Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość.
Problem mam z zacierem, jest za słodki ( pokazuję mi 5 na cukromierzu ) w smaku też jest bardzo słodki. Zacier zrobiłem z 8kg cukru, 30 l wody, ryż i rodzynki. Użyłem drożdży super turbo vodka 48. Zacier stoi już 16 dni i nie pracuje, cukier nie zostanie już przerobiony chyba. Moje pytanie brzmi, czy mogę to gotować? Czy destylat będzie dobry w smaku? Ile dać tabletek espumisanu na ile litrów zacieru żeby zapobiec pienieniu? Z góry dziękuję.
zacier
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Re: zacier
8 kg cukru i 30 l wody, było ok, ale jeżeli dałeś dużo tych rodzynek i ryżu stężenie cukru mogło być za duże i stąd drożdże umarły wcześniej. Możesz gotować. Bez obaw.
Po co espumisan? Odgazujesz nastaw po prostu przelewając. Espumisan dodaje się czasami do gąsiorów gdy wino zbyt burzliwie fermentuje.
Ktoś gdzieś pisał, że jeżeli cukru w nastawie zostało, to po wszystkim można do pozostałości z gara dodać wody, cukru i na nowo drożdże, ale nie ręczę za to.
Po co espumisan? Odgazujesz nastaw po prostu przelewając. Espumisan dodaje się czasami do gąsiorów gdy wino zbyt burzliwie fermentuje.
Ktoś gdzieś pisał, że jeżeli cukru w nastawie zostało, to po wszystkim można do pozostałości z gara dodać wody, cukru i na nowo drożdże, ale nie ręczę za to.
-
- Posty: 1414
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: zacier
Jak mnie szlag na dniach nie trafi to będzie dobrze - kuźwa ludzie skąd bierzecie to określenie "zacier"
Zacier jest wtedy gdy coś zacierasz, np. zboże, a jak do fermentacji używasz głównie wody i cukru to
robisz nastaw u Ciebie ryż i rodzynki to tylko dodatek do NASTAWU
Espumisan dodaje się do zacierów zbożowych i to też nie zawsze (bo równie dobrze można dodać enzym
redukujący pienienie się tzw. "antypiana"), cukrówka nigdy się nie spieni i nie zasyfi Ci
Nastaw na blg 5 możesz gotować, nic Ci nie grozi, a jak szkoda Ci cukru który w nim został, to oddestyluj
alkohol który się w nim znajduje, a pozostały dunder przefermentuj jeszcze raz (doprowadź do odpowiedniego
blg. dobrze napowietrz i zadaj nowe drożdże), i po fermentacji destyluj - w ten sposób odbierzesz całą
nieprzerobioną dobroć z nastawu który teraz posiadasz.
Pozdrawiam
Zacier jest wtedy gdy coś zacierasz, np. zboże, a jak do fermentacji używasz głównie wody i cukru to
robisz nastaw u Ciebie ryż i rodzynki to tylko dodatek do NASTAWU
Espumisan dodaje się do zacierów zbożowych i to też nie zawsze (bo równie dobrze można dodać enzym
redukujący pienienie się tzw. "antypiana"), cukrówka nigdy się nie spieni i nie zasyfi Ci
no chyba, żebyś zbiornik (keg) zalał nastawem "pod sam korek"...kolumny refluksyjnej i wypełnienia pryzmatycznego
Nastaw na blg 5 możesz gotować, nic Ci nie grozi, a jak szkoda Ci cukru który w nim został, to oddestyluj
alkohol który się w nim znajduje, a pozostały dunder przefermentuj jeszcze raz (doprowadź do odpowiedniego
blg. dobrze napowietrz i zadaj nowe drożdże), i po fermentacji destyluj - w ten sposób odbierzesz całą
nieprzerobioną dobroć z nastawu który teraz posiadasz.
Pozdrawiam
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy