Nalewka jabłko-mięta
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Nalewka jabłko-mięta
Ja robię według prostego przepisu:
http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/nale ... -jablkowa/
Jedyny szkopuł jest taki, że trzeba mieć świeżą miętę. W tym roku pozbieram więcej liści mięty i wrzucę do zamrażarki. Robię tak z koperkiem i dzięki temu mam zawsze świeży i pachnący więc sądzę, że w przypadku mięty również się to sprawdzi.
Pozdrawiam
Jan Okowita
http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/nale ... -jablkowa/
Jedyny szkopuł jest taki, że trzeba mieć świeżą miętę. W tym roku pozbieram więcej liści mięty i wrzucę do zamrażarki. Robię tak z koperkiem i dzięki temu mam zawsze świeży i pachnący więc sądzę, że w przypadku mięty również się to sprawdzi.
Pozdrawiam
Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Nalewka jabłko-mięta
Dzika mięta (a przypuszczam, że taka właśnie rośnie na brzegach rzeki) różni się smakiem od tej szlachetnej. Jest bardziej gorzka i ciemna, ma posmak pieprzowy i mniej aromatu od mięty uprawianej na polach. Robiłem w ubiegłym roku nalewkę miętową dla porównania z obu rodzajów i przyznam, że bardziej pasowała mi ta z mięty uprawnej.
Pozdrawiam
Jan Okowita
Pozdrawiam
Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 3
- Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 17:16
Re: Nalewka jabłko-mięta
Witam
Znalazłem miętę pieprzową niedaleko domu, rosnąc opanowała dobry kawałek ziemi (jak to mięta). Zapach trochę przymulony ale w smaku niezła była. Wyrwałem z korzeniami i wsadziłem w doniczkę z ziemia kwiatową i jasnym piachem 50/50 po trzech tygodniach zapach się zmienił na bardziej przypominający miętę (stoi w doniczce na świeżym powietrzu).
Pozdrawiam
Znalazłem miętę pieprzową niedaleko domu, rosnąc opanowała dobry kawałek ziemi (jak to mięta). Zapach trochę przymulony ale w smaku niezła była. Wyrwałem z korzeniami i wsadziłem w doniczkę z ziemia kwiatową i jasnym piachem 50/50 po trzech tygodniach zapach się zmienił na bardziej przypominający miętę (stoi w doniczce na świeżym powietrzu).
Pozdrawiam
-
- Posty: 35
- Rejestracja: poniedziałek, 30 lip 2012, 19:57
- Krótko o sobie: Miłośnik Yerba Mate, gatunku Fantasy, ciężkiej muzyki no i dobrych trunków ;)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
- Kontakt:
Re: Nalewka jabłko-mięta
Jakiego soku używasz w tym przepisie?
Kupujesz? Wyciskasz sam?
Jeśli wyciskasz to z jakich jabłek?
Co do mięty, kupiłem miętę ogrodową, wsadziłem w doniczkę i rośnie ponad pół roku na parapecie w kuchni...
Tylko ile to jest wiązka liści...coby nie przesadzić?
Witaj!Ja robię według prostego przepisu:
http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/nale ... -jablkowa/
Jedyny szkopuł jest taki, że trzeba mieć świeżą miętę. W tym roku pozbieram więcej liści mięty i wrzucę do zamrażarki. Robię tak z koperkiem i dzięki temu mam zawsze świeży i pachnący więc sądzę, że w przypadku mięty również się to sprawdzi.
Pozdrawiam
Jan Okowita
Jakiego soku używasz w tym przepisie?
Kupujesz? Wyciskasz sam?
Jeśli wyciskasz to z jakich jabłek?
Co do mięty, kupiłem miętę ogrodową, wsadziłem w doniczkę i rośnie ponad pół roku na parapecie w kuchni...
Tylko ile to jest wiązka liści...coby nie przesadzić?
...powaga jest wrogiem wyobraźni....