Pierwsza destylacja bleki - kolumna z allegro

Otrzymywanie spirytusu z wykorzystaniem kolumn rektyfikacyjnych.

Autor tematu
bleki
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 23 lis 2013, 21:37
Podziękował: 1 raz

Post autor: bleki »

Witam.
Chciałem podzielić się wrażeniami.
Zestaw do destylacji kupiony na allegro.
Ociepliłem wszystko pianką do rur.
Wypełnienie:
1. Od dołu 10-15 cm wiórka miedziane
2. Mytki z Lidla 5 paczek po 3szt

Chłodzenie podłączone na jednym obiegu.
Kolejność przepływu z forum:
wlot: dół chłodnicy następnie z góry chłodnicy do najwyższego zimnego palca. Wylot ciepłej wody na najniższym zimnym palcu.

Zacier:
Woda ok 22litry, cukier 9kg i drożdże Alcotec 48 Turbo Pure. Pozostawiony na ok 3 tyg.
Klar Spirit Ferm.

Po odpaleniu taboretu na full, po pół godzinie zaczęło kapać.
Pierwsze ok 200 ml śmierdziało i zostało wylane. Temperatura na kolumnie nieco ponad 79 stopni.
Prędkość ok 3-6 kropli na sek
W ciągu ok 6 godzin odebrałem 4,5 litra 97% destylatu o bardzo ładnym zapachu.
Następnie, wraz ze wzrostem temp. na kegu i kolumnie, moc zaczęła spadać do ok 87%.
Destylat stał się śmierdzący - tego odebrałem ok 0,7 L.
Gdy temp na kolumnie osiągnęła blisko 100 stopni. Przerwałem destylację.

Z obu odstojników wylałem ok 300-400ml cuchnącego świństwa.
Takie oto mam doświadczenia i spostrzeżenia po pierwszym "brykaniu".

Nie wiem czy gotować drugi raz ? Moim zdaniem pachnie ładnie i jest OK.
Jeśli radzicie puszczać jeszcze raz to napiszcie czy rozcieńczać czy nie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Pierwsza destylacja bleki - kolumna z allegro

Post autor: Zygmunt »

Alkoholomierz Ci oszukuje, albo walnąłeś się z cukrem.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
bleki
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 23 lis 2013, 21:37
Podziękował: 1 raz
Re: Pierwsza destylacja bleki - kolumna z allegro

Post autor: bleki »

Jeśli chodzi o alkoholomierz to zmierzyłem nim oryginalna wódke i wskazywał poprawnie.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Pierwsza destylacja bleki - kolumna z allegro

Post autor: Zygmunt »

Użyłeś 9kg cukru. Piszesz, że uzyskałeś w sumie 5.16l alkoholu 100% (nie liczę tego, co zostało w odstojniku). Widzisz, że się nie zgadza, czy liczyć Ci to dalej?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
bleki
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 23 lis 2013, 21:37
Podziękował: 1 raz
Re: Pierwsza destylacja bleki - kolumna z allegro

Post autor: bleki »

Nie znam się na przeliczeniach. Nie mierzyłem też ilości idealna miarką.
Po prostu piszę mniej więcej jak to wyglądało.
Aaaaa Do zacieru dolałem jeszcze chyba ok 2 litrów jakiegoś robionego winka.
Nie wiem czy otrzymałem za dużo czy za mało.
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Pierwsza destylacja bleki - kolumna z allegro

Post autor: pokrec »

Ręce trochę opadają.
Jak chcesz na TYM forum funkcjonować, to musisz się nauczyć języka, jakim się tu posługujemy. A używamy m. in. języka obliczeń, pomiarów i proporcji. Bez elementarnej matematyki na poziomie podstawówki nie masz co robić w dziedzinie, jaką się chcesz zajmować.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja metodą reflux ratio”