Proporcje gonów na przykładzie
-
Autor tematu - Posty: 25
- Rejestracja: piątek, 3 wrz 2010, 21:17
Witam. Z racji że będzie to moje pierwsze poważne pędzenie mam pytanie odnośnie proporcji przedgonu, gonu i pogonu. Czytałem sporo na ten temat i wiem że są to płynne zależności ale pomyślałem że ktoś na pewno użył tego samego wkładu co ja i podpowie. Drożdże alcotec 48 teoretycznie po 5ciu dniach dają mi 20 proc. w 25 litrach nastawu z cukru. Teraz pytanie. Jeśli ktoś pędził z tego niech podpowie ile orientacyjnie będzie poszczególnych frakcji. Oczywiście będę wąchał i próbował po swojemu ale zawsze łatwiej coś wiedzieć. Dzięki (PS. Żonie śmierdzi już w całym domu).
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Proporcje gonów na przykładzie
A na jakiej aparaturze chcesz to przepędzić?
I tak będziesz musiał do wszystkiego dojść sam, bo ilość poszczególnych składników dodatkowych (zwykle niepożądanych) zależnie tylko od drożdży, ale tez od: surowca (cukru) i jego czystości, temperatury pracy nastawu, wody... i szeregu innych czynników. Dlatego pozornie dwa takie same nastawy dadzą dwa różne produkty- dodatkowo jeszcze to, co dla jednego jeszcze śmierdzi, drugiemu smakuje.
I tak będziesz musiał do wszystkiego dojść sam, bo ilość poszczególnych składników dodatkowych (zwykle niepożądanych) zależnie tylko od drożdży, ale tez od: surowca (cukru) i jego czystości, temperatury pracy nastawu, wody... i szeregu innych czynników. Dlatego pozornie dwa takie same nastawy dadzą dwa różne produkty- dodatkowo jeszcze to, co dla jednego jeszcze śmierdzi, drugiemu smakuje.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 25
- Rejestracja: piątek, 3 wrz 2010, 21:17
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Proporcje gonów na przykładzie
Jak stawiasz na jakość, to odlej sobie pierwsze pół litra (razem litr z obu destylacji), zbierz resztę i przedestyluj drugi raz. Wtedy podziel np. 200ml- "wszystko do 50%"- pogon (wszytsko poniżej 50%). Pogony zbieraj, dolejesz do następnego gotowania.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 25
- Rejestracja: piątek, 3 wrz 2010, 21:17