Składniki zawarte w piwie:
- spora ilość kalorii
składniki mineralne: potas, fosfor, magnez, wapń, sód( sód w minimalnych ilościach)
witaminy B1 B2 PP
Litr tego trunku zawiera:
- 20% dziennej dawki witaminy B2
35% witaminy B6
64% witaminy PP
- 20% zapotrzebowanie dorosłego mężczyzny na potas
40% na fosfor
50% na magnez.
Kaloryczność piwa:
- 100 ml to od 43 kcal (jasne),
60 kcal (ciemne, dosładzane).
100 ml wina wytrawnego to 75 kcal
- słodkiego - 85 kcal
wódki - 250 kcal.
[hr][/hr]
Na co piwo pomaga? Jakie są jego walory zdrowotne?
- Piwo wraz z odpowiednią dietą i odpowiednim trybem życia (wysiłek fizyczny, ćwiczenia) zapobiega: chorobom serca, układu krążenia i cukrzycy.
- Piwo (głównie jasne) bardzo pobudza nasz żołądek do trawienia. Pomaga w strawieniu tłustych pokarmów (doskonałe picie do grila).
- Wzmaga nasz apetyt. Nieprawdą jest, że od piwa rośnie nam brzuch (mięsień piwny), ewentualnie odpowiada za to właśnie apetyt wywołany trunkiem. Dla jednych to plus, dla innych minus, w zależności od naszej tuszy.
- Piwo doskonale nadaje się do uzupełnienia diety przy wielu schorzeniach. Diety mogące być uzupełniane piwem to: bezsolna, niskobiałkowa. Dzięki braku tłuszczu i cholesterolu, piwo może być kalorycznym uzupełnieniem diet dla osób cierpiących na nadciśnienie czy nadmiar ciał tłuszczowych w krwi.
- Witaminy z grupy B zawarte w piwie, obniżają napięcie mięśniowe, co pozwala odpocząć nerwom.
-Wypicie piwa sprzyja psychicznemu odpoczynkowi, za czym idzie doskonała skuteczność przy walce z zaburzeniami snu. Zawdzięczamy to składnikom zawartym w chmielu: humulinie i lupulinie.
- Działanie piwa na nerki jest znane wszystkim niemalże jak data urodzin. Nawet hasło naszej "akcji" nawiązuje do tego waloru piwa. Piwo wypłukuje z naszego organizmu szkodliwe substancje powstałe w wyniku procesu przemiany materii. Moczopędne właściwości piwa, powodują oczyszczenie naszego organizmu. Niestety piwo nie jest lekarstwem na nerki, działa jedynie zapobiegawczo na ludzi o zdrowych nerkach.
- Piwne walory odkryto też w kosmetyce. Już dawno temu nasze babki wiedziały, że przepłukanie włosów piwem podczas mycia nada im blask i ułatwi rozczesywanie. Piwo dział doskonale na przetłuszczające się włosy, dzięki witaminie B przeciwdziałającej wydzielaniu się tłuszczu przez gruczoły łojowe.
- W kosmetyce wykorzystuje się także drożdże piwne w kombinacji z różnymi farmaceutycznymi środkami. Przeróżne maseczki i kremy z drożdżami (wykorzystywanymi także do produkcji piwa) są doskonałe na walkę z trądzikiem. Wygładzają skórę i zapobiegają jej przetłuszczaniu.
Przedstawione powyżej zalety, nie mają nikogo nakłonić do picia piwa. Są umieszczone w celach informacyjnych, a ich prawdziwość potwierdzają liczne artykuły i badania. Dbając o zdrowie swoje i swoich bliskich powinniśmy się jednak zastanowić nad wprowadzeniem "złocistego trunku królów" do codziennego jadłospisu. Picie piwa, cała kultura piwna ma tyle wspólnego z problemem "alkoholizmu" co makowiec z "narkomanią". Przyczyną tej choroby jest kondycja psychiczna, kłopoty materialne, społeczne danej osoby. Ze względu właśnie na te czynniki ucieka ona w alkoholową pułapkę, upijając się dostępnym alkoholem.