Brewkit Coopers - co zamiast cukru

Znajdziecie wszystko o metodach warzenia piwa, jak uzyskać najlepszą warkę oraz odpowiedni smak domowego piwka.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kfas666
30
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 19:50
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: kfas666 »

Witajcie ! Przymierzam się do zrobienia mojego pierwszego piwka. Jako że doświadczenia w tej dziedzinie praktycznie jeszcze nie mam wybór padł na gotowy zestaw Coopersa.
Wyczytałem gdzieś na forum, że rozrabianie gotowego zestawu z białym cukrem nie jest najlepszą metodą na to piwko - niezbyt ciekawy smak i wyczuwalne nuty bimbrowe.
Co można dać do brewkita tak żeby poprawić jego smak, ale nie podnieść za mocno ceny gotowego produktu.
Znalazłem kilka zamienników, pytanie co o nich sądzicie:
- zwykła glukoza
http://allegro.pl/glukoza-krystaliczna- ... 91942.html
- glukoza Coopersa
http://allegro.pl/glukoza-1kg-oryginal- ... 22204.html
- polepszacz Coopersa
http://allegro.pl/brew-enhancer-2-polep ... 65697.html
- brew-kit Plus z Browamator
http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... dm=6158463
- Ekstrakt słodowy w proszku - Muntons Spraymalt
http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... dm=6172707
alembiki
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2848
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 445 razy
Kontakt:
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru

Post autor: JanOkowita »

Zdecydowanie ekstrakt słodowy w proszku. Ewentualnie glukoza i nigdy cukier.

Pozdrawiam :poklon;

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
kfas666
30
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 19:50
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru

Post autor: kfas666 »

To jeszcze jedno pytanie, bo chce już zamówienie składać.
Skłaniam się na jedno z tych dwóch:
- Ekstrakt słodowy w proszku - http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... dm=6172707

lub
BREW ENHANCER 2 COOPERS - http://allegro.pl/polepszacz-1kg-brew-e ... 20355.html

Cena za jedno i drugie jest taka sama, a i jedno i drugie jest w jednym ze sklepów gdzie będę robił zakupy. Pytanie co może być lepsze (jeśli ktoś w ogóle miał już do czynienia z tymi cudami), a może jedno i drugie to to samo, tylko każda firma robiąca swoje ekstrakty ma swoje zalecane dodatki ?
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2848
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 445 razy
Kontakt:
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru

Post autor: JanOkowita »

Oj, coś Kolega słabo czyta. Przecież to z AlleDrogo to zwykła glukoza zapakowana w kartonik, żeby zamulić obraz. Ale wiadomo, znajdą się tacy co zapłacą 29 zł za kilogram :klaszcze:

Absolutnie kupuj ekstrakt słodowy. Wiem co mówię, bo piwem domowym zajmowałem się przez dobre kilka lat.

Pozdrawiam :poklon;

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
kfas666
30
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 19:50
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru

Post autor: kfas666 »

Dzięki Panie Janku ! Wczoraj w nocy trafiłem jeszcze na stronie browamatora na artykuł Ziemowita Fałata i jestem zdecydowany na ekstrakt słodowy w proszku, a do fermentacji w butelkach zamiast zwykłego cukru dam glukozę.
Zastanawiałem się jeszcze nad wodą i chyba zamiast zwykłej kranówy dam jakąś wodę źródlaną. Na pewno znajdę coś dobrego w 5l baniakach w promocji, w którymś z marketów.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2848
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 445 razy
Kontakt:
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru

Post autor: JanOkowita »

Ja taszczyłem wodę z ujęcia głębinowego ze studni artezyjskiej. Woda przy piwie jak i przy winie ma duże znaczenie.

Pozdrawiam :poklon;

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5389
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 677 razy
Kontakt:
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru

Post autor: Zygmunt »

Do refermentacji możesz dać zwykły cukier zamiast glukozy. Nawet sędziowie BJCP rzadko są w stanie wychwycić różnice "środka refermentacyjnego":P
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Autor tematu
kfas666
30
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 19:50
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru

Post autor: kfas666 »

W sumie to już zamówiłem glukozę za jednym razem z ekstraktem słodowym.
Teraz jeszcze tylko pytanie, czy glukozy dawać też 4 gramy na butelkę tak jak cukru ?

Nakumarion
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 22 wrz 2013, 21:21
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru

Post autor: Nakumarion »

Cześć Panowie.
W najblizszym czasie mam zamiar nastawić swoja pierwsza wareczkę. Wszystko mam przygotowane tylko mam mały niedobór informacji. Zamierzam zacząć od brewkita od Browamatora - http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... pa_p=6&pwd. Pisze że aby otrzymać 23 litry piwa potrzebuje cukru albo http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... dm=6158463 albo http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... dm=6165633. Tu naradza sie mój dylemat bo nie wiem co wybrac. Co będzie lepsze?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru

Post autor: Pretender »

Cukier będzie najgorszy, jednak na początek użyłbym właśnie jego. Pozostałe dwie propozycje są lepsze, mógłbyś otrzymać ciut lepszy trunek. Najlepiej przekonać się samemu :)
Awatar użytkownika

ta_moko
500
Posty: 535
Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
Lokalizacja: Południe kraju
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru

Post autor: ta_moko »

Cukier jest najtańszy i najmniej smaczne piwo na nim zrobisz. Mieszanka - teoretyczne dużo lepiej. Ekstrakt słodowy to już dużo, dużo lepiej. Myślę jednak, że na pierwszy raz najodpowiedniejsza będzie glukoza. Smak lepszy od cukru, piwo mniej zalatuje drożdżami (zamiennie 1,2kg glukozy za 1kg cukru). Jednak jak tę pierwszą warkę chcesz na maksa zrobić jak najlepszą, to dodaj ekstrakt. Do butelkowania używaj już tylko zwykłego cukru - wystarczy, w smaku niewyczuwalny. :piwo:
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki
Awatar użytkownika

Autor tematu
kfas666
30
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 19:50
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru

Post autor: kfas666 »

Na samym cukrze nie robiłem nigdy, więc nie mogę się wypowiedzieć czy faktycznie jest tak źle. Robiłem na płynnym ekstrakcie i sproszkowanym i większych różnic nie uświadczyłem. Łatwiej się robiło na płynnym, bo ograniczało się to tylko do delikatnego podgrzania i przelania do fermentatora. Sproszkowany ekstrakt jest bardzo higroskopijny i ciężko go było przesypać do garnka, w którym podgrzewała się woda, bo zlepiał się z paczką.
No i płynny ekstrakt jest tańszy ;).
Mieszanki z BA, którą pokazałeś w pierwszym linku nie używałem.

Nakumarion
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 22 wrz 2013, 21:21
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru

Post autor: Nakumarion »

Jakoś nie mam przekonania do cukru po przeczytaniu wielu postów na ten temat. Dręczy mnie za to co wybrać zamiast cukru? Czy wybrać zamiennik cukru do brewkita BA Brew-kit PLUS czy Ekstrakt słodowy niechmielony w syropie JASNY - 1,7 kg ?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 28 paź 2013, 20:13 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2755 razy
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru

Post autor: lesgo58 »

Odpowiedz jest oczywista, ale dla Ciebie jako nowicjusza jak widać już nie. Co jest zrozumiałe.
I nigdy się nie dowiesz jak nie spróbujesz. Zrób dwie warki. Każdą na innym składniku. Wtedy będziesz miał całkowitą jasność.
[URL=https://matchnow.info] Beautiful Womans from your city[/URL]
Awatar użytkownika

Autor tematu
kfas666
30
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 19:50
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru

Post autor: kfas666 »

Kolego przy pierwszym razie czego byś nie dał to i tak będziesz miał problem - brak odniesienia ;).
Jeśli planujesz dłuższą zabawę z domowym piwem to weź zamiennik cukru z BA. Jeśli będziesz zadowolony to będziesz wiedział, że nie musisz dopłacać do innych dodatków. Natomiast jeśli nie będziesz zadowolony to będziesz szukał dalej. Ja po kilku gotowcach przeszedłem na zacieranie.

Nakumarion
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 22 wrz 2013, 21:21
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru

Post autor: Nakumarion »

Juz wiem co i jak. Będę uczył się na swoich błędach. Użyję najpierw zamiennika BA. Czy glukoza bedzie dobra do refermentacji?
Awatar użytkownika

Autor tematu
kfas666
30
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 19:50
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru

Post autor: kfas666 »

Do refermentacji daj zwykły biały cukier. Na tym ostatnim etapie nie ma to żadnego znaczenia.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Brewkit Coopers - co zamiast cukru

Post autor: Pretender »

Nakumarion pisze:Juz wiem co i jak. Będę uczył się na swoich błędach. Użyję najpierw zamiennika BA. Czy glukoza bedzie dobra do refermentacji?
Dodanie cukru nie jest błędem, spokojnie. Zrobisz na kilka sposobów to przekonasz się który Tobie odpowiada najbardziej.
Awatar użytkownika

gaviscon
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 18:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru

Post autor: gaviscon »

Koledzy jutro będę robił pierwsze piwo. Na początek poszedłem na łatwiznę i zrobię piwo Coopers Real Ale tak z czystej ciekawości, następnym razem będzie już ze słodu. Mam takie pytanie, w instrukcji pisze żeby dodać 1kg cukru, czy jeśli dodam odrobinę więcej to będzie mocniejsze ?

Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 18:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru

Post autor: Rusin »

Tak będzie mocniejsze. Tylko nie każde piwo może być mocne i smaczne jednocześnie.
In vino veritas, in aqua sanitas
Awatar użytkownika

gaviscon
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 18:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru

Post autor: gaviscon »

Tak, ale myślę o ilości nie większej niż 10-30 dkg ;)
Awatar użytkownika

gaviscon
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 18:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru

Post autor: gaviscon »

W jakim czasie drożdże dołączone do puszki powinny podjąć pracę ? Zrobiłem nastaw jakieś 4 godz temu i jak dotąd cisza.
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru

Post autor: panta_rei »

Cierpliwości, z puchy nigdy nie robiłem, ale to nic nadzwyczajnego jak będą startowały dobę, może dwie, takie sytuacje się zdarzają. Napisz jak napowietrzałeś brzeczkę przed zadaniem drożdży.
Pozdrawiam, Sławomir
Awatar użytkownika

ta_moko
500
Posty: 535
Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
Lokalizacja: Południe kraju
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru

Post autor: ta_moko »

@gaviscon,
jutro powinny już hulać.
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki

Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 18:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru

Post autor: Rusin »

U mnie po 12godz ruszyły.
In vino veritas, in aqua sanitas
Awatar użytkownika

gaviscon
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 18:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru

Post autor: gaviscon »

Wróciłem właśnie z melanżu i nadal brak jakichkolwiek oznak życia. Co do napowietrzenia to mieszałem wodę, później lałem ją przez lejek do dużego balona nigdy z tym nie było problemu. Jeśli jutro wstanę i nie ruszy to obstawiam że korek nieszczelny gdyż dziś go kupiłem i okazał się za duży musiałem go trochę "dostosować". Jeśli jutro będzie nadal bez zmian zaleję korek odpowiednią ilością wosku.

Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 18:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru

Post autor: Rusin »

Może masz za zimno.
In vino veritas, in aqua sanitas
Awatar użytkownika

gaviscon
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 18:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru

Post autor: gaviscon »

Cierpliwości, cierpliwości i jeszcze raz cierpliwości. Jak wstałem od razu poszedłem zobaczyć jak tam mój browar i okazuje się że wszystko wporządku :D Miło że ktoś jeszcze pracuje w niedziele oprócz mnie :P
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru

Post autor: panta_rei »

@gaviscon, jak wygląda to piwo? jakaś piana na powierzchni, zmętnienie?
Pozdrawiam, Sławomir
Awatar użytkownika

gaviscon
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 18:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru

Post autor: gaviscon »

Na powierzchni jest ładna piwna piana, wygląda trochę jak wulkan bo pnie się w stronę rurki :lol: Narazie jest dość ciemne, coś jak coca cola.
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Brewkit Coopers - co zamiast cukru

Post autor: panta_rei »

To znaczy, że fermentacja ruszyła i wszystko jest w porządku.
Pozdrawiam, Sławomir
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warzenie Piwa”