Witam Szanownych Forumowiczów!
Nastawiłem 4 wina, niestety jeszcze nie do końca wiem jak obliczać ilość cukru, którą dodać by uzyskać wymaganą zawartość alkoholu. Jest to tym bardziej utrudnione dla mnie, że nie miałem na początku cukromierza i tylko w przypadku ostatniego wina mogłem sprawdzić BLG. Chciałbym żebyście poradzili mi jak uzyskać wytrawne wina o jak największej zawartości alkoholu. Chciałbym poznać tajniki obliczania koniecznej porcji alkoholu w przypadku kiedy nie można określić początkowego BLG i w przypadku, kiedy można. Poniżej przedstawię moje winka i co do nich dodałem.
Wino z winogrona nastawione 21.09.2019, skład:
9,3L moszczu z winogrona, 1L wody + 1kg cukru, 5g drożdzy TOKAY + 5g pożywki
28 września - odcedzenie owoców
6 października - dodanie 0,5kg cukru i 0.2L wody
8 października - dodanie 0,5kg cukru i 0,3L wody
14 października - dodanie 1kg cukru i 0,7L wody
Winko pyka raz na 20-25 sekund.
Wino z jabłek aronii i winogrona nastawione 08.10.2019, skład:
3L soku z jabłek z sokowirówki, 2L rozduszonej aronii, 1L moszczu z winogrona, 0,25kg cukru + 0,15L wody, 5g drożdzy TOKAY + 5g pożywki
12 października 0,3kg cukru 0,35L wody
14 października 1kg cukru i 1L wody
Winko pyka raz na 8 sekund.
Wino z winogrona nastawione 12.10.2019, skład:
9,5L moszczu z winogrona, 1L wody + 1kg cukru, 7gr drożdzy Biowin ENOVINI + 5g pożywki
16 października dodanie 1kg cukru i 1L wody
Winko pyta raz na 4 sekundy.
Wino ze słoików nastawione 14.10.2019, skład:
10L moszczu z zapraw: głównie wiśnie, jagody, mało: śliwki, czereśnie, 0.5L wody, drożdże TOKAY 5g + 5r pożywki.
Tylko w tym przypadku mogłem zmierzyć BLG: było 22.
Winko pyta raz na 4 sekundy.
Tak jak pisałem, chciałbym tego nie zepsuć i dodać taką ilość cukru do wszystkich win, żeby miały jak najwięcej alkoholu i żeby było wytrawne. Proszę o pomoc, chciałbym się nauczyć sam przeprowadzić niezbędne obliczenia.
Proszę o pomoc w obliczeniu niezbędnej ilości cukru dla moich win
Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...
-
Autor tematu - Posty: 4
- Rejestracja: poniedziałek, 16 wrz 2019, 15:29
- Podziękował: 4 razy
Przejdź do
- FORUM STARTOWE
- ↳ Przywitaj Się!
- ↳ Poczekalnia Pytań
- DESTYLATY
- ↳ Pierwsze Kroki
- ↳ Bimbrownia
- ↳ Zaciery i Nastawy
- ↳ Problemy zacierowe
- ↳ W czym nastawiać?
- ↳ Drożdże i fermentacja
- ↳ Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
- ↳ Nastawy cukrowe
- ↳ Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- ↳ Nastawy owocowe
- ↳ Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- ↳ Nastaw na Rum
- ↳ Składniki zacierów
- ↳ Oczyszczanie nastawu przed destylacją
- ↳ Budowa Aparatury
- ↳ Problemy i pytania
- ↳ Materiały
- ↳ Łączenie
- ↳ Kotły
- ↳ Grzanie
- ↳ Chłodzenie
- ↳ Destylatory pot-still
- ↳ Kolumny destylacyjne
- ↳ Wypełnienie kolumny
- ↳ Osprzęt
- ↳ Bufory stabilizująco-wzmacniające
- ↳ Katalizatory miedziane
- ↳ Kontrola procesu destylacji
- ↳ Aparatury kompletne
- ↳ Pytania o kompletne destylatory z Internetu
- ↳ Projekty aparatur
- ↳ Eureka!
- ↳ Galerie destylatorów
- ↳ Galeria destylatorów Pot-Still
- ↳ Galeria urządzeń do destylacji masowej
- ↳ Galeria destylatorów szklanych
- ↳ Galeria destylatorów Reflux
- ↳ Galeria destylatorów różnych
- ↳ Destylacja i Rektyfikacja
- ↳ Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- ↳ Alembiki
- ↳ Destylacja metodą reflux ratio
- ↳ Destylacja wina i piwa
- ↳ Dzielenie frakcji podczas destylacji
- ↳ Ogólnie o destylacji
- ↳ Problemy destylacyjne
- ↳ Kolumny półkowe
- ↳ Zdrowie i Bezpieczeństwo
- ↳ Gotowe Destylaty
- ↳ Oczyszczanie destylatu
- ↳ Węgiel aktywny
- ↳ Chemiczne poprawianie destylatów między operacjami
- ↳ Mętny produkt
- ↳ Przepisy smakowe
- ↳ Przechowywanie destylatu
- WINO DOMOWE - WINIARSTWO
- ↳ Wytwarzanie Wina
- ↳ Wina Gronowe
- ↳ Wina Owocowe
- ↳ Wina Różne
- ↳ Cydr
- ↳ Miody Pitne
- ↳ Pszczelarstwo
- ↳ Sprzęt Winiarski
- ↳ Przechowywanie i dojrzewanie wina
- PIWO DOMOWE - PIWOWARSTWO
- ↳ Warzenie Piwa
- ↳ Przepisy na Piwo Domowe
- ↳ O Piwie i Nie Tylko
- ↳ Sprzęt Piwowarski
- NALEWKI DOMOWE - LIKIERY
- ↳ Przepisy na Nalewki i Likiery
- ↳ Wytwarzanie Nalewek
- DRINKI I ALKOHOLE ŚWIATA
- ↳ Wytwarzanie Drinków
- ↳ Najlepsze Drinki
- INNE WYROBY DOMOWE
- ↳ Chleb Domowy
- ↳ Wędliny Domowe
- ↳ Serowarstwo
- ↳ Zakąski Domowe
- ↳ Przetwory Domowe
- ↳ Ocet Domowy
- ZAOPATRZENIE
- ↳ Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- ↳ Sklep Alkohole-Domowe.pl
- ↳ Ogrodnictwo
- ↳ Targowisko
- INNE - PRODUKCJA I SPOŻYWANIE
- ↳ Aspekty Estetyczne
- ↳ Degustatornia
- ↳ Alkoholowe Zbiory
- ↳ Akcje Specjalne
- ↳ Prawo a Produkcja Alkoholi
- ↳ Download
- ALKOHOL I PROBLEMY
- ↳ KAC
- ↳ Alkohol a zdrowie
- ↳ Alkoholizm - Choroba Alkoholowa
- INNE
- ↳ Fun Forum
- ↳ Po Godzinach
- ↳ Sprawy Techniczne
- ↳ Radioaktywne
- ↳ Śmietnik