Nalewka z wiśni zaczęła fermentować

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
5tru5
10
Posty: 10
Rejestracja: sobota, 5 sty 2013, 23:13
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: 5tru5 »

Witam, jak w temacie mam pytanie odnośnie nalewki z wiśni ponieważ zabrakło mi spirytusu i zasypałem najpierw owoce cukrem, jednak po pewnym czasie zaczęły pracować zlałem sok z wiśni i odstawiłem jednak po paru dniach odkreciłem ten sok sprawdzić jak pachnie a tu fontanna, mam pytanie czy jak połącze alkohol z tym sokiem gazowanym;p to czy wyjdzie coś z tego czy po prostu jeszcze raz po alkoholu zasypać wiśnie cukrem? proszę o szybką radę :)
alembiki
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Nalewka z wiśni zaczęła fermentować

Post autor: Emiel Regis »

Coś wyjdzie, ale czy Ci będzie smakowało to zależy od gustu i od stopnia, w jakim zdążyło już przefermentować.
Dosłodzić zawsze zdążysz.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Autor tematu
5tru5
10
Posty: 10
Rejestracja: sobota, 5 sty 2013, 23:13
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nalewka z wiśni zaczęła fermentować

Post autor: 5tru5 »

A jeszcze jedno pytanie. Jeśli po odlaniu alkoholu od wiśni przesypie je jeszcze raz cukrem da to pożądany efekt?
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Nalewka z wiśni zaczęła fermentować

Post autor: manowar »

Można je odcisnąć w pieluszce tetrowej.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Awatar użytkownika

Marcin.U
50
Posty: 99
Rejestracja: piątek, 5 lis 2010, 12:05
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Nalewka z wiśni zaczęła fermentować

Post autor: Marcin.U »

Następnym razem możesz taki sok, syrop przegotować, odszumować i będzie stabilny. Sprawdzone w praktyce, a zaczerpnięte z Cieślaka przepis 146. Tylko taka mała uwaga, że w tym przepisie chodzi o wiśnie wydrylowane co nie jest takie jasne na pierwszy rzut oka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”