Nalewka jabłko-mięta

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
glon
10
Posty: 13
Rejestracja: sobota, 22 sty 2011, 13:16

Post autor: glon »

Witam, czy ma ktoś przepis na nalewkę jabłkowo-miętową? Mógłbym użyć np. 80% jabłkowego destylatu z potstilla(zamiast spirytusu)
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Nalewka jabłko-mięta

Post autor: JanOkowita »

Ja robię według prostego przepisu:
http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/nale ... -jablkowa/

Jedyny szkopuł jest taki, że trzeba mieć świeżą miętę. W tym roku pozbieram więcej liści mięty i wrzucę do zamrażarki. Robię tak z koperkiem i dzięki temu mam zawsze świeży i pachnący więc sądzę, że w przypadku mięty również się to sprawdzi.

Pozdrawiam

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
glon
10
Posty: 13
Rejestracja: sobota, 22 sty 2011, 13:16
Re: Nalewka jabłko-mięta

Post autor: glon »

Witam, jadę za parę tygodni na spływ- wcześniej bardzo często na brzegu rzek widziałem mięte. Tylko nie wiem czy nie jest trochę za wcześniej na zbiory.
Dzięki za przepis.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Nalewka jabłko-mięta

Post autor: JanOkowita »

Dzika mięta (a przypuszczam, że taka właśnie rośnie na brzegach rzeki) różni się smakiem od tej szlachetnej. Jest bardziej gorzka i ciemna, ma posmak pieprzowy i mniej aromatu od mięty uprawianej na polach. Robiłem w ubiegłym roku nalewkę miętową dla porównania z obu rodzajów i przyznam, że bardziej pasowała mi ta z mięty uprawnej.

Pozdrawiam

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
glon
10
Posty: 13
Rejestracja: sobota, 22 sty 2011, 13:16
Re: Nalewka jabłko-mięta

Post autor: glon »

Czyli będzie trzeba poczekać. :)
Dziękuję za odpowiedź.

artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Kontakt:
Re: Nalewka jabłko-mięta

Post autor: artaks »

Ale co czekać, na co czekać? W marketach (np real) jest mięta w doniczkach, dorodne krzaczki.
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw

Autor tematu
glon
10
Posty: 13
Rejestracja: sobota, 22 sty 2011, 13:16
Re: Nalewka jabłko-mięta

Post autor: glon »

Hmm w doniczkach? To na pewno skorzystam, dzięki za radę. :)

Globetrotter
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 17:16
Re: Nalewka jabłko-mięta

Post autor: Globetrotter »

Witam
Znalazłem miętę pieprzową niedaleko domu, rosnąc opanowała dobry kawałek ziemi (jak to mięta). Zapach trochę przymulony ale w smaku niezła była. Wyrwałem z korzeniami i wsadziłem w doniczkę z ziemia kwiatową i jasnym piachem 50/50 po trzech tygodniach zapach się zmienił na bardziej przypominający miętę (stoi w doniczce na świeżym powietrzu).

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

wypass
30
Posty: 35
Rejestracja: poniedziałek, 30 lip 2012, 19:57
Krótko o sobie: Miłośnik Yerba Mate, gatunku Fantasy, ciężkiej muzyki no i dobrych trunków ;)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Radom
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Kontakt:
Re: Nalewka jabłko-mięta

Post autor: wypass »

Ja robię według prostego przepisu:
http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/nale ... -jablkowa/

Jedyny szkopuł jest taki, że trzeba mieć świeżą miętę. W tym roku pozbieram więcej liści mięty i wrzucę do zamrażarki. Robię tak z koperkiem i dzięki temu mam zawsze świeży i pachnący więc sądzę, że w przypadku mięty również się to sprawdzi.

Pozdrawiam

Jan Okowita
Witaj!
Jakiego soku używasz w tym przepisie?
Kupujesz? Wyciskasz sam?
Jeśli wyciskasz to z jakich jabłek?

Co do mięty, kupiłem miętę ogrodową, wsadziłem w doniczkę i rośnie ponad pół roku na parapecie w kuchni...
Tylko ile to jest wiązka liści...coby nie przesadzić?
...powaga jest wrogiem wyobraźni....
Awatar użytkownika

gaviscon
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 18:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Nalewka jabłko-mięta

Post autor: gaviscon »

Postanowiłem zrobić trochę tej nalewki i niestety jestem rozczarowany, mięta praktycznie całkowicie zdominowała smak i jabłka wcale nie czuć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”