Witam,
jestem tu nowy, chciałbym zbudować swoją pierwszą kolumnę.
Keg ma miec 30l, jak zainstalować tam grzałki? i jakie? , jaką średnicę rury z nierdzewki dobrać?
wypełnienie ma byc na dole miedziane około 20 cm a 1 metr szklane rurki z alledrogo( czy to optymalne długości?).
Kolumna będzie połączona z chłodnicą miedzianą, wiec w jaki sposób ją połaczyć i jaka długa ma być i jaki przekrój.
Zaznaczam że chciałbym zrobić aparaturę do rozbudowy by w pozniejszym czasie zrobic refluks, czy może robić od razu refluks ale jak..
Mam dostęp do darmowego cukru pudru i tu pytanie czy 1410 to dobra recepta dla pudru?
Proszę nie bić, a tak na serio to proszę o tlumaczenie "na chłopski rozum", zdjęcia, jakieś dobre przykłady podparte doświadczeniem.
Mod.
Pisz staranniej.
Cukier puder i kolumna
Re: Cukier puder i kolumna
Właśnie dwa dni temu zrobiłem nastaw 21 l wody, 6kg cukru pudru, drożdże alcotec 24 pure.
Cukromierz pokazał 28blg. Dwa dni już pracuje i jest teraz 5blg.
Wychodzi na to że cukier puder jest słodszy, wiec jak go stosować, może sypać go do wody powoli i mierzyć co chwilę aby wyszło 22 blg?
Mam jeszcze dekstrozę, mogę z niej robić nastaw? Robił ktoś?
zarim pisze:Jestem pewny że z cukru pudru nikt nic nie robił, po prostu się nie opłaca. Używaj go jak normalnego cukru kryształu bo to ta sama sacharoza. Zmienia się objętość, a jak w tym przykładzie kilo pierza warzy tyle co kilo żelaza.
Właśnie dwa dni temu zrobiłem nastaw 21 l wody, 6kg cukru pudru, drożdże alcotec 24 pure.
Cukromierz pokazał 28blg. Dwa dni już pracuje i jest teraz 5blg.
Wychodzi na to że cukier puder jest słodszy, wiec jak go stosować, może sypać go do wody powoli i mierzyć co chwilę aby wyszło 22 blg?
Mam jeszcze dekstrozę, mogę z niej robić nastaw? Robił ktoś?
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Cukier puder i kolumna
No to sobie pojeżdzimy, właśnie rzuciłem palenie to wściekły jestem jako Rozrywek. Z moich danych to cukier puder nie różni się niczym od kryształu, jest jedynie odrzutem poprodukcyjnym, tak wywnioskowałem po wizytacji w cukrowni w Krasnymjorku.
Jeśli masz dostęp do darmowego pudru,to zbieraj ile wlezie, magazynuj i składuj. A na chłopski rozum to jak prosiłeś to otrzymasz odpowiedź: za dużo banalnych pytań, na łatwiznę to można dziewkę z czworaków zbrzuchacić.... Czysta abstrakcja. Powodzonka.
Jeśli masz dostęp do darmowego pudru,to zbieraj ile wlezie, magazynuj i składuj. A na chłopski rozum to jak prosiłeś to otrzymasz odpowiedź: za dużo banalnych pytań, na łatwiznę to można dziewkę z czworaków zbrzuchacić.... Czysta abstrakcja. Powodzonka.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Odp: Cukier puder i kolumna
Czytaj, jak koledzy radzą, dextro było nieraz omawiane bo to glukoza. A pozatym czytanie i wyszukiwarka nie boli. I puder ci gwarantuje NIE jest slodszy od sacharozy. Sam kiedyś mieliłem cukier na puder za czasów prl
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 10 lut 2014, 18:27 przez michal278, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cukier puder i kolumna
Dekstroza to jedna z nazw glukozy, a nie żadna fruktoza. O alkoholu z glukozy było już wiele razy wspominane na forum, jest delikatniejszy od alkoholu z cukru buraczanego, ale ma mniejszą wydajność. A cukier puder to samo co kryształ, tylko drobniej zmielony. Zawartość cukru w cukrze pudrze jest zbliżona do zawartości cukru w cukrze krysztale, nie wiem o co bijesz pianę, że "jest słodszy" - sprawdź uzysk alkoholu z kilograma, a wyjdzie ci taki jak dla zwykłego cukru.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 1
- Rejestracja: niedziela, 23 lut 2014, 17:04