Goryczka piwa
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Mam takie pytanie początkującego, jak jest oznaczona goryczka piwa? Czy im większy numer to bardziej jest odczuwana goryczka, czy mniejszy numer to łagodniejsze? Zrobiłem dwa razy piwko ale jednak nie mogę trafić ze smakiem, lubię piwa bardziej łagodne. Możecie coś polecić? Piwko robiłem z gotowego nastawu z puszki. Moc, kolor , piana ok, tylko jednak troszkę za gorzkie jak na mój smak.
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Goryczka piwa
Goryczka oznaczana jest w jednostkach IBU lub BU (International Bittering Units), zależy od zawartości alfa-kwasów w chmielu użytym do chmielenia. Jeżeli robiłeś piwo z ekstraktów, to (jeżeli nie chcesz wchodzić w zacieranie- a warto!) kup ekstrakty niechmielone i chmiel sam wg. uznania. Chmiel na goryczkę daje się po zagotowaniu brzeczki i użyta ilość oraz długość jego gotowania określa goryczkę- chmiel na aromat dajemy dlatego na koniec gotowania, lub nawet na zimno do fermentora- zwłaszcza przy IPA i AIPA.
Jeżeli chcesz piwo niskogoryczkowe, to standardową warkę 25l nachmiel np. 15-20g popularnej Marynki na goryczkę (60 minut) i 40g Lubelskiego na aromat (15 minut). Będzie dobrze!
Jeżeli chcesz piwo niskogoryczkowe, to standardową warkę 25l nachmiel np. 15-20g popularnej Marynki na goryczkę (60 minut) i 40g Lubelskiego na aromat (15 minut). Będzie dobrze!
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"