Brewkit Coopers - co zamiast cukru
-
Autor tematu - Posty: 32
- Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 19:50
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Witajcie ! Przymierzam się do zrobienia mojego pierwszego piwka. Jako że doświadczenia w tej dziedzinie praktycznie jeszcze nie mam wybór padł na gotowy zestaw Coopersa.
Wyczytałem gdzieś na forum, że rozrabianie gotowego zestawu z białym cukrem nie jest najlepszą metodą na to piwko - niezbyt ciekawy smak i wyczuwalne nuty bimbrowe.
Co można dać do brewkita tak żeby poprawić jego smak, ale nie podnieść za mocno ceny gotowego produktu.
Znalazłem kilka zamienników, pytanie co o nich sądzicie:
- zwykła glukoza
http://allegro.pl/glukoza-krystaliczna- ... 91942.html
- glukoza Coopersa
http://allegro.pl/glukoza-1kg-oryginal- ... 22204.html
- polepszacz Coopersa
http://allegro.pl/brew-enhancer-2-polep ... 65697.html
- brew-kit Plus z Browamator
http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... dm=6158463
- Ekstrakt słodowy w proszku - Muntons Spraymalt
http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... dm=6172707
Wyczytałem gdzieś na forum, że rozrabianie gotowego zestawu z białym cukrem nie jest najlepszą metodą na to piwko - niezbyt ciekawy smak i wyczuwalne nuty bimbrowe.
Co można dać do brewkita tak żeby poprawić jego smak, ale nie podnieść za mocno ceny gotowego produktu.
Znalazłem kilka zamienników, pytanie co o nich sądzicie:
- zwykła glukoza
http://allegro.pl/glukoza-krystaliczna- ... 91942.html
- glukoza Coopersa
http://allegro.pl/glukoza-1kg-oryginal- ... 22204.html
- polepszacz Coopersa
http://allegro.pl/brew-enhancer-2-polep ... 65697.html
- brew-kit Plus z Browamator
http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... dm=6158463
- Ekstrakt słodowy w proszku - Muntons Spraymalt
http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... dm=6172707
-
- Posty: 2848
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 445 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Posty: 32
- Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 19:50
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru
To jeszcze jedno pytanie, bo chce już zamówienie składać.
Skłaniam się na jedno z tych dwóch:
- Ekstrakt słodowy w proszku - http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... dm=6172707
lub
BREW ENHANCER 2 COOPERS - http://allegro.pl/polepszacz-1kg-brew-e ... 20355.html
Cena za jedno i drugie jest taka sama, a i jedno i drugie jest w jednym ze sklepów gdzie będę robił zakupy. Pytanie co może być lepsze (jeśli ktoś w ogóle miał już do czynienia z tymi cudami), a może jedno i drugie to to samo, tylko każda firma robiąca swoje ekstrakty ma swoje zalecane dodatki ?
Skłaniam się na jedno z tych dwóch:
- Ekstrakt słodowy w proszku - http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... dm=6172707
lub
BREW ENHANCER 2 COOPERS - http://allegro.pl/polepszacz-1kg-brew-e ... 20355.html
Cena za jedno i drugie jest taka sama, a i jedno i drugie jest w jednym ze sklepów gdzie będę robił zakupy. Pytanie co może być lepsze (jeśli ktoś w ogóle miał już do czynienia z tymi cudami), a może jedno i drugie to to samo, tylko każda firma robiąca swoje ekstrakty ma swoje zalecane dodatki ?
-
- Posty: 2848
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 445 razy
- Kontakt:
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru
Oj, coś Kolega słabo czyta. Przecież to z AlleDrogo to zwykła glukoza zapakowana w kartonik, żeby zamulić obraz. Ale wiadomo, znajdą się tacy co zapłacą 29 zł za kilogram
Absolutnie kupuj ekstrakt słodowy. Wiem co mówię, bo piwem domowym zajmowałem się przez dobre kilka lat.
Pozdrawiam
Jan Okowita
Absolutnie kupuj ekstrakt słodowy. Wiem co mówię, bo piwem domowym zajmowałem się przez dobre kilka lat.
Pozdrawiam
Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
Autor tematu - Posty: 32
- Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 19:50
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru
Dzięki Panie Janku ! Wczoraj w nocy trafiłem jeszcze na stronie browamatora na artykuł Ziemowita Fałata i jestem zdecydowany na ekstrakt słodowy w proszku, a do fermentacji w butelkach zamiast zwykłego cukru dam glukozę.
Zastanawiałem się jeszcze nad wodą i chyba zamiast zwykłej kranówy dam jakąś wodę źródlaną. Na pewno znajdę coś dobrego w 5l baniakach w promocji, w którymś z marketów.
Zastanawiałem się jeszcze nad wodą i chyba zamiast zwykłej kranówy dam jakąś wodę źródlaną. Na pewno znajdę coś dobrego w 5l baniakach w promocji, w którymś z marketów.
-
- Posty: 2848
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 445 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 5389
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 677 razy
- Kontakt:
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru
Do refermentacji możesz dać zwykły cukier zamiast glukozy. Nawet sędziowie BJCP rzadko są w stanie wychwycić różnice "środka refermentacyjnego":P
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 10
- Rejestracja: niedziela, 22 wrz 2013, 21:21
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru
Cześć Panowie.
W najblizszym czasie mam zamiar nastawić swoja pierwsza wareczkę. Wszystko mam przygotowane tylko mam mały niedobór informacji. Zamierzam zacząć od brewkita od Browamatora - http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... pa_p=6&pwd. Pisze że aby otrzymać 23 litry piwa potrzebuje cukru albo http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... dm=6158463 albo http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... dm=6165633. Tu naradza sie mój dylemat bo nie wiem co wybrac. Co będzie lepsze?
W najblizszym czasie mam zamiar nastawić swoja pierwsza wareczkę. Wszystko mam przygotowane tylko mam mały niedobór informacji. Zamierzam zacząć od brewkita od Browamatora - http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... pa_p=6&pwd. Pisze że aby otrzymać 23 litry piwa potrzebuje cukru albo http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... dm=6158463 albo http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... dm=6165633. Tu naradza sie mój dylemat bo nie wiem co wybrac. Co będzie lepsze?
-
- Posty: 535
- Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
- Lokalizacja: Południe kraju
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru
Cukier jest najtańszy i najmniej smaczne piwo na nim zrobisz. Mieszanka - teoretyczne dużo lepiej. Ekstrakt słodowy to już dużo, dużo lepiej. Myślę jednak, że na pierwszy raz najodpowiedniejsza będzie glukoza. Smak lepszy od cukru, piwo mniej zalatuje drożdżami (zamiennie 1,2kg glukozy za 1kg cukru). Jednak jak tę pierwszą warkę chcesz na maksa zrobić jak najlepszą, to dodaj ekstrakt. Do butelkowania używaj już tylko zwykłego cukru - wystarczy, w smaku niewyczuwalny.
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki
-
Autor tematu - Posty: 32
- Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 19:50
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru
Na samym cukrze nie robiłem nigdy, więc nie mogę się wypowiedzieć czy faktycznie jest tak źle. Robiłem na płynnym ekstrakcie i sproszkowanym i większych różnic nie uświadczyłem. Łatwiej się robiło na płynnym, bo ograniczało się to tylko do delikatnego podgrzania i przelania do fermentatora. Sproszkowany ekstrakt jest bardzo higroskopijny i ciężko go było przesypać do garnka, w którym podgrzewała się woda, bo zlepiał się z paczką.
No i płynny ekstrakt jest tańszy .
Mieszanki z BA, którą pokazałeś w pierwszym linku nie używałem.
No i płynny ekstrakt jest tańszy .
Mieszanki z BA, którą pokazałeś w pierwszym linku nie używałem.
-
- Posty: 10
- Rejestracja: niedziela, 22 wrz 2013, 21:21
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru
Jakoś nie mam przekonania do cukru po przeczytaniu wielu postów na ten temat. Dręczy mnie za to co wybrać zamiast cukru? Czy wybrać zamiennik cukru do brewkita BA Brew-kit PLUS czy Ekstrakt słodowy niechmielony w syropie JASNY - 1,7 kg ?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 28 paź 2013, 20:13 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Powód: konieczne poprawki
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2755 razy
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru
Odpowiedz jest oczywista, ale dla Ciebie jako nowicjusza jak widać już nie. Co jest zrozumiałe.
I nigdy się nie dowiesz jak nie spróbujesz. Zrób dwie warki. Każdą na innym składniku. Wtedy będziesz miał całkowitą jasność.
I nigdy się nie dowiesz jak nie spróbujesz. Zrób dwie warki. Każdą na innym składniku. Wtedy będziesz miał całkowitą jasność.
[URL=https://matchnow.info] Beautiful Womans from your city[/URL]
-
Autor tematu - Posty: 32
- Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 19:50
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru
Kolego przy pierwszym razie czego byś nie dał to i tak będziesz miał problem - brak odniesienia .
Jeśli planujesz dłuższą zabawę z domowym piwem to weź zamiennik cukru z BA. Jeśli będziesz zadowolony to będziesz wiedział, że nie musisz dopłacać do innych dodatków. Natomiast jeśli nie będziesz zadowolony to będziesz szukał dalej. Ja po kilku gotowcach przeszedłem na zacieranie.
Jeśli planujesz dłuższą zabawę z domowym piwem to weź zamiennik cukru z BA. Jeśli będziesz zadowolony to będziesz wiedział, że nie musisz dopłacać do innych dodatków. Natomiast jeśli nie będziesz zadowolony to będziesz szukał dalej. Ja po kilku gotowcach przeszedłem na zacieranie.
-
- Posty: 10
- Rejestracja: niedziela, 22 wrz 2013, 21:21
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Brewkit Coopers - co zamiast cukru
Dodanie cukru nie jest błędem, spokojnie. Zrobisz na kilka sposobów to przekonasz się który Tobie odpowiada najbardziej.Nakumarion pisze:Juz wiem co i jak. Będę uczył się na swoich błędach. Użyję najpierw zamiennika BA. Czy glukoza bedzie dobra do refermentacji?
-
- Posty: 383
- Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 18:36
- Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
- Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru
Koledzy jutro będę robił pierwsze piwo. Na początek poszedłem na łatwiznę i zrobię piwo Coopers Real Ale tak z czystej ciekawości, następnym razem będzie już ze słodu. Mam takie pytanie, w instrukcji pisze żeby dodać 1kg cukru, czy jeśli dodam odrobinę więcej to będzie mocniejsze ?
-
- Posty: 383
- Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 18:36
- Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
- Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru
Wróciłem właśnie z melanżu i nadal brak jakichkolwiek oznak życia. Co do napowietrzenia to mieszałem wodę, później lałem ją przez lejek do dużego balona nigdy z tym nie było problemu. Jeśli jutro wstanę i nie ruszy to obstawiam że korek nieszczelny gdyż dziś go kupiłem i okazał się za duży musiałem go trochę "dostosować". Jeśli jutro będzie nadal bez zmian zaleję korek odpowiednią ilością wosku.