Wino przestało pracować a owoce nie opadają... Dziwne plamki na owocach

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...

Autor tematu
zakrzak1
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 20 wrz 2012, 15:16
Podziękował: 1 raz

Post autor: zakrzak1 »

Witam
Wino nastawiłem równe 2 miesiące temu z winogron dzikich ciemnych. Wino pracuje ale bardzo rzadko już bulgocze. Owoce nie chcą opaść na dno i w dodatku pojawiają się na nich dziwne białe plamki. Cukromierza nie mam ale wydaje mi się że cukru była odpowiednia ilość i został już przepracowany. Co mam robić w tym przypadku? Oddzielić wino od owoców czy jeszcze poczekać?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony niedziela, 17 lis 2013, 16:18 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
alembiki
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino przestało pracować a owoce nie opadają... Dziwne plamki na owocach

Post autor: gr000by »

Te dziwne białe plamki to pleśń lub infekcja tlenowcem. Zlewaj wino spod owoców, pulpy nie odciskaj, może się jeszcze uda je uratować. Po zlaniu wlej je do baniaka pod korek i obserwuj co się dzieje - czy nie pojawia się kożuch/plamki.
Cukru była odpowiednia ilość czyli ile? Zdradź skład i proporcje składników, to coś więcej uda się powiedzieć niż to co jest wyżej. Ile było owoców, cukru, wody, jakie drożdże, pożywki? No i bez cukromierza się nie obejdzie, tylko on wskaże poziom cukrów w nastawie, na język tego za bardzo nie zbadasz.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
zakrzak1
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 20 wrz 2012, 15:16
Podziękował: 1 raz
Re: Wino przestało pracować a owoce nie opadają... Dziwne plamki na owocach

Post autor: zakrzak1 »

Myślisz że to pleśń? W sumie nie wygląda jak pleśń. Drożdże miałem ekspresowe bodajże Biowinu, a proporcje tak mniej więcej 12 l wody, 5 kg owoców (całych) i około 5 kg cukru.
Ostatnio zmieniony niedziela, 17 lis 2013, 18:43 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Wino przestało pracować a owoce nie opadają... Dziwne plamki na owocach

Post autor: manowar »

Jak to pleśń to wywal - cały nastaw jest z zarodnikami więc szkoda zdrowia.
Jak tlenowiec to pięknie ci się po przelaniu powinien rozwinąć. Tu fotka jak może wyglądać - ogólnie błona na winie - http://tanie-pijanie.blogspot.com/2013/ ... owcem.html.
Cieślak pisze, że można zainfekowane wino ratować - ja dobrze zasiarkowałem, ale gucio to dało.

Na przyszłość - słuszna metoda fermentacji dla czerwonych winogron, ale pulpę powinieneś po tygodniu odcisnąć. Poza tym następnym razem jak będziesz miał 5 kg owoców to zrób sobie miód owocowy. Ciężko nazwać winem coś co ma ze 20% soku a reszta to cukier i woda.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Autor tematu
zakrzak1
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 20 wrz 2012, 15:16
Podziękował: 1 raz
Re: Wino przestało pracować a owoce nie opadają... Dziwne plamki na owocach

Post autor: zakrzak1 »

Dzięki za odpowiedź .
Ale u mnie nie wygląda to jak na zdjęciu. Te kropki są tylko na owocach i to nie wszystkich. Jutro zleję to wino i z powrotem wleje je do baniaka i zakorkuje. Może to nie pleśń i będzie dobrze... Co myślicie?
Wygląda to tak :
3146565b51bbc.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino przestało pracować a owoce nie opadają... Dziwne plamki na owocach

Post autor: gr000by »

Wszystko ok, tylko nie zapomnij wymyć baniaka po tych owocach, żeby nie dać infekcji szansy się rozwinąć od nowa.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
zakrzak1
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 20 wrz 2012, 15:16
Podziękował: 1 raz
Re: Wino przestało pracować a owoce nie opadają... Dziwne plamki na owocach

Post autor: zakrzak1 »

Czyli nie muszę się martwić tymi plamkami ? i pytanie czy to już pora żeby je zlewać (2 miesiące)?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino przestało pracować a owoce nie opadają... Dziwne plamki na owocach

Post autor: gr000by »

Plamki nie wyglądają jeszcze na nic konkretnego. Może to być cokolwiek, nawet przebarwienie od fermentacji. Zlewać je możesz, ale wypadałoby wiedzieć wpierw co nieco o poziomie cukrów w winie.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
zakrzak1
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 20 wrz 2012, 15:16
Podziękował: 1 raz
Re: Wino przestało pracować a owoce nie opadają... Dziwne plamki na owocach

Post autor: zakrzak1 »

No właśnie tu będzie problem. Bo nie mam cukromierza. Ale jutro pobiorę trochę wina z baniaka i napisze jak to wino smakowo wygląda. Dziękuje za pomoc, trochę się uspokoiłem.

Bimberpołudnie
30
Posty: 46
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 19:55
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino przestało pracować a owoce nie opadają... Dziwne plamki na owocach

Post autor: Bimberpołudnie »

Wino spod owoców powinieneś odlać jakieś 3 tygodnie po nastawieniu - jak tylko burzliwa fermentacja zaczyna hamować. Jak owoce za długo w winie są - dostaje ono nieprzyjemnego cierpkiego smaku, który ciężko usunąć.

Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 18:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Wino przestało pracować a owoce nie opadają... Dziwne plamki na owocach

Post autor: Rusin »

Jutro to jedź po cukromierz.
In vino veritas, in aqua sanitas
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino przestało pracować a owoce nie opadają... Dziwne plamki na owocach

Post autor: siwy1121 »

Bimberpołudnie pisze:Wino spod owoców powinieneś odlać jakieś 3 tygodnie po nastawieniu
Wino zlewamy i odciskamy po tygodniu, trzy tygonie to za długo.


Poza tym przy tym winku powinieneś rozgnieść owoce, a nie wrzucać je w calośći, wtedy uzyskałbyś znacznie więcej smaku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Gronowe”