Mini hot dogi-szybko i tanio
-
Autor tematu - Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Ja czasami na zagrychę robię mini hotdohi, potrzebujemy na nie:
kilka parówek/kabanosów
ciasto francuskie (w biedronce gotowe ok 2,50zł)
Ciasto francuskie kroimy w prostokąty ok 3x8cm
Parówki/kabanosy kroimy na kawałki ok 3cm
zawijamy parówki w ciasto francuskie, brzeg smarujemy wodą, żeby się skleił i na 15 minut do rozgrzanego piekarnika.
Według uznania można dodać żółty ser, boczek lub co tylko dusza zapragnie.
kilka parówek/kabanosów
ciasto francuskie (w biedronce gotowe ok 2,50zł)
Ciasto francuskie kroimy w prostokąty ok 3x8cm
Parówki/kabanosy kroimy na kawałki ok 3cm
zawijamy parówki w ciasto francuskie, brzeg smarujemy wodą, żeby się skleił i na 15 minut do rozgrzanego piekarnika.
Według uznania można dodać żółty ser, boczek lub co tylko dusza zapragnie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 12 sty 2014, 15:47 przez siwy1121, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 194
- Rejestracja: czwartek, 11 lip 2013, 18:09
- Ulubiony Alkohol: śliwowica, piwo, nalewki
- Lokalizacja: Łącko
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
-
Autor tematu - Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
Autor tematu - Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Mini hot dogi-szybko i tanio
No to już wiem co dzisiaj będziemy jedli na kolację.
Ja robię coś podobnego tak;
Paróweczki ( kabanosiki albo kiełbaski pieprzowe z LIdLA) pokrojone wrzucam w gęste ciasto naleśnikowe. Ciasto doprawione oregano, sól i pieprz i na głęboki olej.
Czasami jeszcze kulam wszystko w poduszonych płatkach kukurydzianych.
Trochę więcej roboty ale zawsze pysznie wychodzi.
Zamiast mięsa można włożyć cebulę pokrojona w kółka( pierścionki)
oliwki, paprykę, żółty ser.
Smacznego
Ja robię coś podobnego tak;
Paróweczki ( kabanosiki albo kiełbaski pieprzowe z LIdLA) pokrojone wrzucam w gęste ciasto naleśnikowe. Ciasto doprawione oregano, sól i pieprz i na głęboki olej.
Czasami jeszcze kulam wszystko w poduszonych płatkach kukurydzianych.
Trochę więcej roboty ale zawsze pysznie wychodzi.
Zamiast mięsa można włożyć cebulę pokrojona w kółka( pierścionki)
oliwki, paprykę, żółty ser.
Smacznego
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Re: Mini hot dogi-szybko i tanio
Właśnie jestem po degustacji tego wynalazku i niestety - lipa straszna jak dla mnie...
Ciasto fracuskie się nie nadaje zupełnie, jest suche, rozwarstwia się i kruszy przy jedzeniu, kolejnie większa ilość sera wytapia sie na blachę podczas pieczenia, jeśli dodamy np. ogórek kiszony/cebulę/oliwkę z powodu soku ciasto się nie upiecze i jest lekki "zakalec", dodatkowo bez przypraw smaku nie ma to żadnego - ja nie polecam - szkoda parówek/ kabanosów na takie coś...
Ciasto fracuskie się nie nadaje zupełnie, jest suche, rozwarstwia się i kruszy przy jedzeniu, kolejnie większa ilość sera wytapia sie na blachę podczas pieczenia, jeśli dodamy np. ogórek kiszony/cebulę/oliwkę z powodu soku ciasto się nie upiecze i jest lekki "zakalec", dodatkowo bez przypraw smaku nie ma to żadnego - ja nie polecam - szkoda parówek/ kabanosów na takie coś...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 5
- Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2012, 13:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Mini hot dogi-szybko i tanio
Ja mini hot-dogi robię z ciasta drożdżowego. Rozwałkowuje ciasto na odpowiednią grubość, w zależności jak dużo buły ma być Kroję na kawałki ok 4x5cm. Mini parówki z serem dokładnie zawijam w ciasto tak, żeby ser nie wypłynął i układam na blaszce. Zostawiam na 10-15min żeby trochę wyrosły i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Jak się trochę przyrumienią przekręcam na drugą stronę i za chwilę wyciągam. Nie piszę temp i czasu, bo mam stary gazowy piekarnik i nie da się tu określić temp - robię na wyczucie.