Jaka grzałka do kega coca-coli 19l ???
-
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Jaka grzałka do kega coca-coli 19l ???
Uzywam dokladnie takiego kega o jakim piszesz.
Zamocowalem w nim grzalke 1500W do bojlera.
Zerknij w galerii, jest tam kilka fotek z moimi instrumentami.
Przy destylacji nie uzywam regulacji mocy grzania.
Przy rektyfikacji moc zmniejszam.
Zamocowanie tego typu grzalki jest banalne.
Dwa otwory i uszczelki silikonowe zalatwiaja sprawe.
Ten typ dostaniesz w kazdym sklepie z czesciami AGD,
mozesz tez poszukac na Allegro lub w sklepach internetowych
z elektro-bebechami np tu:
http://www.selfa.pl/index.php/pl/g/5/Ru ... acze_wody/
Pozdrawiam Calyx
Witaj Skipiskipi pisze:Witam
j.w. mam keg coca-cola 19l i problem z dopasowaniem grzałki do niego, moc i kształt.
Jeśli ktoś wie gdzie mogę kupić odpowiednią grzałkę to proszę o pomoc
Uzywam dokladnie takiego kega o jakim piszesz.
Zamocowalem w nim grzalke 1500W do bojlera.
Zerknij w galerii, jest tam kilka fotek z moimi instrumentami.
Przy destylacji nie uzywam regulacji mocy grzania.
Przy rektyfikacji moc zmniejszam.
Zamocowanie tego typu grzalki jest banalne.
Dwa otwory i uszczelki silikonowe zalatwiaja sprawe.
Ten typ dostaniesz w kazdym sklepie z czesciami AGD,
mozesz tez poszukac na Allegro lub w sklepach internetowych
z elektro-bebechami np tu:
http://www.selfa.pl/index.php/pl/g/5/Ru ... acze_wody/
Pozdrawiam Calyx
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
-
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
W prosty sposob mozna polaczyc deflegmator z kegiem.
Wystarczy korek silikonowy i uzyskacz proste w wykonaniu
i szczelne polaczenie elementow.
Musisz poswiecic tylko chwile na rozwiercenie zaworu
wiertlem fi 9.
Pozdrawiam Calyx
wiertlem fi 9.
Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
-
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: niedługo się okaże
- Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Grzałka produkcji SELFY do destylarki
też zakupiłem sobie keg od coli i myś zastosować dwie grzałki dwie będą szybko doprowadzać do odpowiedniej temperatury po czym jedna wyłącze
http://www.selfa.pl/index.php/pl/g/1/El ... estylarek/
Typ Napięcie [V]230 Moc [kW] 1.2Rodz. rury Cu/Ni Wymiar [mm]
wymiary
ø[mm] 56
L 134
A 56
model 18.161
też zakupiłem sobie keg od coli i myś zastosować dwie grzałki dwie będą szybko doprowadzać do odpowiedniej temperatury po czym jedna wyłącze
http://www.selfa.pl/index.php/pl/g/1/El ... estylarek/
Typ Napięcie [V]230 Moc [kW] 1.2Rodz. rury Cu/Ni Wymiar [mm]
wymiary
ø[mm] 56
L 134
A 56
model 18.161
polak nie wielbłąd...ale to już było i...
-
-
Witam! zamówiłem grzałkę 1500W taką jak Calyx pokazał na zdjęciu i pisze na załączonej do grzałki karteczce "grzałka jest wyłącznie przystosowana do ogrzewania wody, stosowanie elementu do innych celów jest niedopuszczalne" i na dole napis "UWAGA! Nie stosować grzałek w bojlerach ze stali nierdzewnej!" I tu moje pytanie czy się przejmować czy nie?
-
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 677 razy
- Kontakt:
Chodzi o korozje elektrochemiczną. Nie przejmuj się- ja w kegu mam właśnie taką grzałkę i jest luzik.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Zygmuncie(albo ktokolwiek) masz jakiś pomysł na grzałkę bez takiego nieciekawego ostrzeżenia? Co prawda nie podważam doświadczenia ale nie znam się na korozji elektrochemicznej a mam w dobrym zwyczaju nie brać się za coś na czym się nie znam.
Też mam taki keg, deflegmator i chłodniczkę i za cholerę nie wiedziałem właśnie jak to grzać(wykręciłem wstępnie dwie grzałki pod 400W z samowarów ruskich do utrzymania temp) jak kolega, zaizolować i przede wszystkim jak połączyć keg z resztą ?
Też mam taki keg, deflegmator i chłodniczkę i za cholerę nie wiedziałem właśnie jak to grzać(wykręciłem wstępnie dwie grzałki pod 400W z samowarów ruskich do utrzymania temp) jak kolega, zaizolować i przede wszystkim jak połączyć keg z resztą ?
I jeszcze pytanko ogólne dotyczące tego typu kega. Czy to że jego dół jest gumowany nie przeszkadza w żadem sposób przy grzaniu ? Chodzi mi o to czy ta guma się nie topi przy grzaniu ?
Podepnę się do tematu. Calyx czy korek, którego użyłeś to zwykły mały korek do rurki fermentacyjnej ?Calyx pisze:W prosty sposob mozna polaczyc deflegmator z kegiem.
wiertlem fi 9.
Pozdrawiam Calyx
I jeszcze pytanko ogólne dotyczące tego typu kega. Czy to że jego dół jest gumowany nie przeszkadza w żadem sposób przy grzaniu ? Chodzi mi o to czy ta guma się nie topi przy grzaniu ?
-
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 261 razy
Korek silikonowy : http://alkohole-domowe.pl/product-pl-38 ... 54-50.html
Gumiaki dobrze znoszą grzanie. Nic się nie topi, nic nie śmierdzi. Do tego nie ma strat ciepła. Te ładne, polerowane trzeba ocieplać.
Gumiaki dobrze znoszą grzanie. Nic się nie topi, nic nie śmierdzi. Do tego nie ma strat ciepła. Te ładne, polerowane trzeba ocieplać.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Witam wszystkich.
Troszkę odświeżę temat. Jakiś czas temu kupiłem grzałkę 2kW z myślą o zamontowaniu jej w kegu 30l. Kupiłem jednak keg pepsi ok 19l. Na początek chciałbym zrobić prostą aparaturę post still, a z czasem doinwestować i zrobić coś w stylu instrumentu clayxa.... Moje pytanie czy mogę grzać kega tą grzałką bez regulatora mocy???(chodzi mi o metodę pot still).
I drugie pytanie, czy taki regulator nada się do mojej maszyny zagłady????
http://allegro.pl/plynny-regulator-mocy ... 50110.html
Pozdrawiam raczysko
Troszkę odświeżę temat. Jakiś czas temu kupiłem grzałkę 2kW z myślą o zamontowaniu jej w kegu 30l. Kupiłem jednak keg pepsi ok 19l. Na początek chciałbym zrobić prostą aparaturę post still, a z czasem doinwestować i zrobić coś w stylu instrumentu clayxa.... Moje pytanie czy mogę grzać kega tą grzałką bez regulatora mocy???(chodzi mi o metodę pot still).
I drugie pytanie, czy taki regulator nada się do mojej maszyny zagłady????
Pozdrawiam raczysko
Ostatnio zmieniony sobota, 28 sty 2012, 11:56 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Powód: Kosmetyka.
-
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Kędziorek, rektyfikacji bez regulacji mocy przeprowadzić się nie bardzo da, chyba, że masz fuksa i akurat ta moc grzałki podziała z dana kolumną. Ale co zrobisz, jak Ci zaleje kolumnę a Ty nie będziesz mógł zmniejszyć mocy grzania?
Tak czy owak - regulator na grzaniu jest przy rektyfikacji konieczny, inaczej ta zabawa nie bardzo ma sens.
Do pot-stilla można jeszcze używac grzałki bez regulacji, zgadzam się, ale nie pod kolumną.
Tak czy owak - regulator na grzaniu jest przy rektyfikacji konieczny, inaczej ta zabawa nie bardzo ma sens.
Do pot-stilla można jeszcze używac grzałki bez regulacji, zgadzam się, ale nie pod kolumną.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Ok. w takim razie ponowie pytanie, czy ten regulator z linku będzie ok???
Cena myślę że nie jest straszna, a przyznam że zależy mi na niskich kosztach....
Dzięki za odpowiedzi:)
Cena myślę że nie jest straszna, a przyznam że zależy mi na niskich kosztach....
Dzięki za odpowiedzi:)
-
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 677 razy
- Kontakt:
Tak, ale musisz do niego dokupić radiator, odseparować potencjometr od 230V i dodać obudowę.
www.destylatorymiedziane.pl
Witam!
Wszedłem w posiadanie 20l wysokiego kega.
Zastanawiam się właśnie jaką grzałkę wybrać żeby obyło się bez gięcia i wiercenia wielki dziur w kegu.
Wlew ma średnicę jakiś 48mm, wysokość kega 49 cm a średnica 22.
Najprostszym pomysłem wydaje mi się montaż standardowej 30 cm grzałki pionowo w dnie.
Co o tym myślicie?
Pozdrawiam
Wszedłem w posiadanie 20l wysokiego kega.
Zastanawiam się właśnie jaką grzałkę wybrać żeby obyło się bez gięcia i wiercenia wielki dziur w kegu.
Wlew ma średnicę jakiś 48mm, wysokość kega 49 cm a średnica 22.
Najprostszym pomysłem wydaje mi się montaż standardowej 30 cm grzałki pionowo w dnie.
Co o tym myślicie?
Pozdrawiam
-
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Złe rozwiązanie. Nie będziesz mógł gotować mniejszych wsadów, bo spalisz wystającą ponad ciecz grzalkę.
Najlepiej zamontować na tyle krótką, by weszła, przy dnie w poziomie.
Najlepiej zamontować na tyle krótką, by weszła, przy dnie w poziomie.
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Oczywiście, że się da, tylko przy twoim zbiorniku o średnicy 22 cm jest zbyt duża krzywizna ścianki, aby uszczelka pod kołnierzem grzałki nie przeciekałaHiston pisze:Serio tych grzałek z dwoma nyplami nie da się zamontować szczelnie?
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Podziękował: 2 razy
Ja teraz do bańki po mleku 10 litr, średnicy 22cm wstawiłem grzałkę 1.5 kw na dwa otwory pojedyncze,
nakrętki nietypowe 14mm, lekko sklepałem blachę, uszczelnienie na teflon i jest ok.
nakrętki nietypowe 14mm, lekko sklepałem blachę, uszczelnienie na teflon i jest ok.
Ostatnio zmieniony środa, 4 gru 2013, 08:22 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Powód: konieczne poprawki
-
- Krótko o sobie: Mały, pokręcony...
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Witam!
Jako, że sprzedałem swoja aparaturę na kegu 50l, wpadłem na pomysł, aby zrobić sobie koljnego pot stilla, ale na konwi po mleku od dojarki20l, jaką posiadam. W kegu mialem grzanie 2x2kW. Po rozgrzaniu kotła odłączona jedna grzałka a druga skręcona na 45% mocy na regulatorze prd1+ czyli około 900W. Chcę zrobić totalnie po kosztach. Zamierzam uzbroić ten kociołek 20l w jedna grzałkę 2kW + druga grzalka na pracę po zagotowaniu. No i meritum, jaką moc tej drugiej grzałki dobrać, aby obyło się bez kupna regulatora mocy? Zamierzam nad konwie dać deflegmator około 1500mm długi, średnica w okolicy 40mm.
Proszę o poradę.
Jako, że sprzedałem swoja aparaturę na kegu 50l, wpadłem na pomysł, aby zrobić sobie koljnego pot stilla, ale na konwi po mleku od dojarki20l, jaką posiadam. W kegu mialem grzanie 2x2kW. Po rozgrzaniu kotła odłączona jedna grzałka a druga skręcona na 45% mocy na regulatorze prd1+ czyli około 900W. Chcę zrobić totalnie po kosztach. Zamierzam uzbroić ten kociołek 20l w jedna grzałkę 2kW + druga grzalka na pracę po zagotowaniu. No i meritum, jaką moc tej drugiej grzałki dobrać, aby obyło się bez kupna regulatora mocy? Zamierzam nad konwie dać deflegmator około 1500mm długi, średnica w okolicy 40mm.
Proszę o poradę.
-
1,4kW na pracę, czy aby taka moc nie jest zbyt duża? Z tego co policzyłem wychodzi mi na poprzednim sprzęcie 900W na pracę i byłem zadowolony z produktu. Chociaż destylacja kotła 50l trwała około siedmiu bądź sześciu godzin (nie pamiętam już dokładnie a nastaw zawsze robiłem z 10kg cukru i dolewałem 40l wody). Tak się zastanawiałem, że w przypadku tak małego kociołka i małej średnicy rury przy destylacji prostej nie wstawić grzałki o mocy 500W, tylko właśnie boję się, że dobiorę zbyt słabą grzałkę
W deflegmator jak w poprzedni wepchałbym trochę zmywaków co by powierzchnię rozwinąć i jazda.
Ma może ktoś tak zaprojektowany sprzęt, że nie używa regulatora i tylko odpina grzałki, przy podobnej objętości kotła?
W deflegmator jak w poprzedni wepchałbym trochę zmywaków co by powierzchnię rozwinąć i jazda.
Ma może ktoś tak zaprojektowany sprzęt, że nie używa regulatora i tylko odpina grzałki, przy podobnej objętości kotła?
-
No właśnie chodzi mi o pot stilla
Na poprzednim sprzęcie pracowałem z mocą 900W (keg 50l), tylko teraz chciałbym nie używać regulatora do kociołka 20l tylko grzałkę o odpowiednio dobranej mocy. Stąd te 1400W wydawało mi się zbyt duże. A co powiesz na grzałkę 600 do max 800W? Ten 1kW wciąż mi się za duże wydaje, aczkolwiek może się tylko wydawać...
Taka moc podtrzyma wrzenie w tym kotle?
Na poprzednim sprzęcie pracowałem z mocą 900W (keg 50l), tylko teraz chciałbym nie używać regulatora do kociołka 20l tylko grzałkę o odpowiednio dobranej mocy. Stąd te 1400W wydawało mi się zbyt duże. A co powiesz na grzałkę 600 do max 800W? Ten 1kW wciąż mi się za duże wydaje, aczkolwiek może się tylko wydawać...
Taka moc podtrzyma wrzenie w tym kotle?
-
- Krótko o sobie: ... to co mnie interesuje to ŻYCIE... i wszystko co z nim związane aby było lepsze i przyjemniejsze ;)
- Ulubiony Alkohol: no troszkę ich jest ... :> ;)
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Traktując krótką kolumnę jak pot stilla moc grzania w zależności od napięcia sieci oscylowała przeważnie miedzy 900 a 1100W , zakładając pracę bez regulatora też celowałbym w grzałkę na poziomie 1000W - one przeważnie i tak są "niedoszacowane" więc realna moc będzie ciut niższa od deklarowanejradius pisze: doczytałem, że pytasz o grzałkę typowo do pracy z pot stillem, w tym wypadku ja celowałbym w grzałkę ok. 1000 W.
Pozdrawiam
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć