chłodnica Alihna(Liebiga) - czy się nadaje?

Budowa i eksploatacja chłodnic.

Autor tematu
prestigio
5
Posty: 6
Rejestracja: czwartek, 16 maja 2013, 00:20
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: prestigio »

Witam wszystkich.
Mam pytanie; otóż zostało mi po wujku chłodnica Alihna. Jest to rodzaj chłodnicy przepływowej, z bąblami w środku.
Czy nadaje się to do psocenia? Zestaw mam keg z kolumną z kwasiaka.
Czy jednak lepiej zrobić z miedzianki? Bo myślę że to bym samemu zrobił sobie choć nie wiem jak wykręcę rurkę w spiralę.
Ostatnio zmieniony czwartek, 16 maja 2013, 09:29 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1728
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: chłodnica Alihna(Liebiga) - czy się nadaje?

Post autor: Emiel Regis »

Kolego, a może podałbyś wymiary, jakąś fotkę, no i przede wszystkim sposób (moc) grzania ..??
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Autor tematu
prestigio
5
Posty: 6
Rejestracja: czwartek, 16 maja 2013, 00:20
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: chłodnica Alihna(Liebiga) - czy się nadaje?

Post autor: prestigio »

Obrazek

Takie coś mam, a podgrzewał będę na gazie kega.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1728
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: chłodnica Alihna(Liebiga) - czy się nadaje?

Post autor: Emiel Regis »

Może się nadać do skroplenia oparów przy wolnym grzaniu, do schłodzenia skroplin już raczej nie. To gdybanie, gdyż wymiarów dalej nie podałeś..

Edit; dopatrzyłem się tych wymiarów w innym temacie, widzę w nim też że problem rozwiązany i wszystko działa.
http://alkohole-domowe.com/forum/ile-al ... t8726.html
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chłodzenie”