Późna fermentacja burzliwa?

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...

Autor tematu
Karol282
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 4 lut 2013, 11:23

Post autor: Karol282 »

Witam,
W X 2012r czarne winogrona wrzuciłem do gąsiora 10l dałem 1 kg cukru bez drożdży bo winogrona maja własne na skórce, po ok. m-cu zlałem ponownie do gąsiora trochę bulgotało a teraz tj. luty zaczęło mocno bulgotać co 10-15 sek i pojawiła się piana z bąblami na powierzchni. Na dole jest trochę szlamu na górze tylko ta piana. Czy przerwać to bulgotanie i zlać do gąsiora znowu? Czy mogę teraz dodać cukru gdyby okazało się że jest kwaskowate? Po zlaniu gąsior nie będzie pełny, czy dolać wody? Kolor ma ładny.
Z rurki nie czuję żadnego zapachu, chyba trochę dziwne?
alembiki

Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Późna fermentacja burzliwa?

Post autor: Durik »

Kup cukromierz...

Autor tematu
Karol282
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 4 lut 2013, 11:23
Re: Późna fermentacja burzliwa?

Post autor: Karol282 »

A coś więcej?
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Późna fermentacja burzliwa?

Post autor: Wald »

Będziesz wiedział co masz w balonie. A bąble mogą robić drożdże kożuchujące. To choroba wina.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Późna fermentacja burzliwa?

Post autor: Durik »

Coś więcej?? -Jak nie cukromierz to tylko kryształowa kula...

Autor tematu
Karol282
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 4 lut 2013, 11:23
Re: Późna fermentacja burzliwa?

Post autor: Karol282 »

Winomierz firmy Biowin wskazał ok. 10 Blg na skali. Wino ma ładny zapach i wg. mnie trochę słodkie, no ale cały czas fermentuje. Chciałbym, aby wyszło ok. 10-12% alkoholu, ale jak czytam to zapowiada się ok.5% czy dodać jeszcze cukru teraz aby go wzmocnić?
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Późna fermentacja burzliwa?

Post autor: Wald »

Czyli to nie bąble, tylko piana.
Jak owoce były dojrzałe, 10% jest do osiągnięcia.
Więcej cukru może nie przerobić, bo na dzikusach to jest loteria, nie planowanie wina.
Skąd taki pomysł z dzikimi drożdżami?
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Autor tematu
Karol282
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 4 lut 2013, 11:23
Re: Późna fermentacja burzliwa?

Post autor: Karol282 »

Wyczytałem że ciemne winogrona mają naturalne drożdże na skórce, tylko nie trzeba ich myć. Czyli teraz tylko trzeba czekać kiedy przestanie fermentować przez rurkę i do butelek? Ile to może trwać czasu?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Gronowe”