sobota, 25 lip 2009, 16:12
Forum: Aparatury kompletne
Temat: Rysunek kolumny - prosze o opinie
Odpowiedzi: 22
Odsłony: 9544

Re: Rysunek kolumny - prosze o opinie

Z tego rysunku (znalazlem go na forum gdzies) wynika ze jak sa zimne palce to nie potrzebny jest zawor powrotny (reflux wewnetrzny, szkic pierwszy od prawej)
przykladem moze byc "Saxofon" Calyxa: galeria-instrumentow-calyxa-t383.html

Wyszukiwanie zaawansowane