Aromatyzowanie nalewek

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...
Awatar użytkownika

Autor tematu
waz_2000
150
Posty: 170
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: waz_2000 »

Słuchajcie dodałem kilka kropel aromatu migdałowego do nalewki wiśniowej (taki do ciasta), efekt bomba!
Tylko że na powierzchni pływają takie "oka rosołowe". Macie pomysł jak się można ich pozbyć?
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo
Awatar użytkownika

spider
10
Posty: 19
Rejestracja: poniedziałek, 10 gru 2012, 11:43
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Re: Aromatyzowanie nalewek

Post autor: spider »

Spróbuj delikatnie ręcznikiem papierowym "wciągnąć"
Awatar użytkownika

jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Aromatyzowanie nalewek

Post autor: jajek12 »

Witam. Albo przepuść przez filtr do kawy.
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
Awatar użytkownika

Autor tematu
waz_2000
150
Posty: 170
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Aromatyzowanie nalewek

Post autor: waz_2000 »

Zacznę od filtra do kawy.
BTW myślicie że taki aromat do ciasta ma w sobie jakąś syfiastą chemię?
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Aromatyzowanie nalewek

Post autor: radius »

Skład aromatu:
Glikol propylenowy E1520, woda, substancje zapachowe (nie zawiera tłuszczów ani cukrów). Może zawierać także aldehyd benzoesowy, C6H5CHO − organiczny związek chemiczny, najprostszy aromatyczny aldehyd, stosowany w przemyśle perfumeryjnym (synteza olejków zapachowych), w przyprawach i w produkcji barwników.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Aromatyzowanie nalewek

Post autor: lesgo58 »

@radius mam prośbę - podpowiedz mi gdzie kupić, a może inaczej jakiej firmy kupić aromaty, bo mam dwie nalewki i potrzebuję zakończyć je aromatami. Dotychczas tego nie zrobiłem ze strachu, że "zabiję" chemią te nalewki. Ja już nie wierzę temu co kupuję nawet jak czytam skład.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Aromatyzowanie nalewek

Post autor: radius »

Może na początek kilka informacji:
Aromaty spożywcze
Istnieją trzy duże grupy aromatów:

1. Aromaty naturalne
Są to albo wyciągi pochodzące bezpośrednio z surowców pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego, albo substancje istniejące już w stanie naturalnym, podlegające zaledwie małemu przekształceniu (ekstrakcji, koncentracji, destylacji, prażeniu, fermentacji lub poddaniu reakcji enzymatycznej).
Aromaty naturalne powinny zawierać co najmniej 90% oryginalnej substancji naturalnej i maksymalnie w 10% być efektem personalizacji producenta.

Ekstrakcja jest procesem chemicznym polegającym na wydobyciu jednego składnika z substancji złożonej.

Koncentracja jest techniką polegającą na wyeliminowaniu jak największej ilości wody z substancji pochodzenia roślinnego, celem uzyskania całkowicie suchego produktu lub produktu wodnistego.

Destylacja jest procesem rozdzielania mieszanek cieczy o różnych temperaturach wrzenia, dzięki parowaniu i następującej po nim konsolidacji.

Prażenie to pieczenie celem uzyskania aromatu.

Reakcja enzymatyczna zachodzi, kiedy spotykają się dwie cząsteczki (tkanki pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego) i łącząc się tworzą nową cząsteczkę. Obecność enzymów przyspiesza prędkość tych reakcji chemicznych.

2. Aromaty identyczne z naturalnymi
Aromaty identyczne z naturalnymi zawierają te same cząsteczki, co aromaty zwane naturalnymi, ale zostały uzyskane w procesie syntezy.

3. Aromaty sztuczne
Są to aromaty złożone z cząsteczek nie istniejących w naturze. Są to sztuczne substancje aromatyczne uzyskane w procesie syntezy chemicznej. Technologia biochemiczna znacznie poszerzyła horyzonty produkcji aromatów.

Polecałbym aromaty stosowane w diecie Dukana http://www.mojbutikdietydukana.pl/300-a ... ety-dukana
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Grzesiek24
30
Posty: 48
Rejestracja: wtorek, 5 mar 2013, 18:47
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Aromatyzowanie nalewek

Post autor: Grzesiek24 »

lesgo58 pisze:jakiej firmy kupić aromaty
Może ja Ci powiem.
Nie ważne jakiej firmy, ważne żeby były to aromaty na spirytusie. Ile robiłem aromatyzowanych wódek to nie miałem takiego tłuszczu jak dodawałem te na spirytusie.
Awatar użytkownika

Autor tematu
waz_2000
150
Posty: 170
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Aromatyzowanie nalewek

Post autor: waz_2000 »

Kupiłem na spirycie, problem zniknął. Zatem czytać przed zakupem.
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”