Szybkie Pały S.P.
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: czwartek, 30 maja 2013, 14:32
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Moja propozycja na "szybie pały".
Skoro ma być w 10 min więc, czas start.
Pały z kurczaka w 10 min
1-2 kg pałek z kurczaka,
przyprawa do grilla lub podobna,
4 łyżki oleju lub oliwy.
Wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy i wstawimy do
mikrofali pod przykryciem, nastawiamy na maksa moc grzania i czekamy.
Czas pieczenia uzależniony od mocy mikrofal, polecam po 10 min kontrolę.
Do kontroli można zastosować termometr z sądom, minimalna temperatura 52°C, zalecana 65°C.
Skoro ma być w 10 min więc, czas start.
Pały z kurczaka w 10 min
1-2 kg pałek z kurczaka,
przyprawa do grilla lub podobna,
4 łyżki oleju lub oliwy.
Wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy i wstawimy do
mikrofali pod przykryciem, nastawiamy na maksa moc grzania i czekamy.
Czas pieczenia uzależniony od mocy mikrofal, polecam po 10 min kontrolę.
Do kontroli można zastosować termometr z sądom, minimalna temperatura 52°C, zalecana 65°C.
Ostatnio zmieniony piątek, 31 maja 2013, 02:55 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Powód: Kosmetyka.
-
- Posty: 1422
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 532 razy
- Otrzymał podziękowanie: 127 razy
- Kontakt:
Re: Szybkie Pały S.P.
Pozdrawiam
Minimalna to chyba raczej 65*C, a zalecana, to dla drobiu 70-80*C (optymalna 72*C (tym baredziej z mikrofali - co dla mnie jest )) - chyba, że lubisz surowe mieso to wtedy 65*C jestDo kontroli można zastosować termometr z sądom, minimalna temperatura 52°C, zalecana 65°C.
Pozdrawiam
-
- Posty: 535
- Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
- Lokalizacja: Południe kraju
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Szybkie Pały S.P.
Z mikrofali Kolego słabo to widzę. Nawet jak jest wyposażona w funkcję opiekania (grill) albo programy mieszane do różnych potraw, to, podobnie jak dla Kolegi mtx, jest to
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: czwartek, 30 maja 2013, 14:32
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Szybkie Pały S.P.
Temperatura:
[*]przy 65 nie będzie surowe ponieważ denaturacja białek dużo wcześniej rozpoczyna swój proces.
[*]przy 70- 80 mięso udek kurczaka będzie także dobre w smaku ponieważ to mięso zawiera dużo tłuszczu który będzie zabezpieczał włókna mięsa przed pozbyciem się całkowicie wody(ale to wydłuży czas)
[*]przy 52 mięso nadaje się do spożycia bez ryzyka zatrucia pokarmowego o
[*]przy 65 mięso nabiera walorów organoleptycznych a na powierzchni mięsa(skóra) gdzie temperatura jest wyższa tworzą się związki Ma-jard, które są odpowiedzialne za smak.
Wszystko przygotowujemy pod przykryciem co zmienia postać całego procesu.
POLECAM - najpierw sprawdź potem krytykuj.
A jeśli nie pasuje wam sposób obróbki termicznej przeprowadzonej w urządzeniu które w sposób "magiczny" prowadzi do rotacji cząsteczek wody i w skutek tarcia tych cząsteczek wytwarza się ciepło, które ogrzewa od wewnątrz potrawę i sprawia że jest gorąca w ciągu kilku minut weź patelnię lub uruchom piekarnik - ale wtedy czas przygotowani potrawy będzie 3 kro tnie dłuższy.
Przepis mówi o pałach w 10 min a nie siedzenie w kuchni przez pół dnia żeby zjeść kawałek kurczaka z patelni.
Jeśli dobrze pamiętam przerwa w meczu trwa 10- 15 min spróbuj upitrasić kawał mięsa dla siebie i swoich kolegów w trakcie przerwy meczu.
A wypić jeszcze kolejkę z nim, bo na pewno nie będą czekać na Cibie jak będziesz się "zabawiać z pałką " w kuchni.
[*]przy 65 nie będzie surowe ponieważ denaturacja białek dużo wcześniej rozpoczyna swój proces.
[*]przy 70- 80 mięso udek kurczaka będzie także dobre w smaku ponieważ to mięso zawiera dużo tłuszczu który będzie zabezpieczał włókna mięsa przed pozbyciem się całkowicie wody(ale to wydłuży czas)
[*]przy 52 mięso nadaje się do spożycia bez ryzyka zatrucia pokarmowego o
[*]przy 65 mięso nabiera walorów organoleptycznych a na powierzchni mięsa(skóra) gdzie temperatura jest wyższa tworzą się związki Ma-jard, które są odpowiedzialne za smak.
Wszystko przygotowujemy pod przykryciem co zmienia postać całego procesu.
POLECAM - najpierw sprawdź potem krytykuj.
A jeśli nie pasuje wam sposób obróbki termicznej przeprowadzonej w urządzeniu które w sposób "magiczny" prowadzi do rotacji cząsteczek wody i w skutek tarcia tych cząsteczek wytwarza się ciepło, które ogrzewa od wewnątrz potrawę i sprawia że jest gorąca w ciągu kilku minut weź patelnię lub uruchom piekarnik - ale wtedy czas przygotowani potrawy będzie 3 kro tnie dłuższy.
Przepis mówi o pałach w 10 min a nie siedzenie w kuchni przez pół dnia żeby zjeść kawałek kurczaka z patelni.
Jeśli dobrze pamiętam przerwa w meczu trwa 10- 15 min spróbuj upitrasić kawał mięsa dla siebie i swoich kolegów w trakcie przerwy meczu.
A wypić jeszcze kolejkę z nim, bo na pewno nie będą czekać na Cibie jak będziesz się "zabawiać z pałką " w kuchni.
-
- Posty: 5391
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 678 razy
- Kontakt:
Re: Szybkie Pały S.P.
Maillarda. Reakcje Maillarda zachodzą również w temperaturze pokojowej, podgrzewanie oczywiście przyspiesza reakcje, ale nie wprowadzajmy nikogo w błąd pisząc, że zaczynają się pow. 65C Chemia od kuchni, lubię tooskar1980pl pisze: tworzą się związki Ma-jard, które są odpowiedzialne za smak.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1422
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 532 razy
- Otrzymał podziękowanie: 127 razy
- Kontakt:
Re: Szybkie Pały S.P.
Odpowiedź pozostawie Tobie, ale dodam tylko tyle, że jakbym "ze swojej" kuchni wydawał potrawy z mikrofali to by mnie wyje...li z pracy jeszcze tego samego dnia i tym bardziej nie mam zamiaru w domu rodzinie/ znajomym serwować dań z mikrofali - ale o gustach się nie dyskutuje i można jeść co komu smakuje - więc życzę smacznego jedzącym potrawy z mikrofali o temperaturze wewnętrznej mięśnia 52*C - mniam
I tak dodam jeszcze dla ścisłości, że przez 10minut nawet na patelni zrobisz te swoje "Szybkie Pały" i będą o wiele smaczniejsze niż maziowate coś z mikrofali, kwestia tylko odrobiny pracy, większej ilości tłuszczu, dużego palnika w kuchence i przykrywki do patelni...
Widzisz pozostaje kwestia tego czy jesteś prawdziwym kucharzem i robisz to tak jak się powinno robić, czy jesteś kuchcikiem i pchasz wszystko do mikrofali - bo tak szybciej...A jeśli nie pasuje wam sposób obróbki termicznej... nie będą czekać na Cibie jak będziesz się "zabawiać z pałką " w kuchni
Odpowiedź pozostawie Tobie, ale dodam tylko tyle, że jakbym "ze swojej" kuchni wydawał potrawy z mikrofali to by mnie wyje...li z pracy jeszcze tego samego dnia i tym bardziej nie mam zamiaru w domu rodzinie/ znajomym serwować dań z mikrofali - ale o gustach się nie dyskutuje i można jeść co komu smakuje - więc życzę smacznego jedzącym potrawy z mikrofali o temperaturze wewnętrznej mięśnia 52*C - mniam
I tak dodam jeszcze dla ścisłości, że przez 10minut nawet na patelni zrobisz te swoje "Szybkie Pały" i będą o wiele smaczniejsze niż maziowate coś z mikrofali, kwestia tylko odrobiny pracy, większej ilości tłuszczu, dużego palnika w kuchence i przykrywki do patelni...
-
- Posty: 535
- Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
- Lokalizacja: Południe kraju
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Szybkie Pały S.P.
Oczywiście nie będę się z Tobą spierał. Możesz robić sobie jakiekolwiek jedzenie w jakikolwiek sposób. Każdy tak jak chce i co lubi. Ale uwierz, że w 10 min. można zrobić kurczaka na wiele sposobów. A jak chcesz mieć dobrą przekąskę w przerwie meczu, to możesz przygotować coś pysznego przed meczem, tak by było gotowe akurat na przerwę.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: czwartek, 30 maja 2013, 14:32
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Szybkie Pały S.P.
Temat tyczy się receptury na szybkie pałki z kurczaka dla amatora a nie dania w pięcio gwiazdkowym Hotelu.
Ja i ty potrafimy zrobić to lepiej i smaczniej ale on i ona nie koniecznie chcą i umieją, dlatego przygotowałem taki przepis który jest uproszczony do minimum (może przesadnie)
Zgadzam się z tobą w pełni można ale nie każdy chce lub umie.ta_moko pisze:Każdy tak jak chce i co lubi. Ale uwierz, że w 10 min. można zrobić kurczaka na wiele sposobów.
Oceniasz moje zdolności zawodowa po recepturze na jakaś potrawę.mtx pisze:Widzisz pozostaje kwestia tego czy jesteś prawdziwym kucharzem i robisz to tak jak się powinno robić, czy jesteś kuchcikiem i pchasz wszystko do mikrofali - bo tak szybciej
Temat tyczy się receptury na szybkie pałki z kurczaka dla amatora a nie dania w pięcio gwiazdkowym Hotelu.
Ja i ty potrafimy zrobić to lepiej i smaczniej ale on i ona nie koniecznie chcą i umieją, dlatego przygotowałem taki przepis który jest uproszczony do minimum (może przesadnie)
Masz racje, ale myślałem iż wykłady o chemia przy nudzą i uprościłem swoją wypowiedz wspominając tylko o związkach Maillarda.Zygmunt pisze:Reakcje Maillarda zachodzą również w temperaturze pokojowej, podgrzewanie oczywiście przyspiesza reakcje, ale nie wprowadzajmy nikogo w błąd pisząc, że zaczynają się pow. 65C
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: czwartek, 30 maja 2013, 14:32
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Szybkie Pały S.P.
Możliwe że takie sceptyczne opinie na temat potraw z mikrofali są uzasadnione jakością samej mikrofalówki ale nie jestem technikiem i nie mogą tego dokładnie stwierdzić.
Ja używam dużej Kuchenki - mikrofalowa gastronomiczna PHILIPS 2700W
a prawda w domu na małej ale takiej może 10 letniej to wody nawet nie można zagotować.
Ja używam dużej Kuchenki - mikrofalowa gastronomiczna PHILIPS 2700W
a prawda w domu na małej ale takiej może 10 letniej to wody nawet nie można zagotować.
Re: Szybkie Pały S.P.
Zawsze wydawało mi się, że kuchenka mikrofalowa służy do odgrzewania potraw. W przypadku dań "zupowatych" nie widzę problemu, cała reszta robi się bardziej gumowa. Niektóre rzeczy na szybko są OK - np. chleb z serem. Dla mnie to jest opcja "na szybko i bez brudzenia". 10 minut to nie niedługo, ale już nie "szybko".
-
online
- Posty: 7528
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Szybkie Pały S.P.
Tak sobie czytam i czytam, jak to używają niektórzy kuchenek mikrofalowych i nie wytrzymałem
Poczytajcie sobie co nieco:
Gotowanie w kuchenkach mikrofalowych niszczy molekularną integralność produktów, powodując przekształcenie aminokwasu L-proliny w D-prolinę, czyli toksynę wpływającą na układ nerwowy, wątrobę i nerki. Eksperymenty wykazały, że gotowanie w kuchenkach mikrofalowych degenerująco wpływa na budowę cząsteczkową pożywienia tak, że po ich zjedzeniu mogą występować w organizmie człowieka zmiany strukturalne, funkcjonalne i immunologicznie. Pokarm taki zawiera molekuły i energie, których nie zawiera pokarm gotowany sposobem, jakiego używano od czasu wynalezienia ognia. [The Lancet 09.12.1989].
Efekty promieniowania
Istnieje rozległa literatura naukowa dotycząca niebezpiecznego wpływu promieniowania mikrofalowego na żywe organizmy. Dlatego zadziwiające jest, jak niewiele zrobiono, aby zastąpić tę szkodliwą technologię inną, pozostającą w zgodzie z naturą. Wytworzone technicznie mikrofale działają na zasadzie prądu zmiennego. Atomy, cząsteczki i komórki poddawane temu silnemu promieniowaniu zmieniają polaryzację od 1 do 100 miliardów razy na sekundę. Żadne atomy, cząsteczki czy komórki jakichkolwiek żywych organizmów nie są w stanie wytrzymać przez dłuższy czas takiego nacisku niszczącej siły, nawet przy niewielkim, mierzonym w miliwatach, natężeniu. Ze wszystkich naturalnych substancji, które są spolaryzowane, tlen występujący w cząsteczkach wody wykazuje największą wrażliwość. Sposób, w jaki ogrzewają mikrofale, polega zatem na wytwarzaniu tarcia poprzez nacisk wywierany na cząsteczki wody. Ich struktura molekularna zostaje rozbita i ulegają one deformacji (izomeryzm strukturalny), stają się one jakościowo upośledzone.
To tylko tak na szybko, gdybyście chcieli więcej to postaram się coś napisać w temacie "Miniaturowa apokalipseczka"
Poczytajcie sobie co nieco:
Gotowanie w kuchenkach mikrofalowych niszczy molekularną integralność produktów, powodując przekształcenie aminokwasu L-proliny w D-prolinę, czyli toksynę wpływającą na układ nerwowy, wątrobę i nerki. Eksperymenty wykazały, że gotowanie w kuchenkach mikrofalowych degenerująco wpływa na budowę cząsteczkową pożywienia tak, że po ich zjedzeniu mogą występować w organizmie człowieka zmiany strukturalne, funkcjonalne i immunologicznie. Pokarm taki zawiera molekuły i energie, których nie zawiera pokarm gotowany sposobem, jakiego używano od czasu wynalezienia ognia. [The Lancet 09.12.1989].
Efekty promieniowania
Istnieje rozległa literatura naukowa dotycząca niebezpiecznego wpływu promieniowania mikrofalowego na żywe organizmy. Dlatego zadziwiające jest, jak niewiele zrobiono, aby zastąpić tę szkodliwą technologię inną, pozostającą w zgodzie z naturą. Wytworzone technicznie mikrofale działają na zasadzie prądu zmiennego. Atomy, cząsteczki i komórki poddawane temu silnemu promieniowaniu zmieniają polaryzację od 1 do 100 miliardów razy na sekundę. Żadne atomy, cząsteczki czy komórki jakichkolwiek żywych organizmów nie są w stanie wytrzymać przez dłuższy czas takiego nacisku niszczącej siły, nawet przy niewielkim, mierzonym w miliwatach, natężeniu. Ze wszystkich naturalnych substancji, które są spolaryzowane, tlen występujący w cząsteczkach wody wykazuje największą wrażliwość. Sposób, w jaki ogrzewają mikrofale, polega zatem na wytwarzaniu tarcia poprzez nacisk wywierany na cząsteczki wody. Ich struktura molekularna zostaje rozbita i ulegają one deformacji (izomeryzm strukturalny), stają się one jakościowo upośledzone.
To tylko tak na szybko, gdybyście chcieli więcej to postaram się coś napisać w temacie "Miniaturowa apokalipseczka"
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: czwartek, 30 maja 2013, 14:32
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
online
- Posty: 7528
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Szybkie Pały S.P.
Masz coś nowszego:
Tak jak zawsze w biznesie, są bardzo duże naciski by mikrofalówki się sprzedawały. Obawiam się, że nie znajdziesz, jednoznacznej odpowiedzi, w jakim stopniu mogą szkodzić naszemu zdrowiu. W trosce o moje zdrowie oraz mojej rodziny nie używam ich. Poniżej przeczytasz dokładnie, dlaczego.
Jak to jest możliwe? Podgrzewanie to podgrzewanie? Tak?
Nie do końca. Nie wszystkie sposoby podgrzewania pokarmu oddziaływują na pożywienie tak samo. Są różne sposoby odgrzewania/ gotowania jedzenia. Można robić to elektrycznym grzejnikiem, na kuchence gazowej lub kuchenką mikrofalową. Mikrofalówki podgrzewają pokarm używając fali radiowych, a nie typowego ciepła, jakie jest używane podczas tradycyjnego podgrzewania. Swoją popularność zyskały w związku z prędkością, z jaką są w stanie podgrzać jedzenie a co za tym idzie oszczędnością prądu i czasu. Różne sposoby podgrzewania mają swoje plusy i minusy. W moim skromnym zdaniu w przypadku mikrofalówek nie warto ryzykować.
Wiele niezależnych badań potwierdza, że mikrofalówki szkodzą.
Już od lat dziewięćdziesiątych były poważne zastrzeżenia, co do stosowania mikrofalówek. Jedną z pierwszych nagłośnionych spraw sądowych przeprowadzono w 1991 w stanie Oklahoma w USA. Pani Norma Levitt po operacji biodra zmarła. Okazało się, że przy zabiegu potrzebna była transfuzja krwi, a pielęgniarka podgrzała krew w mikrofalówce. Para badaczy "Blanc and Hertel" wykryła, że podgrzewanie jedzenia w mikrofalówkach znacznie zmienia składniki odżywcze pokarmu. Po zbadaniu osób, które spożywały pokarmy podgrzewane w mikrofalówkach wykazali, że poziom hemoglobiny u tych osób spadł. Mikrofalówki nie mogą być całkowicie bezpieczne. Zbyt wiele dowodów na to wskazuje.
Dlaczego nikt o tym nie mówi?
Czy ktoś badał, co naprawdę dzieje się z naszym ciałem po zjedzeniu pożywienia z mikrofalówki? Niewiele źródeł podaje jasno sprecyzowane dane. Te, które badały, miały wyniki niezachwalające tej technologii. Niestety firmy elektroniczne, które są producentami jak i państwa, które żyją z podatków płaconych przez te giganty nie chciały o tym słyszeć. Więc kwestia ta nie jest wyjaśniona. Powiedziałbym, że jest to sprawa bardzo śliska. Jedyne, co wiem na pewno; nie można uznać, że wszystko, co jest sprzedawane jest dla nas całkowicie bezpieczne.
Inne wpływy mikrofalówek na jedzenie i ciało.
Jest wiele różnych powodów, tu mamy kilka:
? podgrzewanie jedzenia w mikrofalówkach tworzy nowe nieznane w naturalnym środowisku związki chemiczne zwane związkami radiacyjnymi (radiolytic compounds - j. angielski). Te związki nie są naturalnie znajdowane w naturze i są rakotwórcze. Zwykłe gotowanie również wytwarza takie związki chemiczne, lecz nie w tak wysokim stopniu jak mikrofalówki.
? Obniżenie poziomu hemoglobiny w organizmie po spożywaniu jedzenia, które było podgrzewane w mikrofalówce.
? Białe krwinki również wykazują niższy poziom aktywności po dostarczeniu do organizmu pokarmu podgrzewanego w mikrofalówkach.
Powodów jest wiele. Ciało nie reaguje pozytywnie na jedzenie, które jest podgrzewane falami elektromagnetycznymi.
Jak mikrofalówki wpływają na cholesterol?
Cholesterol nie jest tylko czymś, co znajduje się w naszym organizmie. Jest to coś, co znajduje się w naszym pokarmie. W praktyce można powiedzieć, że cholesterol bierze się z pokarmu pochodzącego od zwierząt. Jesy on związkiem tłuszczowym, który dzielimy na dwie grupy; HDL (dobry cholesterol) i LDL (niezdrowy cholesterol). W skrócie HDL jest substancją, która usuwa złe komórki tłuszczowe. LDL w skrócie jest powodem, dlaczego mamy ?zły? cholesterol w komórkach i żyłach. To jest istotne, kiedy mówimy o mikrofalówkach, ponieważ podgrzewanie jedzenia w mikrofalówkach wykazało obniżenie poziomu dobrego cholesterolu i podwyższenie złego. Nie da się ukryć, że nasze społeczeństwo ma coraz więcej problemów ze złym cholesterolem. Czy te problemy wynikają głównie z mikrofalówek ?? Wiem że na pewno nie pomagają nam żyć długo i zdrowo.
Kinesiologiści
Kim są kinesiologiści i co mają wspólnego z mikrofalówkami? Kinesiologistci są to osoby, które do tradycyjnego leczenia dołączyli elementy energoterapii wziętych z tradycyjnych chińskich sposobów leczenia. Okazało się, że typowe dla niektórych pacjentów bóle głowy, pleców, jaki i niestabilności emocjonalne znikały, gdy pacjenci ci przestali używać mikrofalówek. Kinesiologiści wręcz zakazują by ich pacjenci używali mikrofalówek, nawet tylko do podgrzewania wody, ponieważ właśnie na tę wodę mają wpływ fale radiowe. Nie tylko oni maja takie zdanie, różne grupy lekarzy, badaczy, widzą szkodliwe oddziaływania mikrofalówek i zakazują by ich pacjenci je stosowali.
Czy mikrofalówki mogą być rakotwórcze?
Mikrofalówki w znaczący sposób modyfikują różne substancje w jedzeniu.
Mięso podgrzewane w mikrofalówkach tworzy d-Nitrosodienthanolaminy, które są dobrze znanym czynnikiem rakotwórczym.
Podgrzewanie mleka, zmienia niektóre aminokwasy w czynniki rakotwórcze.
Rozmrażanie jedzenia w mikrofalówkach zmienia ich galaktozę oraz glukozę w środki rakotwórcze.
Nawet bardzo krótkie okresy podgrzewania surowych, zamrożonych lub gotowanych warzyw zmieniają ich alkaloidy w czynniki potencjalnie rakotwórcze.
Rakotwórcze wolne rodniki są tworzone w warzywach podgrzewanych w mikrofalówkach, szczególnie w warzywach, które mają korzeń.
Istotne dla mnie:
Mikrofalówki nie tylko są szkodliwe, kiedy podgrzewamy białka, ale również warzywa.
Jest wiele badań, które mówią nam jasno, że mikrofalówki są szkodliwe dla nas.
Bardzo ciężko znaleźć niezbite dowody tego, w jakim stopniu fale mikrofalowe szkodzą naszemu zdrowiu. Są z tym związane bardzo duże pieniążki.Pojawiły się nawet badania, które przedstawiają urządzenie w świetle neutralnym.
Dla mnie te dowody przeciwko mikrofalówkom wystarczają by przekonać mnie i nie ryzykować własnym zdrowiem
Jestem przekonany, że nie jest to coś, z czego chcę korzystać. Rak stał się bardzo powszechny w obecnych czasach. Medycyna konwencjonalna nie mówi nam dokładnie, z jakich przyczyn tak drastycznie rośnie liczba chorych na nowotwory. Nie było by to przesadzone przypuszczenie, że ten wzrost może wynikać z nowych technologii, jakimi są np mikrofalówki. Więc dlaczego notorycznie ludzie podgrzewają swoje pożywienie w tych urządzeniach. Codziennie podgrzewają mleko dla swoich dzieci. Jeżeli dla niektórych powiązanie pomiędzy mikrofalówkami i różnymi chorobami nie jest w stu procentach przekonujące to czy warto ryzykować? Czy warto ryzykować z naszym zdrowiem?
A co, za przeproszeniem Zasada działania Częstotliwość mikrofal Może tylko podejście do kolejnego intratnego biznesuoskar1980pl pisze: mamy 2013 rok chyba coś się zmieniło od czasów wyprodukowania pierwszej mikrofali.
Masz coś nowszego:
Tak jak zawsze w biznesie, są bardzo duże naciski by mikrofalówki się sprzedawały. Obawiam się, że nie znajdziesz, jednoznacznej odpowiedzi, w jakim stopniu mogą szkodzić naszemu zdrowiu. W trosce o moje zdrowie oraz mojej rodziny nie używam ich. Poniżej przeczytasz dokładnie, dlaczego.
Jak to jest możliwe? Podgrzewanie to podgrzewanie? Tak?
Nie do końca. Nie wszystkie sposoby podgrzewania pokarmu oddziaływują na pożywienie tak samo. Są różne sposoby odgrzewania/ gotowania jedzenia. Można robić to elektrycznym grzejnikiem, na kuchence gazowej lub kuchenką mikrofalową. Mikrofalówki podgrzewają pokarm używając fali radiowych, a nie typowego ciepła, jakie jest używane podczas tradycyjnego podgrzewania. Swoją popularność zyskały w związku z prędkością, z jaką są w stanie podgrzać jedzenie a co za tym idzie oszczędnością prądu i czasu. Różne sposoby podgrzewania mają swoje plusy i minusy. W moim skromnym zdaniu w przypadku mikrofalówek nie warto ryzykować.
Wiele niezależnych badań potwierdza, że mikrofalówki szkodzą.
Już od lat dziewięćdziesiątych były poważne zastrzeżenia, co do stosowania mikrofalówek. Jedną z pierwszych nagłośnionych spraw sądowych przeprowadzono w 1991 w stanie Oklahoma w USA. Pani Norma Levitt po operacji biodra zmarła. Okazało się, że przy zabiegu potrzebna była transfuzja krwi, a pielęgniarka podgrzała krew w mikrofalówce. Para badaczy "Blanc and Hertel" wykryła, że podgrzewanie jedzenia w mikrofalówkach znacznie zmienia składniki odżywcze pokarmu. Po zbadaniu osób, które spożywały pokarmy podgrzewane w mikrofalówkach wykazali, że poziom hemoglobiny u tych osób spadł. Mikrofalówki nie mogą być całkowicie bezpieczne. Zbyt wiele dowodów na to wskazuje.
Dlaczego nikt o tym nie mówi?
Czy ktoś badał, co naprawdę dzieje się z naszym ciałem po zjedzeniu pożywienia z mikrofalówki? Niewiele źródeł podaje jasno sprecyzowane dane. Te, które badały, miały wyniki niezachwalające tej technologii. Niestety firmy elektroniczne, które są producentami jak i państwa, które żyją z podatków płaconych przez te giganty nie chciały o tym słyszeć. Więc kwestia ta nie jest wyjaśniona. Powiedziałbym, że jest to sprawa bardzo śliska. Jedyne, co wiem na pewno; nie można uznać, że wszystko, co jest sprzedawane jest dla nas całkowicie bezpieczne.
Inne wpływy mikrofalówek na jedzenie i ciało.
Jest wiele różnych powodów, tu mamy kilka:
? podgrzewanie jedzenia w mikrofalówkach tworzy nowe nieznane w naturalnym środowisku związki chemiczne zwane związkami radiacyjnymi (radiolytic compounds - j. angielski). Te związki nie są naturalnie znajdowane w naturze i są rakotwórcze. Zwykłe gotowanie również wytwarza takie związki chemiczne, lecz nie w tak wysokim stopniu jak mikrofalówki.
? Obniżenie poziomu hemoglobiny w organizmie po spożywaniu jedzenia, które było podgrzewane w mikrofalówce.
? Białe krwinki również wykazują niższy poziom aktywności po dostarczeniu do organizmu pokarmu podgrzewanego w mikrofalówkach.
Powodów jest wiele. Ciało nie reaguje pozytywnie na jedzenie, które jest podgrzewane falami elektromagnetycznymi.
Jak mikrofalówki wpływają na cholesterol?
Cholesterol nie jest tylko czymś, co znajduje się w naszym organizmie. Jest to coś, co znajduje się w naszym pokarmie. W praktyce można powiedzieć, że cholesterol bierze się z pokarmu pochodzącego od zwierząt. Jesy on związkiem tłuszczowym, który dzielimy na dwie grupy; HDL (dobry cholesterol) i LDL (niezdrowy cholesterol). W skrócie HDL jest substancją, która usuwa złe komórki tłuszczowe. LDL w skrócie jest powodem, dlaczego mamy ?zły? cholesterol w komórkach i żyłach. To jest istotne, kiedy mówimy o mikrofalówkach, ponieważ podgrzewanie jedzenia w mikrofalówkach wykazało obniżenie poziomu dobrego cholesterolu i podwyższenie złego. Nie da się ukryć, że nasze społeczeństwo ma coraz więcej problemów ze złym cholesterolem. Czy te problemy wynikają głównie z mikrofalówek ?? Wiem że na pewno nie pomagają nam żyć długo i zdrowo.
Kinesiologiści
Kim są kinesiologiści i co mają wspólnego z mikrofalówkami? Kinesiologistci są to osoby, które do tradycyjnego leczenia dołączyli elementy energoterapii wziętych z tradycyjnych chińskich sposobów leczenia. Okazało się, że typowe dla niektórych pacjentów bóle głowy, pleców, jaki i niestabilności emocjonalne znikały, gdy pacjenci ci przestali używać mikrofalówek. Kinesiologiści wręcz zakazują by ich pacjenci używali mikrofalówek, nawet tylko do podgrzewania wody, ponieważ właśnie na tę wodę mają wpływ fale radiowe. Nie tylko oni maja takie zdanie, różne grupy lekarzy, badaczy, widzą szkodliwe oddziaływania mikrofalówek i zakazują by ich pacjenci je stosowali.
Czy mikrofalówki mogą być rakotwórcze?
Mikrofalówki w znaczący sposób modyfikują różne substancje w jedzeniu.
Mięso podgrzewane w mikrofalówkach tworzy d-Nitrosodienthanolaminy, które są dobrze znanym czynnikiem rakotwórczym.
Podgrzewanie mleka, zmienia niektóre aminokwasy w czynniki rakotwórcze.
Rozmrażanie jedzenia w mikrofalówkach zmienia ich galaktozę oraz glukozę w środki rakotwórcze.
Nawet bardzo krótkie okresy podgrzewania surowych, zamrożonych lub gotowanych warzyw zmieniają ich alkaloidy w czynniki potencjalnie rakotwórcze.
Rakotwórcze wolne rodniki są tworzone w warzywach podgrzewanych w mikrofalówkach, szczególnie w warzywach, które mają korzeń.
Istotne dla mnie:
Mikrofalówki nie tylko są szkodliwe, kiedy podgrzewamy białka, ale również warzywa.
Jest wiele badań, które mówią nam jasno, że mikrofalówki są szkodliwe dla nas.
Bardzo ciężko znaleźć niezbite dowody tego, w jakim stopniu fale mikrofalowe szkodzą naszemu zdrowiu. Są z tym związane bardzo duże pieniążki.Pojawiły się nawet badania, które przedstawiają urządzenie w świetle neutralnym.
Dla mnie te dowody przeciwko mikrofalówkom wystarczają by przekonać mnie i nie ryzykować własnym zdrowiem
Jestem przekonany, że nie jest to coś, z czego chcę korzystać. Rak stał się bardzo powszechny w obecnych czasach. Medycyna konwencjonalna nie mówi nam dokładnie, z jakich przyczyn tak drastycznie rośnie liczba chorych na nowotwory. Nie było by to przesadzone przypuszczenie, że ten wzrost może wynikać z nowych technologii, jakimi są np mikrofalówki. Więc dlaczego notorycznie ludzie podgrzewają swoje pożywienie w tych urządzeniach. Codziennie podgrzewają mleko dla swoich dzieci. Jeżeli dla niektórych powiązanie pomiędzy mikrofalówkami i różnymi chorobami nie jest w stu procentach przekonujące to czy warto ryzykować? Czy warto ryzykować z naszym zdrowiem?
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 5391
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 678 razy
- Kontakt:
Re: Szybkie Pały S.P.
Artykuł z Lancetu z 1989r jest troszeczkę zdezaktualizowany. Po nagłośnieniu tych rewelacji przeprowadzono szereg kolejnych badań, ponieważ ludzie chcieli wiedzieć, czy można podawać dzieciom pokarm grzany mikrofalami. W 1994 Petrucelli oraz Fisher z Barr University opublikowali wyniki badania wpływu podgrzewania pokarmu na zawartość D-asparaginianu i D-glutaminianu- grzali tradycyjnie oraz w mikrofali, różnic nie stwierdzono. Jeszcze wcześniej (1992) Sigman-Grant i wsp. sprawdzali wpływ mikrofal na zawartość ryboflawiny i witaminy C- również brak wyników stwierdzających jakikolwiek wpływ mikrofal na w/w. W 1998 Vasson i Farges badali wpływ mikrofal na wolne aminokwasy w jedzeniu- tutaj też nie stwierdzono niczego złego, ewentualne zmiany izomeryzacyjne brały się nie z mikrofal, a z temperatury- w garnku też występują:) Mozna tak długo wymieniać, PubMed jest pełen wyników tych badań. Jest wiele gorszych rzeczy, z którymi mamy kontakt codziennie i które szkodzą nam bardziej niż mikrofala. A co do kurczaka- z mikrofali jest suchy
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: czwartek, 30 maja 2013, 14:32
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy