Hybryda do psocenia.
Witam jestem tu nowy i mam zamiar zakupić sprzęcik .Chciałbym psocić cukrówki oraz bimberek i tu mi wpadł do głowy taka mała hybryda. Tak jak na załączonym rysunku. Do bimbru calą kolumnę bym wykorzystywał a do cukrówek odkręcałbym rurę ze zmywakami i przykręcałbym resztę sprzętu(taki mini pot-still). Jak myślicie dobre rozwiązanie? Czy chłodzenie które zastosowałem będzie dobre? Coś trza dodać coś trza ująć? Czy na takiej końcówce mogę też cukrówki jechać?
http://img06.allegroimg.pl/photos/orygi ... 35329624_1
albo to:
http://img04.allegroimg.pl/photos/orygi ... 46890396_1
Czy znalazł by się ktoś kto mógł by mi pospawać takie cacko z okolic Bytomia? Dostarczyłbym materiały.
http://img06.allegroimg.pl/photos/orygi ... 35329624_1
albo to:
http://img04.allegroimg.pl/photos/orygi ... 46890396_1
Czy znalazł by się ktoś kto mógł by mi pospawać takie cacko z okolic Bytomia? Dostarczyłbym materiały.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Hybryda do psocenia.
Gwoli uściślenia Twojego pytania, co to jest bimber a co cukrówka? Z racji wczesnej pory nie wszystko rozumiem.
Ta "końcówka" z pierwszej foty, to jest najzwyklejsza na świecie głowica typ Aabratek, [mod. nie do tego schematu] natomiast drugie foto przedstawia bardzo zaawansowaną technologicznie chłodnicę spiralną.
Ta "końcówka" z pierwszej foty, to jest najzwyklejsza na świecie głowica typ Aabratek, [mod. nie do tego schematu] natomiast drugie foto przedstawia bardzo zaawansowaną technologicznie chłodnicę spiralną.
-
- Posty: 74
- Rejestracja: czwartek, 1 mar 2012, 23:55
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Hybryda do psocenia.
Też coś nie mogę załapać co to jest bimber i cukrówka, zawsze myślałem że bimber można zrobić z cukrówki, ale widać człowiek uczy się przez całe życie a i tak umiera głupi.
Może chodzi o owocówki i spirytus?
Tylko po co ta chłodnica do głowicy Aabratka, może zamiast niej, do owocówek?
Może chodzi o owocówki i spirytus?
Tylko po co ta chłodnica do głowicy Aabratka, może zamiast niej, do owocówek?
Re: Hybryda do psocenia.
Przepraszam za ten bimber(cały czas się uczę) oczywiście chodziło o spirytus i owocówki. Niestety bieżąca woda odpada dlatego taki wymiennik.Jeżeli zmontuję głowicę Aabratka to na kolumnie mogę robić spirytus ,a jak odkręcę część rury (ze zmywakami)można destylować nastawy owocowe (owocówki)?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Hybryda do psocenia.
Dobrze Katoo, odrobiłeś zadanie.
Napisz jeszcze jaką masz rurę na deflegmator, bo może się okazać, że moc grzałki będzie nie wystarczająca, jaka dlugość, średnica, jakie planujesz wypełnienie.
Pomysł masz bardzo dobry. Cieszę się, że naprawdę zacząłeś czytać forum.
Miłego psocenia.
Napisz jeszcze jaką masz rurę na deflegmator, bo może się okazać, że moc grzałki będzie nie wystarczająca, jaka dlugość, średnica, jakie planujesz wypełnienie.
Pomysł masz bardzo dobry. Cieszę się, że naprawdę zacząłeś czytać forum.
Miłego psocenia.
Re: Hybryda do psocenia.
Jak na razie nie ma nic poza inwencją:) oglądałem portal aukcyjny dobrze znany myślałem o kwasówce 304 o fi 50mm . Z tego co czytałem to do na stawów cukrowych powinien być pot-still (bez odstojnika ,kolumienka też nie bo całe walory smakowe zostaną w kotle),a do spirytusu kolumna. Mówicie że na Aabratku mogę nastawy cukrowe jak i spirytus. Dlatego wypełnienie druciakami będzie 2/3 rury ,a 1/3 zostawimy tylko na przykręcenie do kotła. Gdy będzie psocony spirytusik to zmontuje całą kolumnę.Natomiast gdybym chciał cukrówki to odkręcę część ze zmywakami(mogą być z lidla lub biedronki? Ludzie na aukcjach piszą że sa one pokrywane chemicznie żeby nie rdzewiały). Oczywiście średnica jak i długość rury może się zmienić, co byście doradzili?
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Hybryda do psocenia.
Z czego będziesz robił spirytus
Gdzie to wyczytałeś Linka proszę Gość zasługuje na bana, ostrzeżenie ma od razu.Katoo pisze: Z tego co czytałem to do na stawów cukrowych powinien być pot-still (bez odstojnika ,kolumienka też nie bo całe walory smakowe zostaną w kotle),a do spirytusu kolumna.
Co będziesz roił z nastawów cukrowychKatoo pisze: Mówicie że na Aabratku mogę nastawy cukrowe jak i spirytus.
Z czego będziesz robił spirytus
Studiowanie forum koniecznie.Katoo pisze: co byście doradzili?
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 74
- Rejestracja: czwartek, 1 mar 2012, 23:55
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Hybryda do psocenia.
Gość cały czas myli cukrówki z owocówkami, wszędzie gdzie pisze cukrówka, wstaw sobie owocówka, i wszystko będziesz rozumiał.Wald pisze:Gdzie to wyczytałeś Linka proszę Gość zasługuje na bana, ostrzeżenie ma od razu.Katoo pisze: Z tego co czytałem to do na stawów cukrowych powinien być pot-still (bez odstojnika ,kolumienka też nie bo całe walory smakowe zostaną w kotle),a do spirytusu kolumna.
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Hybryda do psocenia.
Katoo za szybko Cię pochwaliłem.
Cukrówka- jest to nastaw jak sama nazwa wskazuje na cukrze do tego drożdże i woda, w odpowiedniej ilości. Natomiast owocówka- owoce+drożdże+woda i zapewne cukier też.
Cukrówki bardzo dobrze jest destylować na kolumnie, jednak znam ludzi, Którzy od 20-tu lat jadą na pot-stillu i są zadowoleni. Jeżeli chcesz z nastawu owocowego oprócz alkoholu wycisnąć jakieś aromaty itp. to jak najbardziej pot-still.
Kolego z obydwóch instalacji produktem końcowym powinien być spirytus. Jednakże z kolumny i pot-stilla będą to dwa różne gatunki spirytusu i też różna moc.
Ja na pot-stillu robię śliwowicę od pięciu lat i jeszcze nigdy za pierwszym pędzeniem nie uzyskałem wyniku wyższego od 72%.
Schemat, który wkleiłeś na początku jest dobry. Dlatego poprosiłem o wymiary rury-deflegmatora, co by bardziej doświadczeni koledzy pomogli Ci dobrac moc grzałek, bo ja gotuję na gazie.
Głowa do góry, jak juz coś napsocisz to opisz.
Cukrówka- jest to nastaw jak sama nazwa wskazuje na cukrze do tego drożdże i woda, w odpowiedniej ilości. Natomiast owocówka- owoce+drożdże+woda i zapewne cukier też.
Cukrówki bardzo dobrze jest destylować na kolumnie, jednak znam ludzi, Którzy od 20-tu lat jadą na pot-stillu i są zadowoleni. Jeżeli chcesz z nastawu owocowego oprócz alkoholu wycisnąć jakieś aromaty itp. to jak najbardziej pot-still.
Kolego z obydwóch instalacji produktem końcowym powinien być spirytus. Jednakże z kolumny i pot-stilla będą to dwa różne gatunki spirytusu i też różna moc.
Ja na pot-stillu robię śliwowicę od pięciu lat i jeszcze nigdy za pierwszym pędzeniem nie uzyskałem wyniku wyższego od 72%.
Schemat, który wkleiłeś na początku jest dobry. Dlatego poprosiłem o wymiary rury-deflegmatora, co by bardziej doświadczeni koledzy pomogli Ci dobrac moc grzałek, bo ja gotuję na gazie.
Głowa do góry, jak juz coś napsocisz to opisz.
Re: Hybryda do psocenia.
Witam, przepraszam, jeszcze wszystkiego nie ogarniam. Powiem tak, mam zamiar pędzić sake(bo pracuje w japońskiej firmie), do tego rum i jacka Danielsa, ale myślałem także o spirytusie, bo w przyszłym roku się chajtam i myślałem coś swojego napędzić. Dlatego temat hybrydy, na kolumience ze zmywakami oczywiście spirytus ,a gdybym chciał rum, lub sake, to bym wykręcał kawałek rury ze zmywakami. Czy myślicie, że taka koncepcja będzie dobra? Co do spirytusu, to myślę, że nie mam co się bać, ale czy po usunięciu części rury ze zmywakami i psoceniu sake będzie to miało sens, czy będzie dobra?
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 lut 2013, 23:17 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
Powód: Interpunkcja.
-
- Posty: 74
- Rejestracja: czwartek, 1 mar 2012, 23:55
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
-
- Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Hybryda do psocenia.
Bokakoba lub Aabratka. Zarówno na jednej jak i na drugiej, odkręcając zaworek odbioru na maxa, będziesz miał zerowy refluks. Do destylacji owocówek możesz wtedy dodatkowo zastosować chłodnicę zewnętrzną do schłodzenia gorącego destylatu, ale nie jest to wymóg konieczny.Katoo pisze:To jaką głowice polecacie do spirytusu i owocówek?
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy