Powtarzalność destylacji

Podstawowe uwagi, spostrzeżenia i pomysły dotyczące procesu.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy

Post autor: jajek12 »

Witam
Pytanie do osób psocących zawsze w takich samych warunkach (taki sam nastaw, zacier, takie same drożdże itd). Jak jest z powtarzalnością Waszych wyrobów? Czy smak, zapach są takie same za każdym razem?
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
alembiki
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Powtarzalność

Post autor: Partyzant »

Tak! Zawsze wyjdzie to samo jeśli wcześniej zapiszesz w notesie co dałeś do nastawu. Ja mam notes w którym wszystko zapisuje, później zaznaczam na butelkach która to receptura i wychodzi to samo.

Ps. Aby wyszło to samo to nie zmieniaj nic kompletnie, np. Powiedzmy ze kupiłeś 100g rodzynek o nazwie Kowalski, a do następnego nastawu kupiłeś 100g rodzynek Nowak, wtedy wychodzi inaczej, chyba że masz pewność, że ten produkt pochodzi ( z jednego gara)

Ps.2 Jeśli dodałeś wodę ze studni, to nie dodawaj z kranu. A na dodatek używaj wagę kuchenna, lepiej elektroniczna.

Ps.3 Gwarancja na 100% że będziesz miał to samo :ok:
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólnie o destylacji”