W tym temacie chciałbym abyście podzielili się swoim surówkami, które są sprawdzone osobiście przez was i nadają się na piknik czy grilla w gronie przyjaciół jako dodatek do "talerza z mięsem"
Wiec jeśli masz dobry pomysł na surówkę to pisz!
SURÓWKA Z SAŁATY LODOWEJ
składniki :
sałata lodowa szt1
puszka brzoskwiń szt 1
szynka wędzona w plastrach surowa 200g
mozzarella szt 2
sól pieprz i oliwa z oliwek do smaku
Wykonanie:
sałatę "podrzeć" brzoskwinie pokroić w cząstki, mozzarelle rozdrobnić, szynka w plasterki rozłożyć na wierzchu. wszystko skropić oliwa i doprawić sola i pieprzem
SURÓWKA Z SELERA
składniki :
seler 2 szt
rodzinki 1 opakowani
wino białe deserowe lub pół słodkie
sól pieprz cukier i majonez
Wykonanie:
Seler zetrzeć na grubej tarce odsączyć. Rodzynki namoczyć w winie (minimum 30 min). Doprawić i połączyć pozostałe składniki. Można zastosować inne bakalie w różnym zestawianiu orzechy włąskie migdały suszone śliwki żurawinę itp.
surówka do mięs z grilla - nasze propozycje
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: czwartek, 30 maja 2013, 14:32
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: surówka do mięs z grilla - nasze propozycje
Ja robiłem ostatnio surówkę z selera naciowego. Wszystkim smakowało !
Składniki:
- 5 łodyg selera naciowego
- 2 łyżki chrzanu tartego w occie
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka cukru
- sól,pieprz do smaku
Seler umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, przy czym chrzanu dodawać wg upodobania. Mnie pasowały dwie łyżki, używam chrzanu firmy Polonaise (pyszny, polecam).
Składniki:
- 5 łodyg selera naciowego
- 2 łyżki chrzanu tartego w occie
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka cukru
- sól,pieprz do smaku
Seler umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, przy czym chrzanu dodawać wg upodobania. Mnie pasowały dwie łyżki, używam chrzanu firmy Polonaise (pyszny, polecam).
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)