Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Niestety,ale nie mam pewności, że zawartość silikonu w silikonie wynosiła 100%. Mam inne wężyki-sprawdzone w "boju", więc je porównam. Zobaczę jak będą się zachowywały na ogniu. Zastanowiło mnie to, że kiedy je wygotowałem, to stawały się bardzo mleczne, ale jak zalałem cały wężyk psotą, to jakby stawał się lekko przeźroczysty. Myślę, że te wężyki silikonowe też zdarzają się oszukane, a efekty tego później widać.
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 paź 2012, 10:10 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Konieczne poprawki.
Powód: Konieczne poprawki.
-
- Posty: 196
- Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Ja również mam ten problem, że przedostaje mi się "coś" do destylatu
i od dłuższego czasu zastanawiam się czym jest to spowodowane ...
Wcześniej używałem innego wężyka (przy starej głowicy).
Od kiedy mam nową głowicę aabratka, mam nowy wężyk o mniejszej średnicy.
Co najciekawsze stary był kupiony w sklepie biowinu, a nowy w naszym sklepiku forumowym
Wcześniej miałem aparaturkę ZP, gorsze sterowanie, mniej dokładny termometr (dokładność i wyświetlanie +/-1*C),
a obecnie pełne sterowanie grzaniem, głowica aabratek + zaworek iglicowy na odbiorze i ...
... i mam często problem z rozrobieniem dobrek czystej - "posmaki w tle", "mleko" itp.
Może ktoś ma podobne problemy z wężykami z forumowego sklepiku ?
P.S. Mam nadzieję, że JanOkowita nie obrazi
i od dłuższego czasu zastanawiam się czym jest to spowodowane ...
Wcześniej używałem innego wężyka (przy starej głowicy).
Od kiedy mam nową głowicę aabratka, mam nowy wężyk o mniejszej średnicy.
Co najciekawsze stary był kupiony w sklepie biowinu, a nowy w naszym sklepiku forumowym
Wcześniej miałem aparaturkę ZP, gorsze sterowanie, mniej dokładny termometr (dokładność i wyświetlanie +/-1*C),
a obecnie pełne sterowanie grzaniem, głowica aabratek + zaworek iglicowy na odbiorze i ...
... i mam często problem z rozrobieniem dobrek czystej - "posmaki w tle", "mleko" itp.
Może ktoś ma podobne problemy z wężykami z forumowego sklepiku ?
P.S. Mam nadzieję, że JanOkowita nie obrazi
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Właśnie dzisiaj zrobiłem test ogniowy na wężykach.Ten kupiony ostatnio po którym miałem mętną psote pali się po sekundzie no może dwóch. Natomiast ten, który używałem do tej pory nawet po 10 sekundach nie chce się palić. Ewidętnie widać, że ten nowy jest z jakąś domieszką bo śmierdzi jak pcv.Teraz już wiem jak sprawdzić czy dany wężyk jest naprawdę silikonowy. Można byłoby pokusić się o jeszcze jeden test a mianowicie Podgrzać psote do temperatury jaką ma wychodząc z kolumny i przelać przez wężyk.Wystarczy 100 ml i wtedy rozcieńczyć.
Wówczas okaże się czy zmętnieje czy nie. Jak zrobiłem tak, że podczas procesu przepuściłem przez wężyk a później go zdjąłem. Efekt było widać od razu.
Wówczas okaże się czy zmętnieje czy nie. Jak zrobiłem tak, że podczas procesu przepuściłem przez wężyk a później go zdjąłem. Efekt było widać od razu.
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 paź 2012, 20:50 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Spacje, interpunkcja
Powód: Spacje, interpunkcja
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Pozdrawiam
Jan Okowita
Na życzenie wysyłam atest producenta wężyków silikonowych, jest to silikon 100 % i problem mętnienia jest raczej pogrzebany w procesie produkcji destylatu.gotiger pisze:
Może ktoś ma podobne problemy z wężykami z forumowego sklepiku ?
P.S. Mam nadzieję, że JanOkowita nie obrazi
Pozdrawiam
Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 166
- Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 09:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniel's
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 196
- Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Chodzi mi tylko o fakt, iż nie mogę dojść co powoduje to zmętnienie.
Cały proces prowadzę (tak mi się wydaje) prawidłowo - tj:
- grzanie
- stabilizacja ok. 30-35min
- baaardzo wolny odbiór ślepotki 60-100ml
- wolny odbiór przedgonów 200-350ml
- odbiór serducha
- po skoku 0,1-0,2*C odbiór pogonów
Kolumna wypełniona sprężynkami miedzianymi 35cm i nierdzewnymi 105cm.
Regulator napięcia do grzałki, zaworek iglicowy na odbiorze.
Tak się zastanawiam czy to aby nie przez ten zaworek do pneumatyki...
Mam zamiar go wymienić na inny, mosiężny z uszczelnieniem metal-metal.
Pozdrawiam
Ja bynajmniej nie neguję, że węże z całą pewnością są złe - zrobię sobie dzisiaj testy.JanOkowita pisze: Na życzenie wysyłam atest producenta wężyków silikonowych, jest to silikon 100 % i problem mętnienia jest raczej pogrzebany w procesie produkcji destylatu.
Chodzi mi tylko o fakt, iż nie mogę dojść co powoduje to zmętnienie.
Cały proces prowadzę (tak mi się wydaje) prawidłowo - tj:
- grzanie
- stabilizacja ok. 30-35min
- baaardzo wolny odbiór ślepotki 60-100ml
- wolny odbiór przedgonów 200-350ml
- odbiór serducha
- po skoku 0,1-0,2*C odbiór pogonów
Kolumna wypełniona sprężynkami miedzianymi 35cm i nierdzewnymi 105cm.
Regulator napięcia do grzałki, zaworek iglicowy na odbiorze.
Tak się zastanawiam czy to aby nie przez ten zaworek do pneumatyki...
Mam zamiar go wymienić na inny, mosiężny z uszczelnieniem metal-metal.
Pozdrawiam
-
- Posty: 196
- Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Testy jakości wężyków zostały już popełnione.
Wniosek: obydwa posiadane wężyki silikonowe są OK - 100% silikonu
Także pozostał mi do wymiany zaworek, który wczoraj już zamówiłem.
Mam nadzieję, że rozwiąże to problem.
Tak poza tematem - czy ktoś używa zaworu iglicowego marki Riegler ?
Wniosek: obydwa posiadane wężyki silikonowe są OK - 100% silikonu
Także pozostał mi do wymiany zaworek, który wczoraj już zamówiłem.
Mam nadzieję, że rozwiąże to problem.
Tak poza tematem - czy ktoś używa zaworu iglicowego marki Riegler ?
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Skro sprzęt jest ok, to zapewne do rozrabiania używasz wody z mineralizacją >500mg/l.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1924
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Ostatnio zostałem szczęśliwym posiadaczem dzbanka z filtrem BRITTA
Wodę w ten sposób przefiltrowaną zacząłem używać do rozcieńczania i muszę przyznać, że efekty są super. Zero zmętnienia, zero osadów, zero wszystkiego co niepotrzebne.
Polecam wszystkim nie tylko do rozcieńczania spirytusu.
Wodę w ten sposób przefiltrowaną zacząłem używać do rozcieńczania i muszę przyznać, że efekty są super. Zero zmętnienia, zero osadów, zero wszystkiego co niepotrzebne.
Polecam wszystkim nie tylko do rozcieńczania spirytusu.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 196
- Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Zygmunt , a wiesz że możesz mieć rację
Używam najczęściej Ustronianki z baniaczka 5L i niby to woda źródlana (o niskie zawartość minerałów).
Sprawdziłem na butelce i o dziwo nic nie podają - składniki, zawartość
Spróbuję przy następnej "czystej" skorzystać z filtra britta i będę mieć porównanie
Używam najczęściej Ustronianki z baniaczka 5L i niby to woda źródlana (o niskie zawartość minerałów).
Sprawdziłem na butelce i o dziwo nic nie podają - składniki, zawartość
Spróbuję przy następnej "czystej" skorzystać z filtra britta i będę mieć porównanie
-
- Posty: 166
- Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 09:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniel's
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Wody o których piszę mają koło 200mg/l a primaviera 262,69mg/l, tylko koras pisałby o wysoko mineralizowanych wodach do dobierania psoty:
http://www.polskawoda.pl/PL/Woda/Produkty/Default.aspx
A mimo to mętnienie wystąpiło, Żywiec to pewniak, Żywiecki na razie pewniak, Primaviera lipa, Nałęczowianka lipa całkowita, oto mój ranking. Piszę oczywiście o niegazowanych, żeby ktoś zaraz tego nie zaznaczył.
Co do Ustronianki to kiedyś raz jej użyłem ale wtedy zmętnienie spowodował korek od balonów użyty do filtra węglowego i już więcej jej nie testowałem także nie ocenię.
Zamawiam filtr britta bo to pewna sprawa a w domu też się przyda czasami.
Pytanie do Zygmunt:
Jakiej marki masz ten filtr i czy dostępność wkładów zależy od rodzaju czy też marki filtra?
Ja używam Żywca i na razie jest ok ale przypomniałem sobie, że załatwiłem się tak na nałęczowiance i raz na "Primavierze" ale ta troszkę stała, jakieś 4dni więc mogło się w niej coś urodzić. Ostatnio testowałem "Żywiecki" nie mylić z Żywiec bo innej nie było w sklepie. Wszystko gra, nawet po tygodniu a czasem bywa że po jakimś czasie mętnieje.gotiger pisze:Zygmunt , a wiesz że możesz mieć rację
Używam najczęściej Ustronianki z baniaczka 5L i niby to woda źródlana (o niskie zawartość minerałów).
Sprawdziłem na butelce i o dziwo nic nie podają - składniki, zawartość
Spróbuję przy następnej "czystej" skorzystać z filtra britta i będę mieć porównanie
Wody o których piszę mają koło 200mg/l a primaviera 262,69mg/l, tylko koras pisałby o wysoko mineralizowanych wodach do dobierania psoty:
http://www.polskawoda.pl/PL/Woda/Produkty/Default.aspx
A mimo to mętnienie wystąpiło, Żywiec to pewniak, Żywiecki na razie pewniak, Primaviera lipa, Nałęczowianka lipa całkowita, oto mój ranking. Piszę oczywiście o niegazowanych, żeby ktoś zaraz tego nie zaznaczył.
Co do Ustronianki to kiedyś raz jej użyłem ale wtedy zmętnienie spowodował korek od balonów użyty do filtra węglowego i już więcej jej nie testowałem także nie ocenię.
Zamawiam filtr britta bo to pewna sprawa a w domu też się przyda czasami.
Pytanie do Zygmunt:
Jakiej marki masz ten filtr i czy dostępność wkładów zależy od rodzaju czy też marki filtra?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 21 paź 2012, 21:00 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Posty scalone.
Powód: Posty scalone.
”Einfachheit ist das Resultat der Reife.”
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller
PZDR
Jaro
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller
PZDR
Jaro
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Ja używam Żywca, albo wody filtrowanej domowym sposobem za pomocą odwróconej osmozy, może być też destylowana.
Nie jest problemem jakiej wody się używa , ale problemem jest umiejętność czytania jaki jest skład tejże wody , a tylko woda o specyficznym składzie ma zastosowanie w naszym hobby.
Czyli minimum miedzy to jest parametr , który podał wcześniej Zygmunt.
Nie jest problemem jakiej wody się używa , ale problemem jest umiejętność czytania jaki jest skład tejże wody , a tylko woda o specyficznym składzie ma zastosowanie w naszym hobby.
Czyli minimum miedzy to jest parametr , który podał wcześniej Zygmunt.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 22 paź 2012, 06:33 przez lesgo58, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 1414
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
I tu się Panie Janie mylisz, po lidlowskiej metnieje, że hoho
Ludzie bawicie sie w żywce, ustronianki i inne badziewianki, kombinujecie z odpowiednim
pziomem minerałów, a wystarczy kupić "flache" demineralizowanej i jest po problemie,
nic nie mętnieje, nic się nie pierd...li, a i cena jest przystępna (około 5zł/5l).
Ludzie bawicie sie w żywce, ustronianki i inne badziewianki, kombinujecie z odpowiednim
pziomem minerałów, a wystarczy kupić "flache" demineralizowanej i jest po problemie,
nic nie mętnieje, nic się nie pierd...li, a i cena jest przystępna (około 5zł/5l).
-
- Posty: 166
- Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 09:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniel's
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Demineralizowana na pewno jest dobra ale każdy ją myli z destylowaną, a picie tej to już wiadomo wypłukiwanie wszystkiego z organizmu i pewnie dlatego szukamy rozwiązania w wodach pitnych. Moim zdaniem to dobre rozwiązania z tą wodą demineralizowaną tylko, żeby to było pewne że jest ona do celów spożywczy a nie tak jak zgodnie z jej przeznaczeniem do laboratoriów, kto da głowę że na 100% można ją pić? Nawet szukając na forach i zadając pytanie czy można pić wodę demineralizowaną ludzie odpisują: woda destylowana jest szkodliwa dla organizmu i takie tam o zanurzaniu ryby i pęczniejących krwinkach w niej. Jak widać to destylowana a demineralizowana to dwie odmienne sprawy.
"Wnioskując z samej nazwy to woda demiralizowana pozbawiona jest związków mineralnych ( sód,potas,magnez,etc) a destylowana jest totalnie oczyszczona ze wszystkiego." A to właśnie te nierozpuszczalne w wodzie substancje jak magnez, etc. powodują zmętnienie.
"Wnioskując z samej nazwy to woda demiralizowana pozbawiona jest związków mineralnych ( sód,potas,magnez,etc) a destylowana jest totalnie oczyszczona ze wszystkiego." A to właśnie te nierozpuszczalne w wodzie substancje jak magnez, etc. powodują zmętnienie.
”Einfachheit ist das Resultat der Reife.”
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller
PZDR
Jaro
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller
PZDR
Jaro
-
- Posty: 166
- Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 09:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniel's
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
A ja tam stosuje wode filtrowaną metodą odwróconej osmozy zero zmętnien itp.
Wychodze z założenia że skoro rozcięczamy produkt o czystości 96% to i woda powinna być chociaż w 99.9% czysta.
A tak na poważnie filtry osmozy nie sa znów na chwile obecną aż tak drogie i sądze że inwestycja szybko się zwróci (po dodaniu mineralizatora mamy wode jak ze żródełka bogatą w związki które potrzeba)
Wychodze z założenia że skoro rozcięczamy produkt o czystości 96% to i woda powinna być chociaż w 99.9% czysta.
A tak na poważnie filtry osmozy nie sa znów na chwile obecną aż tak drogie i sądze że inwestycja szybko się zwróci (po dodaniu mineralizatora mamy wode jak ze żródełka bogatą w związki które potrzeba)
-
- Posty: 1414
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Tak odbiegając od tematu... To tak faktycznie ile trzeba by wypić tej destylki by zaszkodziła?
Nie popadajmy w paranoje, od nawet pół litra się nie umiera (przetestowałem osobiście), a jakoś
znacząco też nie szkodzi. A jeśli rozrabiamy nią spirytus powiedzmy 1/1 to dostajemy dwa litry
wódy +45% z czego sami wypijemy 1litr (na imprezie/wieczorze etc), do tego popijamy jakimś
sokiem/wodą itd. to co ta destylka z litra wódy zdąrzy nam wypłukać? Nie zapominajmy też o tym,
że przeważnie przy spożywaniau alko się coś zagryza czyli to kolejne składniki dostarczane do organizmu
więc smiem twierdzić, że cała ta gadanina, że destylowana jest taka szkodliwa to po prostu "lekka"
przesada, co innego jakby się tylko taką wodę piło - wtedy ok. wypłukuje znacznie, ale jak pijemy
raz na jakiś czas pomieszaną z alko, zagryzając śledziem i ogórkiem tudzież schabowym to nic nam
nie grozi (w tym przypadku chyba bardziej szkodliwy jest alkohol ze sklepu). Ja destylowaną rozcieńczałem
wiele razy, piłem żyje inni co pili też żyją i nie narzekali na nic, teraz mieszam z demineralizowaną też pije
i żyje, a przynajmniej nie musze się zastanawiać czy zmętnieje tym razem czy nie, a dodatkowo nie robie
z siebie upierdliwego klienta w sklepie: "proszę panią, ale ta woda ma zbyt dużo składników mineralnych i ja chcę
inną!!" - jak to mają "tu u mnie" w zwyczaju robić wczasowicze z "centralnej" polski...
Nie popadajmy w paranoje, od nawet pół litra się nie umiera (przetestowałem osobiście), a jakoś
znacząco też nie szkodzi. A jeśli rozrabiamy nią spirytus powiedzmy 1/1 to dostajemy dwa litry
wódy +45% z czego sami wypijemy 1litr (na imprezie/wieczorze etc), do tego popijamy jakimś
sokiem/wodą itd. to co ta destylka z litra wódy zdąrzy nam wypłukać? Nie zapominajmy też o tym,
że przeważnie przy spożywaniau alko się coś zagryza czyli to kolejne składniki dostarczane do organizmu
więc smiem twierdzić, że cała ta gadanina, że destylowana jest taka szkodliwa to po prostu "lekka"
przesada, co innego jakby się tylko taką wodę piło - wtedy ok. wypłukuje znacznie, ale jak pijemy
raz na jakiś czas pomieszaną z alko, zagryzając śledziem i ogórkiem tudzież schabowym to nic nam
nie grozi (w tym przypadku chyba bardziej szkodliwy jest alkohol ze sklepu). Ja destylowaną rozcieńczałem
wiele razy, piłem żyje inni co pili też żyją i nie narzekali na nic, teraz mieszam z demineralizowaną też pije
i żyje, a przynajmniej nie musze się zastanawiać czy zmętnieje tym razem czy nie, a dodatkowo nie robie
z siebie upierdliwego klienta w sklepie: "proszę panią, ale ta woda ma zbyt dużo składników mineralnych i ja chcę
inną!!" - jak to mają "tu u mnie" w zwyczaju robić wczasowicze z "centralnej" polski...
-
- Posty: 166
- Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 09:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniel's
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Szkodliwość pomijam w tym temacie, bardziej mnie interesuje środowisko produkcji takiej wody, wiem bo pracuje w firmie gdzie produkuje się etykiety termokurczliwe i mimo tego, że są one na butelkach to są traktowane jak żywność i w takich samych warunkach produkowane z przestrzeganiem tych samych certyfikatów ISO, woda taka nie koniecznie, jest ona do akumulatorów lub do laboratoriów, próbek w laboratorium się nie spija a do akumulatorów i żelazek wiadomo. To tak jak z psotą, niby czysta ale jak ktoś odwali ją w ołowianych rurach lub innym syfie to mimo czystości nie wypijemy jak wiemy o tym.
”Einfachheit ist das Resultat der Reife.”
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller
PZDR
Jaro
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller
PZDR
Jaro
biały destylat
Witam
Staram się zrobić Whisky z słodu jęczmiennego i napotkałem w trakcie destylacji na duży problem, mianowicie po rozcieńczeniu destylatu wodą mój roztwór robi się biały jak mleko. Sam destylat jest przeźroczysty. Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem i wie co robię źle? Wiem że turecka wódka RAKI też się robi biała po rozcieńczeniu zimną wodą z uwagi na obecność anetolu być może ten sam związek powstał u mnie.
Z góry dziękuję z pomoc
Pozdrawiam
Staram się zrobić Whisky z słodu jęczmiennego i napotkałem w trakcie destylacji na duży problem, mianowicie po rozcieńczeniu destylatu wodą mój roztwór robi się biały jak mleko. Sam destylat jest przeźroczysty. Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem i wie co robię źle? Wiem że turecka wódka RAKI też się robi biała po rozcieńczeniu zimną wodą z uwagi na obecność anetolu być może ten sam związek powstał u mnie.
Z góry dziękuję z pomoc
Pozdrawiam
-
- Posty: 49
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 21:15
- Krótko o sobie: Dziś to więcej niż dwa jutra
- Lokalizacja: Berdyczów
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Ja też używam takieto systemu RO, ale bez mineralizatora a produkt jest krystaliczny i niema żadnych osadów.
Kiedyś użyłem daru natury i po 3 godzinach wody mi odeszły szok, mleko, ale na szybko skonstruowałem zwykły filtr węglowy z rury szklanej i uratowałem 5L piciu piciu, nigdy więcej nie będę eksperymentował z inną woda niech i będzie ona nawet z lodowca 10,000letniego bo stresu mam wystarczająca ilość
glaurung pisze:A ja tam stosuje wode filtrowaną metodą odwróconej osmozy zero zmętnien itp.
Wychodze z założenia że skoro rozcięczamy produkt o czystości 96% to i woda powinna być chociaż w 99.9% czysta.
A tak na poważnie filtry osmozy nie sa znów na chwile obecną aż tak drogie i sądze że inwestycja szybko się zwróci (po dodaniu mineralizatora mamy wode jak ze żródełka bogatą w związki które potrzeba)
Ja też używam takieto systemu RO, ale bez mineralizatora a produkt jest krystaliczny i niema żadnych osadów.
Kiedyś użyłem daru natury i po 3 godzinach wody mi odeszły szok, mleko, ale na szybko skonstruowałem zwykły filtr węglowy z rury szklanej i uratowałem 5L piciu piciu, nigdy więcej nie będę eksperymentował z inną woda niech i będzie ona nawet z lodowca 10,000letniego bo stresu mam wystarczająca ilość
Dziś to więcej niż dwa jutra
-
- Posty: 188
- Rejestracja: wtorek, 16 mar 2010, 12:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: GIN
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Zmętnienie cukrówki - destylatu
Mam dość dziwny problem.
Przepuściłem na kolumnie 2 porcje 30 litrów cukrówki.
1 nastaw to z T3
2 nastaw to Spiritferm
Uzyskane serce zmieszałem i przedestylowałem raz jeszcze. Rozcieńczyłem do 35% i o dziwo destylat opalizuje
Zachodzę w głowę co może być nie tak i nie mam pomysłu. Wężyki są na 100% dobre.
Kolumna wykonana z nierdzewki, a wkład to pocięte zmywaki. Zatem nie mogę wymyśleć co może wpływać na mętnienie.
Zamierzam jeszcze raz wymyć i wygotować zmywaki, poza tym nie mam pojęcia co jeszcze mogę zrobić
Ktoś ma jakieś wskazówki?
Przepuściłem na kolumnie 2 porcje 30 litrów cukrówki.
1 nastaw to z T3
2 nastaw to Spiritferm
Uzyskane serce zmieszałem i przedestylowałem raz jeszcze. Rozcieńczyłem do 35% i o dziwo destylat opalizuje
Zachodzę w głowę co może być nie tak i nie mam pomysłu. Wężyki są na 100% dobre.
Kolumna wykonana z nierdzewki, a wkład to pocięte zmywaki. Zatem nie mogę wymyśleć co może wpływać na mętnienie.
Zamierzam jeszcze raz wymyć i wygotować zmywaki, poza tym nie mam pojęcia co jeszcze mogę zrobić
Ktoś ma jakieś wskazówki?
-
- Posty: 244
- Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
- Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Zmętnienie cukrówki - destylatu
W podanym przeze mnie linku temat jest dostatecznie wyczerpany
http://alkohole-domowe.com/forum/co-moz ... %99tnienie
Przyczyny:
-jeśli mówisz że wężyki 100% sylikon więc o tym nie ma mowy
-woda:
-jedni leją prosto z kranu
-inni gotują i ukrop wlewają do alkoholu
-jeszcze inni kupują wodę w markecie 5l jak najmniej mineralizowaną
(jednemu jakiś z tych sposobów działa, a inny nie, woda i destylat powinny mieć taką samą temp. najlepiej żeby stały obok siebie przez jakiś czas a następnie można przeprowadzać rozrabianie)
-jest jeszcze jedna opcja, możliwe że źle zostały odcięte pogony ale jeśli nie pierwszy raz destylujesz to zapewne dobrze to zrobiłeś...
http://alkohole-domowe.com/forum/co-moz ... %99tnienie
Przyczyny:
-jeśli mówisz że wężyki 100% sylikon więc o tym nie ma mowy
-woda:
-jedni leją prosto z kranu
-inni gotują i ukrop wlewają do alkoholu
-jeszcze inni kupują wodę w markecie 5l jak najmniej mineralizowaną
(jednemu jakiś z tych sposobów działa, a inny nie, woda i destylat powinny mieć taką samą temp. najlepiej żeby stały obok siebie przez jakiś czas a następnie można przeprowadzać rozrabianie)
-jest jeszcze jedna opcja, możliwe że źle zostały odcięte pogony ale jeśli nie pierwszy raz destylujesz to zapewne dobrze to zrobiłeś...
Pozdrawiam szeyker89
-
- Posty: 188
- Rejestracja: wtorek, 16 mar 2010, 12:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: GIN
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Zmętnienie cukrówki - destylatu
Woda:
Od 3 lat stosuję tą samą wodę i nigdy nic nie mętniało.....na zimę zmienili skład?
Przedgony i pogony odebrane prawidłowo. Powiedziałbym nawet z nadmiarem.
Z przewidywanych 6 litrów spirytusu:
300 ml przedgonów
3500 ml gonu głównego
1800 ml pogonu (jakieś 400 ml zostało w zbiorniku, może więcej bo przy spadku poniżej 30% już nie chciało mi się destylować)
Także kurcze nie wiem co....dlatego mam zagozdkę. Jedyna co mi przychodzi do głowy to wypełnienie - zmywaki. Ale od zmywaków nie słyszałem aby destylat opalizował.
Od 3 lat stosuję tą samą wodę i nigdy nic nie mętniało.....na zimę zmienili skład?
Przedgony i pogony odebrane prawidłowo. Powiedziałbym nawet z nadmiarem.
Z przewidywanych 6 litrów spirytusu:
300 ml przedgonów
3500 ml gonu głównego
1800 ml pogonu (jakieś 400 ml zostało w zbiorniku, może więcej bo przy spadku poniżej 30% już nie chciało mi się destylować)
Także kurcze nie wiem co....dlatego mam zagozdkę. Jedyna co mi przychodzi do głowy to wypełnienie - zmywaki. Ale od zmywaków nie słyszałem aby destylat opalizował.
-
- Posty: 566
- Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
- Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
- Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
- Lokalizacja: Braniewo
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Ha! Niejaki Dmitrij Mendelejew, tak tak, ten sam, obronił pracę doktorską zatytułowaną "O łączeniu spirytusu z wodą", a Wy byście oczekiwali takiej szybkiej zadowalającej recepty, która w pięciu słowach sprawę wyjaśni i załatwi
To nie jest takie proste
To nie jest takie proste
Pozdrawiam, Sławomir
-
- Posty: 210
- Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
- Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
- Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Witam
Ja również czasem mam problem z mętnieniem psoty.
Wczoraj rozrabiałem na moc 40% i lekko przymętniała ale dodałem psoty na moc 43% i jest kryształ.
Używam wody nie gazowanej Żywiec.
Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego tak jest że przy 43% jest ok a przy 40% mętnieje ?
Ja również czasem mam problem z mętnieniem psoty.
Wczoraj rozrabiałem na moc 40% i lekko przymętniała ale dodałem psoty na moc 43% i jest kryształ.
Używam wody nie gazowanej Żywiec.
Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego tak jest że przy 43% jest ok a przy 40% mętnieje ?
Pozdrawiam Marer.
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Miałem ten sam problem , gotowałem wode i dalej nic , aż dolałem zamiast wody z sieci wody ze studni (mieszkam na wsi i woda z studni po wlaniu do szklanki czystsza jak z kranu) i okazało się że nie mętnieje. Jeśli ktoś mieszka w mieście to tylko destylowana załatwi sprawe
-
- Posty: 187
- Rejestracja: czwartek, 19 kwie 2012, 21:53
- Krótko o sobie: Postępuję według zasady: stalowa ręka na łagodnym sercu. Ale dzień w którym nie zrobię komuś psikusa uważam za stracony.
- Ulubiony Alkohol: Moje nalewki, owocówki, czerwone wino,
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: EU
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 59 razy
Re: biały destylat
Dokładnie. Im większa koncentracja alkoholu, tym lepiej rozpuszczają sie oleje eteryczne. A jak się taką raki, ouzo czy inny arrak rozcieńczy zimną wodą to ma się "mleko". Twoja łyska ma pewnie sporo tych olejów, wysokich alkoholi i innych substancji. Możesz użyć lepszych filtrów ale zapłacisz utratą aromatu. Spróbuj nastepny raz rozcieńczać wlewając wodę do destylatu. Zadbaj o to by obie ciecze miały tą samą temperaturę. Wlewaj powoli, cienkim strumieniem, jednocześnie mieszając. Jeśli to nic nic nie pomoże, to po silnym schłodzeniu przefiltruj to raz jeszcze.edie21 pisze:Witam
Staram się zrobić Whisky z słodu jęczmiennego i napotkałem w trakcie destylacji na duży problem, mianowicie po rozcieńczeniu destylatu wodą mój roztwór robi się biały jak mleko. Sam destylat jest przeźroczysty. Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem i wie co robię źle? Wiem że turecka wódka RAKI też się robi biała po rozcieńczeniu zimną wodą z uwagi na obecność anetolu być może ten sam związek powstał u mnie.
Z góry dziękuję z pomoc
Pozdrawiam
NUNC EST BIBENDUM!
kochanek Kranei
kochanek Kranei
-
- Posty: 244
- Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
- Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
To ja może napisze swoje doświadczenia co do rozrabiania spirytusu. Z 96 % do 40 % rozrobiłem wodą:
Z marketu Auchan
Woda Źródlana Niegazowa - tak się zwie
Ogólna zawartość składników mineralnych 354,60 mg/l
Zero zmętnienia
Z marketu Auchan
Woda Źródlana Niegazowa - tak się zwie
Ogólna zawartość składników mineralnych 354,60 mg/l
Zero zmętnienia
Pozdrawiam szeyker89
Mleczny kolor po rozcieńczeniu
Witam, właśnie robiłem próbę swojego nowego sprzętu ( kolumna, 120cm sprężynki pryzmatyczne, 20cm sprężynki miedziane ,sprężynki KO myte w sodzie, miedziane zapomniałem umyć, keg 30L, grzałka 2x2Kw, średnica kolumny 70mm, głowica wg projektu Jarosława, z VM + elektrozawór). wsad 6kg cukru, drożdże moskwa style, do tego 2x łyżka kwasku cytrynowego. po przefermentowaniu odlanie bez osadu, następnie przelanie przez spożywczy filtr filcowy bez osadu i do kotła. po odebraniu 250ml rozpuszczalnika ustabilizowałem kolumnę przez 20 min w temp 77,1 st C. wtedy otworzyłem zawór na VM i rozpocząłem odbieranie właściwe (.), odebrałem 2,5L czystego spirytusu bez zapachu i 96,5%, w smaku lekko pieczący
odstawiony do uspokojenia bez zamknięcia na 24h . następnie dobrałem część z wiśniami , kolor OK, w smaku trochę ostre, ale ogólnie OK. lecz gdy dorobiłem następną część z wodą przegotowaną, oraz drugą porcję z wodą źródlana z Biedronki, do się bardzo zdziwiłem, bo zmieniło się w lekko mleczny kolor. załączam foto i bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
Dziękuje i Pozdrawiam Dexter13.
Miej litość. Wiesz ile czasu zajmuje poprawianie tego?
odstawiony do uspokojenia bez zamknięcia na 24h . następnie dobrałem część z wiśniami , kolor OK, w smaku trochę ostre, ale ogólnie OK. lecz gdy dorobiłem następną część z wodą przegotowaną, oraz drugą porcję z wodą źródlana z Biedronki, do się bardzo zdziwiłem, bo zmieniło się w lekko mleczny kolor. załączam foto i bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
Dziękuje i Pozdrawiam Dexter13.
Miej litość. Wiesz ile czasu zajmuje poprawianie tego?
-
- Posty: 379
- Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
- Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gród Kraka
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabian
Witam!
Ja mam problem z białym wydzieleniem w butelkach z destylatem. Niżej fotka. Czy mogą być to estry o których czytałem w innych postach? Destylat otrzymałem z kukurydzy i pszenicy, a następnie rozcieńczony do ok 43%.
Ja mam problem z białym wydzieleniem w butelkach z destylatem. Niżej fotka. Czy mogą być to estry o których czytałem w innych postach? Destylat otrzymałem z kukurydzy i pszenicy, a następnie rozcieńczony do ok 43%.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 1924
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabian
Jeśli masz na myśli to co widać na ściankach to nic innego tylko wytrącone osady wapnia z wody. Wynika z tego, że woda użyta do rozcieńczenia była zbyt twarda.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabian
@szfagir, wygląda to na niedokładnie oddzielony przedgon lub pogon. Najpierw rozpuszczone w mocnym alkoholu, ale po rozcieńczeniu dały białą mgiełkę. Szczególnie kukurydza lubi dawać takie zmętnienia przy zbyt późno oddzielonym pogonie, w przypadku pszenicy, aż takiej reakcji nie udało mi się zaobserwować.
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 maja 2013, 19:40 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Konieczne poprawki.
Powód: Konieczne poprawki.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.