Pomiar mocy destylatu.
-
Autor tematu - Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Szanowni poszukiwacze Absolutu absolutnego (to nie pomyłka, to oczywista oczywistość )
Mam dla forumowiczów niespodziankę. Rozmawiałem z zaprzyjaźnioną panią laborantką i może dla mnie zmierzyć gęstość naszego wyrobu z dokładnością sześciocyfrową i temperaturę do 0,01oC (chociaż taka nie jest potrzebna). Przedkłada się to na bardzo dokładny odczyt mocy destylatu z tablic alkoholometrycznych. Dokładność takiego odczytu to 0,1%, lub w przybliżeniu do 0,05%.
Jeżeli ktoś jest zainteresowany pomiarem tego co mu ciurka z aparatu to zapraszam na PW. Co miesiąc mogę zmierzyć 5-10 próbek. Kto pierwszy ten lepszy
Mam dla forumowiczów niespodziankę. Rozmawiałem z zaprzyjaźnioną panią laborantką i może dla mnie zmierzyć gęstość naszego wyrobu z dokładnością sześciocyfrową i temperaturę do 0,01oC (chociaż taka nie jest potrzebna). Przedkłada się to na bardzo dokładny odczyt mocy destylatu z tablic alkoholometrycznych. Dokładność takiego odczytu to 0,1%, lub w przybliżeniu do 0,05%.
Jeżeli ktoś jest zainteresowany pomiarem tego co mu ciurka z aparatu to zapraszam na PW. Co miesiąc mogę zmierzyć 5-10 próbek. Kto pierwszy ten lepszy
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 227
- Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
- Kontakt:
Re: Pomiar mocy destylatu.
Proponuję, żeby autorzy publikowali swoje wyniki, uwzględniając opis aparatury oraz opis procesu wytwarzania i użyte surowce ; )
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Pomiar mocy destylatu.
@artaks
Jestem za i nie wyobrażam sobie, żeby było inaczej.
Wręcz wysłanie próbki powinno być już deklaracją, że biorę udział w otwartej zabawie.
Tylko dobrze by było, aby to nie przerodziło się w niezdrową rywalizację, a po prostu było okazją do zweryfikowania sposobów rektyfikacji.
A także platformą do wymiany doświadczeń - tylko, że już opartej na prawdziwych a nie deklarowanych wynikach.
Jestem za i nie wyobrażam sobie, żeby było inaczej.
Wręcz wysłanie próbki powinno być już deklaracją, że biorę udział w otwartej zabawie.
Tylko dobrze by było, aby to nie przerodziło się w niezdrową rywalizację, a po prostu było okazją do zweryfikowania sposobów rektyfikacji.
A także platformą do wymiany doświadczeń - tylko, że już opartej na prawdziwych a nie deklarowanych wynikach.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Pomiar mocy destylatu.
No i dzisiaj otrzymałem wyniki pomiaru pierwszych dwóch próbek.
Wynik jest średnią z pomiaru gęstości pięciu próbek. Temperatura destylatu była stała i wynosiła 20oC +/- 0,2oC.
Nieskromnie zacznę od siebie
Gęstość zmierzonego destylatu wyniosła 0,8033 g/ml co daje moc ok. 97%, odczytaną z tablic alkoholometrycznych.
Próbkę nr 2 przysłał mi kolega lenartm.
Zmierzona gęstość wyniosła 0,8026 g/ml co dało odczyt mocy ok. 97,15%.
Gęstości podane są w funkcji ułamka objętościowego.
Jeżeli są następni chętni do pomiarów, to zapraszam
Wynik jest średnią z pomiaru gęstości pięciu próbek. Temperatura destylatu była stała i wynosiła 20oC +/- 0,2oC.
Nieskromnie zacznę od siebie
Gęstość zmierzonego destylatu wyniosła 0,8033 g/ml co daje moc ok. 97%, odczytaną z tablic alkoholometrycznych.
Próbkę nr 2 przysłał mi kolega lenartm.
Zmierzona gęstość wyniosła 0,8026 g/ml co dało odczyt mocy ok. 97,15%.
Gęstości podane są w funkcji ułamka objętościowego.
Jeżeli są następni chętni do pomiarów, to zapraszam
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Autor tematu - Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Pomiar mocy destylatu.
Proszę bardzo
Mój destylat uzyskałem z miedzianej kolumny LM (Bokakob) z wypełnieniem sprężynkami pryzmatycznymi o średnicy 3 mm i wysokości zasypu 120 cm.
Wsadem była surówka o mocy 0k. 30%, uzyskana z nastawu cukrowego.
Proces typowy: Rozgrzanie, stabilizacja ok. 40 minut, odebranie przedgonów, później serce i na koniec pogony. Refluks miałem ustawiony na wartość 5:1.
Mój destylat uzyskałem z miedzianej kolumny LM (Bokakob) z wypełnieniem sprężynkami pryzmatycznymi o średnicy 3 mm i wysokości zasypu 120 cm.
Wsadem była surówka o mocy 0k. 30%, uzyskana z nastawu cukrowego.
Proces typowy: Rozgrzanie, stabilizacja ok. 40 minut, odebranie przedgonów, później serce i na koniec pogony. Refluks miałem ustawiony na wartość 5:1.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 102
- Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 19:20
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Pomiar mocy destylatu.
Radius czy stosowałeś stripping do przygotowania wsadu - tak sugeruje mi moc surówki 30% ? Według którego termometru w wypełnieniu: dolnego czy górnego prowadzisz teraz proces rektyfikacji? W jednym z tematów pisałeś, że zamontowałeś dodatkowy port termometru w dolnej części kolumny. Jeżeli dolny termometr sprawdził się napisz coś więcej na ten temat.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Autor tematu - Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Pomiar mocy destylatu.
Moja surówka, to był destylat po jednokrotnej rektyfikacji z odebraniem przedgonów. Pogony zostały w surówce. Obecnie przy rektyfikacji korzystam ze wskazań obu termometrów, 40 cm powyżej dolnej granicy wypełnienia i 25 cm poniżej górnej granicy.
Teraz wiem dokładnie kiedy kolumna pracuje efektywnie na całej swojej długości (oba wskazania termometrów stałe )
Teraz wiem dokładnie kiedy kolumna pracuje efektywnie na całej swojej długości (oba wskazania termometrów stałe )
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Pomiar mocy destylatu.
Przydałby się krótki opis sprzętu i sposobu destylacji przy każdej badanej próbce...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Pomiar mocy destylatu.
Fakt
Swój opis sprzętu i sposobu destylacji już zaprezentowałem, więc pozwolę sobie zamieścić opis do próbki kol. lenartm. Chyba mnie za to nie zabije
Swój opis sprzętu i sposobu destylacji już zaprezentowałem, więc pozwolę sobie zamieścić opis do próbki kol. lenartm. Chyba mnie za to nie zabije
Może kol. pith, też zamieści swój opis, w końcu nie ma się czego wstydzićPróbka, którą badano to dwukrotna rektyfikacja , sprzęt to Aabratek, kolumna 60,3mm, wysokość - 1400mm sprężynki od Plipka +200mm katalizator CU + umiejętna obsługa (wszystkiego nauczyliście mnie Wy ) i godziny spędzone na czytaniu forum.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Pomiar mocy destylatu.
Czyli czas spędzony na naukę i wyciaganie wniosków nie poszedł na marne w przypadku kol.lenartm.
Jeśli chodzi o opis sprzętu i sposobu destylacji - to nie o wstyd chodzi, ale o wyłapanie wad i zalet poszczególnych maszynek. Tym samym Ci co mają wątpliwości, a krępują się zadawać pytania będą mieli możność porównania ze swoim sprzętem i swoimi osiągnięciami.
Jeśli chodzi o opis sprzętu i sposobu destylacji - to nie o wstyd chodzi, ale o wyłapanie wad i zalet poszczególnych maszynek. Tym samym Ci co mają wątpliwości, a krępują się zadawać pytania będą mieli możność porównania ze swoim sprzętem i swoimi osiągnięciami.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 440
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
- Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 40 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Pomiar mocy destylatu.
No to jestem więcej niż zadowolony.
Kolumna CM (http://alkohole-domowe.com/forum/viewto ... =74&t=6440).
Jej wysokość to 110 cm (całoć), fi 50.
Wypełnienia będzie 100-103 cm. Pocięte zmywaki z lidla, które poupychałem nawet w chłodnicę refluksu.
Na dole kolumny mocno zwinięta siatka miedziana (10 cm).
Spirytus wysłany do Radiusa jest po jednokrotnej destylacji przejrzystej cukrówki po sklarowaniu.
Spirytusu używam w zasadzie do nalewek więc jestem zadowolony.
Zazwyczaj też pierwsza jazda jest na pot still'u. Dopiero druga z refluksem.
Dzięki jeszcze raz za laboratorium.
Pozdrawiam.
radius pisze:Kolejna badana próbka.
Przysłał ją kolega pith.
Wynik: gęstość = 0,8152 co w przeliczeniu na procenty daje wynik = 94,0%
No to jestem więcej niż zadowolony.
Kolumna CM (http://alkohole-domowe.com/forum/viewto ... =74&t=6440).
Jej wysokość to 110 cm (całoć), fi 50.
Wypełnienia będzie 100-103 cm. Pocięte zmywaki z lidla, które poupychałem nawet w chłodnicę refluksu.
Na dole kolumny mocno zwinięta siatka miedziana (10 cm).
Spirytus wysłany do Radiusa jest po jednokrotnej destylacji przejrzystej cukrówki po sklarowaniu.
Spirytusu używam w zasadzie do nalewek więc jestem zadowolony.
Zazwyczaj też pierwsza jazda jest na pot still'u. Dopiero druga z refluksem.
Dzięki jeszcze raz za laboratorium.
Pozdrawiam.
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.
بطرس
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.
بطرس
-
- Posty: 71
- Rejestracja: niedziela, 28 sie 2011, 20:35
- Krótko o sobie: Absolwent UP WTD
- Ulubiony Alkohol: Bimberek
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pomiar mocy destylatu.
Dziękuje za dokonanie pomiaru. Wynik mnie zadowala zważywszy na sam proces przebiegu destylacji. Kolumna, na której taki wynik otrzymałem to ta z tego linku: http://alkohole-domowe.com/forum/kolumn ... t6506.html
Nastaw cukrowy na drożdżach Spirit Ferm T3 z 8 kg cukru. Kolumna pracowała pierwszy raz. Destylowałem dwukrotnie. Za pierwszym razem szybko bez refluksu odrzucając pierwsze 200 ml. Zlewałem do większego baniaczka i nawet nie wiem ile tego wyszło (mój błąd), i nie pamiętam dokładnej końcowej temperatury na kolumnie, na pewno powyżej 96 oC. Za drugim razem do surówki dolałem ze 4 l słabych pogonów po potstillu. Dolałem kilka litrów wody (na oko). Odciąłem przedgony, odebrałem 3,7 l serca i 2 litry pogonów.
Kolumna i keg ocieplone. 30 min rozgrzewania 4kW a do końca grzanie 2KW. Stabilizacja 45 min. Odbierałem z maksymalną mocą kolumny ok 0,7-0,8 l/h. Jak byłem cierpliwy to proces był stabilny a jak tylko chciałem podkręcić to temp rosła. Ustabilizowało się na 78 oC.
Nastaw cukrowy na drożdżach Spirit Ferm T3 z 8 kg cukru. Kolumna pracowała pierwszy raz. Destylowałem dwukrotnie. Za pierwszym razem szybko bez refluksu odrzucając pierwsze 200 ml. Zlewałem do większego baniaczka i nawet nie wiem ile tego wyszło (mój błąd), i nie pamiętam dokładnej końcowej temperatury na kolumnie, na pewno powyżej 96 oC. Za drugim razem do surówki dolałem ze 4 l słabych pogonów po potstillu. Dolałem kilka litrów wody (na oko). Odciąłem przedgony, odebrałem 3,7 l serca i 2 litry pogonów.
Kolumna i keg ocieplone. 30 min rozgrzewania 4kW a do końca grzanie 2KW. Stabilizacja 45 min. Odbierałem z maksymalną mocą kolumny ok 0,7-0,8 l/h. Jak byłem cierpliwy to proces był stabilny a jak tylko chciałem podkręcić to temp rosła. Ustabilizowało się na 78 oC.
-
Autor tematu - Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Pomiar mocy destylatu.
Kolejną próbkę, którą mierzyłem otrzymałem od kol. panta_rei.
Próbka wyrektyfikowana na kolumnie z głowicą Bokakoba, wysokość wypełnienia - 20 cm miedzi i 120 cm sprężynek pryzmatycznych, ogrzewanie gazowe.
Pierwsza rektyfikacja - strip, RR 1:1
Druga i trzecia rektyfikacja z odbiorem przed- i pogonów, RR 4:1
Wynik:
Gęstość w temp. 20oC - 0,8018
W przeliczeniu na procenty daje to - UWAGA! - 97,34%
No, wynik godny podziwu - Gratulacje
Próbka wyrektyfikowana na kolumnie z głowicą Bokakoba, wysokość wypełnienia - 20 cm miedzi i 120 cm sprężynek pryzmatycznych, ogrzewanie gazowe.
Pierwsza rektyfikacja - strip, RR 1:1
Druga i trzecia rektyfikacja z odbiorem przed- i pogonów, RR 4:1
Wynik:
Gęstość w temp. 20oC - 0,8018
W przeliczeniu na procenty daje to - UWAGA! - 97,34%
No, wynik godny podziwu - Gratulacje
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 566
- Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
- Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
- Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
- Lokalizacja: Braniewo
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Pomiar mocy destylatu.
Normalnie duma mnie rozpiera Mój alkoholomierz pokazywał prawie zawsze ponad 97%, znaczy nie kłamał, niestety moja perfekcyjna Pani Domu pobiła przed świętami, przy sprzątaniu :-/ Zastanawiam się jaki wpływ na pomiar miało to, że spirytus przed wysłaniem stał na parapecie w otwartej butelce dwa dni, to było w słoneczne dni, wygląda na to, że procenty za szybko nie uciekają.
Bardzo dziękuję radiusowi za pomiary. Jakbyś tak jeszcze spróbował organoleptycznie i jako bardziej doświadczony cenił smak wyrobu to byłbym bardzo wdzięczny;-)
Dodane:
Zapomniałem dodać, że to była zwykła cukrówka, cukier z Lidla- ten tańszy, na drożdżach T3, nastaw 20 kg w beczce 80l do pełna i dwie paczki drożdży. Proces już wyżej opisany, kolumna KO własnej roboty, wypełnienie sprężynki Plipek. Kolumnę będę robił nową, teraz pytanie czy starą sprzedawać
Bardzo dziękuję radiusowi za pomiary. Jakbyś tak jeszcze spróbował organoleptycznie i jako bardziej doświadczony cenił smak wyrobu to byłbym bardzo wdzięczny;-)
Dodane:
Zapomniałem dodać, że to była zwykła cukrówka, cukier z Lidla- ten tańszy, na drożdżach T3, nastaw 20 kg w beczce 80l do pełna i dwie paczki drożdży. Proces już wyżej opisany, kolumna KO własnej roboty, wypełnienie sprężynki Plipek. Kolumnę będę robił nową, teraz pytanie czy starą sprzedawać
Pozdrawiam, Sławomir
-
- Posty: 99
- Rejestracja: piątek, 5 lis 2010, 12:05
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Pomiar mocy destylatu.
Dziękuję bardzo Radius za pomiar. Spodziewałem się wyniku w granicach 96%, a tu miłe zaskoczenie Śpieszę z opisem procesu i sprzętu.
Zawzwyczaj robię równolegle dwa nastawy po 30l, rektyfikuję je oddzielnie (keg 30l) raczej na szybko. Urobki mieszam ze sobą, rozcieńczam do 30% i rektyfikuję dokładniej. Akurat tym razem była to przekombinowana i zaniedbana cukrówka. Z 24* blg zeszła zaledwie do 0*.
Pierwsza destylacja znad cukrówki. Zalanie i stabilizacja 40-50 min, odbiór ok 250 ml przedgonów 2-3 krople/s , odbiór serca do jednego naczynia, odcięcie w momencie wzrostu temp. na wysokości 40 cm kolumny, pogony ciągnę do samego końca i na recykling.
Druga destylacja również zalanie i stabilizacja 40-50 min, kropelkowy odbiór przedgonu 2-3 krople/s. Tutaj jeśli nadal czuję woń typu aceton to wylewam. Kiedy ten ustąpi, a pozostają w zapachu tylko inne smrodki odbieram na recykling. Przechodzę na odbiór serca ale do kilku kolejnych butelek 250 ml. Jak już nic mi nie przeszkadza w zapachu odbieram do butelek 1l do momentu osiągnięcia 96* w kegu. Resztę traktuję jako pogon na recykling. Z tych pierwszych ćwiartek zazwyczaj 2-3 nie odpowiadają mi zapachowo i również trafjają na recykling. Oddzielony urobek łączę i z niego pobrałem próbkę do badania.
Sprzęt to AAbratek na rurze 63,5 mm z warsztatu Kuli. Wypełnienie to sprężynki od szymonli 20 cm miedzi, 120 cm stali. Kolumna nie dzielona, bez buforów czy pierścieni. Keg 30l, grzałki 3,5 kW, regulator PRD3+, sondy: keg, na 40 cm i 105 cm kolumny, głowica. Od niedawna dodałem elektrozaworek.
Odbiór prowadzę na podstawie sondy ze 105 cm, choć i temperatura z 40 cm jest stabilna. Przy drugim gotowaniu zamiast miedzi daję całe 140 cm sprężynek stalowych. Było to akurat pierwsze gotowanie w którym wprowadziłem celowe zalewanie kolumny, wcześniej tego nie robiłem. Jeśli chodzi o prędkość odbioru to nawet nie wiem jaki mam RR. Odbieram tak aby elektrozaworek nie musiał pracować i jest to zazwyczaj o kilka ml mniej niż podaje w swojej tabeli Akas. Moc używana przy odbiorze ok 2100-2200 W
Zawzwyczaj robię równolegle dwa nastawy po 30l, rektyfikuję je oddzielnie (keg 30l) raczej na szybko. Urobki mieszam ze sobą, rozcieńczam do 30% i rektyfikuję dokładniej. Akurat tym razem była to przekombinowana i zaniedbana cukrówka. Z 24* blg zeszła zaledwie do 0*.
Pierwsza destylacja znad cukrówki. Zalanie i stabilizacja 40-50 min, odbiór ok 250 ml przedgonów 2-3 krople/s , odbiór serca do jednego naczynia, odcięcie w momencie wzrostu temp. na wysokości 40 cm kolumny, pogony ciągnę do samego końca i na recykling.
Druga destylacja również zalanie i stabilizacja 40-50 min, kropelkowy odbiór przedgonu 2-3 krople/s. Tutaj jeśli nadal czuję woń typu aceton to wylewam. Kiedy ten ustąpi, a pozostają w zapachu tylko inne smrodki odbieram na recykling. Przechodzę na odbiór serca ale do kilku kolejnych butelek 250 ml. Jak już nic mi nie przeszkadza w zapachu odbieram do butelek 1l do momentu osiągnięcia 96* w kegu. Resztę traktuję jako pogon na recykling. Z tych pierwszych ćwiartek zazwyczaj 2-3 nie odpowiadają mi zapachowo i również trafjają na recykling. Oddzielony urobek łączę i z niego pobrałem próbkę do badania.
Sprzęt to AAbratek na rurze 63,5 mm z warsztatu Kuli. Wypełnienie to sprężynki od szymonli 20 cm miedzi, 120 cm stali. Kolumna nie dzielona, bez buforów czy pierścieni. Keg 30l, grzałki 3,5 kW, regulator PRD3+, sondy: keg, na 40 cm i 105 cm kolumny, głowica. Od niedawna dodałem elektrozaworek.
Odbiór prowadzę na podstawie sondy ze 105 cm, choć i temperatura z 40 cm jest stabilna. Przy drugim gotowaniu zamiast miedzi daję całe 140 cm sprężynek stalowych. Było to akurat pierwsze gotowanie w którym wprowadziłem celowe zalewanie kolumny, wcześniej tego nie robiłem. Jeśli chodzi o prędkość odbioru to nawet nie wiem jaki mam RR. Odbieram tak aby elektrozaworek nie musiał pracować i jest to zazwyczaj o kilka ml mniej niż podaje w swojej tabeli Akas. Moc używana przy odbiorze ok 2100-2200 W
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
-
- Posty: 2385
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 634 razy
- Otrzymał podziękowanie: 585 razy
Re: Pomiar mocy destylatu.
Do weryfikacji wskazań mojego termoalkoholomierza 90-100% z Gomaru poszukuję spirytusu "wzorcowego" określonego z dokładnością 0.1%. Nabyłem 3 "sklepowe" 95% różnych wytwórców i niestety rozrzut jest 0,5% - 95,0%, 95,3% i 95,5%. Może ktoś mi polecić pewne źródło?
A może nasz sklepik lub ktoś z forumowiczów ma możliwość wyprodukowania takich wzorców np. 95% i 45% i odpłatnego udostępnienia?
A może nasz sklepik lub ktoś z forumowiczów ma możliwość wyprodukowania takich wzorców np. 95% i 45% i odpłatnego udostępnienia?
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
-
- Posty: 2385
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 634 razy
- Otrzymał podziękowanie: 585 razy
Re: Pomiar mocy destylatu.
Nie pamiętam ale chyba coś koło 60zł. Teraz bym odżałował kasę i nabył od nich legalizowany by być pewnym wskazań. Jeżeli będziesz odbierał osobiście to poproś o sprawdzenie. Mój lekko nie trzyma pionu co mnie wkurza bo muszę przekrzywiać menzurkę.herbata666 pisze:Ma pytanie do kolegi Szlumf w jakiej cenie kupowałeś 90-100% z Gomaru?
-
Autor tematu - Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Pomiar mocy destylatu.
"Rzutem na taśmę" udało mi się załatwić pomiar mocy destylatu dla kol. edicool
Moc mierzonej próbki wyniosła 96,8%
Sprzęt od Kuli:
Keg 30l z grzaniem elektrycznym + sterownik Pamel PRD3+ z 4 czujkami temperatur (keg, 10 półka, ujście OVM, głowica) i sterowaniem elektrozaworem e-arc; katalizator ze sprężynkami pryzmatycznymi miedzianymi; kolumna 60,3mm; obniżony VM z zaworkiem precyzyjnym za elektrozaworem systemu e-arc (pomysł z dodatkowym zaworkiem precyzyjnym się narodził po dyskusji z Kulą na temat sposobu uciążliwej regulacji refluksu przy systemie OVM - obecnie zawór kulowy na przy ujściu OVM otwiera się na maksa, a precyzyjnej regulacji dokonuje się dodatkowym zaworkiem precyzyjnym - regulacja odbioru stała się wreszcie łatwa i przyjemna); głowica aabratek; wypełnienie sprężynkami pryzmatycznymi KO; podwójne ocieplenie kolumny.
Do kotła wpadły:
Pogony z poprzednich rektyfikacji poddane metodzie 2,5 (z czego jeden proces stanowią same pogony).
Surowiec: 2 beczki po 23,5l wody + po 7 kg cukru Polski Cukier (niebieski z Tesco) na każdą beczkę. Jedna paczka drożdży Alcotec 48 Turbo Pure na oba nastawy (z każdej z beczek biorę po 0,5l syropu do oddzielnego kubła i tam rozpuszczam dokładnie zawartość opakowania drożdży i po dokładnym wymieszaniu wlewam po połowie do beczek - zawsze działa).
Po około 7-10 dniach (tak się to potrafi zmieniać) wytrawny całkowicie urobek traktuję bentonitem i na dwór do klarowania.
Prowadzenie destylacji: wlanie 5,7l surówki + 4,3l wody (co powinno dać 55% stężenie), zalanie kolumny, 40min. stabilizacji, odbiór 50ml przedgonu, opróżnienie jeziorka, wyłączenie kolumny, dolanie 27,02l wody (powinno to dać stężenie <20%), zalanie kolumny 40 min. stabilizacji. odbiór 30ml przedgonu (przedgony w bliskim stężeniu raz były już cięte - smakowo bardzo trudno już je wyczuć po 20ml), opróżnienie jeziorka, zwiększenie mocy do około 2100W, odbiór z OVM wg tabel Akasa + 3ml zapasu do temp. 96,5 w kotle.
Na sondę termometru w kegu założyłem dodatkową przedłużkę o długości około 15cm ze stali nierdzewnej, gdyż wcześniej przez powracającą flegmę krótka sonda wariowała.
Moc mierzonej próbki wyniosła 96,8%
Sprzęt od Kuli:
Keg 30l z grzaniem elektrycznym + sterownik Pamel PRD3+ z 4 czujkami temperatur (keg, 10 półka, ujście OVM, głowica) i sterowaniem elektrozaworem e-arc; katalizator ze sprężynkami pryzmatycznymi miedzianymi; kolumna 60,3mm; obniżony VM z zaworkiem precyzyjnym za elektrozaworem systemu e-arc (pomysł z dodatkowym zaworkiem precyzyjnym się narodził po dyskusji z Kulą na temat sposobu uciążliwej regulacji refluksu przy systemie OVM - obecnie zawór kulowy na przy ujściu OVM otwiera się na maksa, a precyzyjnej regulacji dokonuje się dodatkowym zaworkiem precyzyjnym - regulacja odbioru stała się wreszcie łatwa i przyjemna); głowica aabratek; wypełnienie sprężynkami pryzmatycznymi KO; podwójne ocieplenie kolumny.
Do kotła wpadły:
Pogony z poprzednich rektyfikacji poddane metodzie 2,5 (z czego jeden proces stanowią same pogony).
Surowiec: 2 beczki po 23,5l wody + po 7 kg cukru Polski Cukier (niebieski z Tesco) na każdą beczkę. Jedna paczka drożdży Alcotec 48 Turbo Pure na oba nastawy (z każdej z beczek biorę po 0,5l syropu do oddzielnego kubła i tam rozpuszczam dokładnie zawartość opakowania drożdży i po dokładnym wymieszaniu wlewam po połowie do beczek - zawsze działa).
Po około 7-10 dniach (tak się to potrafi zmieniać) wytrawny całkowicie urobek traktuję bentonitem i na dwór do klarowania.
Prowadzenie destylacji: wlanie 5,7l surówki + 4,3l wody (co powinno dać 55% stężenie), zalanie kolumny, 40min. stabilizacji, odbiór 50ml przedgonu, opróżnienie jeziorka, wyłączenie kolumny, dolanie 27,02l wody (powinno to dać stężenie <20%), zalanie kolumny 40 min. stabilizacji. odbiór 30ml przedgonu (przedgony w bliskim stężeniu raz były już cięte - smakowo bardzo trudno już je wyczuć po 20ml), opróżnienie jeziorka, zwiększenie mocy do około 2100W, odbiór z OVM wg tabel Akasa + 3ml zapasu do temp. 96,5 w kotle.
Na sondę termometru w kegu założyłem dodatkową przedłużkę o długości około 15cm ze stali nierdzewnej, gdyż wcześniej przez powracającą flegmę krótka sonda wariowała.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Pomiar mocy destylatu.
W ramach dostępu do laboratorium udało mi się dzisiaj przebadać próbkę swojego destylatu. Aparat na którym przeprowadzałem badanie nie służy stricte do tego, ale mam nadzieję że pomiar gęstości na nim dokonany jest względnie dokładny. Wynik który uzyskałem to 0,8063 co według moich wyliczeń daje 96,23% - kolegów którzy mają możliwość proszę o sprawdzenie poprawności uzyskanego przeze mnie wyniku.
Dokładny opis aparatu i przebiegu destylacji przedstawię jutro. Zdradzę tylko że korzystam kolumny 42,4mm(36 mm wew) CM - 4 zimne palce i ogranicza mnie wysokość pomieszczenia 215 cm, a zbiornik to keg 50l, więc jest to dla mnie wynik zadowalający.
Dokładny opis aparatu i przebiegu destylacji przedstawię jutro. Zdradzę tylko że korzystam kolumny 42,4mm(36 mm wew) CM - 4 zimne palce i ogranicza mnie wysokość pomieszczenia 215 cm, a zbiornik to keg 50l, więc jest to dla mnie wynik zadowalający.
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Pomiar mocy destylatu.
Zgonie z zapowiedzią zamieszczam wyniki przeprowadzonych pomiarów(wszystko g/cm3 w 20 C) - przeliczenia na ułamek objętościowy na podstawie dziennika ustaw nr 38 poz 331 str 2515:
próbka 1(początek odbioru - po przedgonach i 0,5l): 0.8043, 0.8043 - 96,76%
próbka 2(po odbiorze około połowy alkoholu z kotła): 0.8055, 0.8055 - 96,45% - podejrzewam nie do końca wysuszoną butelkę
próbka 3(koniec procesu - ostatnie 100ml przed odbiorem pogonu): 0.8047, 0.8047 -96,66%
próbka skinnyppl: 0.8071, 0.8071 - 96,08%
Próbki 1, 2 i 3 pochodzą z mojego CM: http://alkohole-domowe.com/forum/post96 ... 0na#p96410
Zgodnie z wcześniejszymi wpisami kol.radius-a kol. skinnyppl mógłby zamieścić opis swojego procesu destylacji.
P.S. Jeżeli ktoś będzie jeszcze chętny proszę o kontakt
próbka 1(początek odbioru - po przedgonach i 0,5l): 0.8043, 0.8043 - 96,76%
próbka 2(po odbiorze około połowy alkoholu z kotła): 0.8055, 0.8055 - 96,45% - podejrzewam nie do końca wysuszoną butelkę
próbka 3(koniec procesu - ostatnie 100ml przed odbiorem pogonu): 0.8047, 0.8047 -96,66%
próbka skinnyppl: 0.8071, 0.8071 - 96,08%
Próbki 1, 2 i 3 pochodzą z mojego CM: http://alkohole-domowe.com/forum/post96 ... 0na#p96410
Zgodnie z wcześniejszymi wpisami kol.radius-a kol. skinnyppl mógłby zamieścić opis swojego procesu destylacji.
P.S. Jeżeli ktoś będzie jeszcze chętny proszę o kontakt
-
- Posty: 440
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
- Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 40 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Pomiar mocy destylatu.
Czy pomiar mocy jest wciąż aktualny?
Chętnie wyślę drugą próbkę.
Pierwsza była wynikiem pojedynczej destylacji cukrówki.
Teraz chcę wysłać efekt podwójnej (pierwsza na pot stilu, druga na kolumnie. Plus pogony zbierane przez dłuższy czas).
Chętnie wyślę drugą próbkę.
Pierwsza była wynikiem pojedynczej destylacji cukrówki.
Teraz chcę wysłać efekt podwójnej (pierwsza na pot stilu, druga na kolumnie. Plus pogony zbierane przez dłuższy czas).
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.
بطرس
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.
بطرس
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy