Brak fermentacji - niepokój początkującego
Cześć.
Mam taki problem. Zdecydowałem się zrobić pierwsze piwo z brewkitu (Wolsztyńskiego). Zrobiłem wszystko w poniedziałek zgodnie z wszelkimi poradami i przepisami. Zaczęło fermentować już we wtorek rano (mocno) i trwało do środy do około 23.00 (bardzo mocno). Od tamtego czasu niestety brak fermentacji (lub bardzo, bardzo wolna), piana zniknęła. Jutro powinienem przelewać do butelek, ale wolę się Was zapytać czy to normalne.
Użyłem:
Drożdże: Fermentis Safbrew S-33
Glukozy: 1kg
Temp. 22 st. C
Mam taki problem. Zdecydowałem się zrobić pierwsze piwo z brewkitu (Wolsztyńskiego). Zrobiłem wszystko w poniedziałek zgodnie z wszelkimi poradami i przepisami. Zaczęło fermentować już we wtorek rano (mocno) i trwało do środy do około 23.00 (bardzo mocno). Od tamtego czasu niestety brak fermentacji (lub bardzo, bardzo wolna), piana zniknęła. Jutro powinienem przelewać do butelek, ale wolę się Was zapytać czy to normalne.
Użyłem:
Drożdże: Fermentis Safbrew S-33
Glukozy: 1kg
Temp. 22 st. C
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Brak fermentacji - niepokój początkującego
Najpierw czytaj, a później pytaj. Szczególnie wątek o podstawach tworzenia wyrobów domowych.
Użyj cukromierza. Tylko on ci powie ile cukrów pozostało w brzeczce. Jak go nie masz to musisz poczekać na całkowity brak fermentacji, gdy nie wydzielają już się pęcherzyki CO2.
Użyj cukromierza. Tylko on ci powie ile cukrów pozostało w brzeczce. Jak go nie masz to musisz poczekać na całkowity brak fermentacji, gdy nie wydzielają już się pęcherzyki CO2.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Brak fermentacji - niepokój początkującego
Kosztuje góra 12zł w sklepie z artykułami winiarskimi. Albo zamów sobie tutaj http://alkohole-domowe.pl/index.php?d=s ... t=&x=0&y=0 Widzę, że na tą chwilę masz nawet dwa do wyboru
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Brak fermentacji - niepokój początkującego
Jak zachowasz nawet przyzwoite minimum czystości (umyte dłonie, czysty cukromierz, niedmuchanie na brzeczkę, brak paprochów) to bez problemu zmierzysz poziom cukru bez infekcji. Wystarczy pamiętać tylko o tym przyzwoitym minimum.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Brak fermentacji - niepokój początkującego
A do butelek przelej dopiero, jak przez 3 kolejne dni wskazania cukromierza będą identyczne.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 2755
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 435 razy
- Kontakt:
Re: Brak fermentacji - niepokój początkującego
Butelki warto wyprażyć w piekarniku, w 200 st.C przez 15 minut. Tylko trzeba uważać, aby nie stykały się ze sobą, gdyż wówczas mogą pęknąć.
Kapsle przepłukać wrzątkiem i już możemy czekać na własne piwko...
Kapsle przepłukać wrzątkiem i już możemy czekać na własne piwko...
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 973
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Brak fermentacji - niepokój początkującego
Trzymaj na burzliwej tydzień, potem przelej i tydzień na cichej - potem butelkuj. To dość pewna metoda i przy okazji pozwoli piwu się nieco wyklarować.
I nie spodziewaj się cudów bo w za wysokiej temperaturze piwo fermentujesz. Otoczenie 22 to nastaw jak pracował miał 24, albo lepiej. Też popełniłem ten błąd przy pierwszej warce z puszek - wyszła słaba, ale była przefermentowana w 3 dni
I nie spodziewaj się cudów bo w za wysokiej temperaturze piwo fermentujesz. Otoczenie 22 to nastaw jak pracował miał 24, albo lepiej. Też popełniłem ten błąd przy pierwszej warce z puszek - wyszła słaba, ale była przefermentowana w 3 dni
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe