15 Grudnia 2012 zrobiłem wino z kiwi wg. tego przepisu x 3:
Wino zlałem 14 Stycznia 2013.2 kg owoców kiwi
1,5 kg cukru
4 g kwasku cytrynowego
szklanka mocnej herbaty (herbata jako źródło taniny)
3,5 l wody
2 g pożywki
drożdże
Owoce kiwi obieramy ze skórki, kroimy w kawałki i miażdżymy (idzie dość łatwo gdyż dojrzałe owoce są miękkie). Do zmiażdżonych owoców dodajemy herbatę, cukier upłynniony w wodzie, kwasek cytrynowy, pożywkę oraz zaczyn drożdżowy. Całość mieszamy i pozostawiamy na tydzień do fermentacji. Fermentującym nastawem dobrze jest codziennie zamieszać. Po tygodniu przecedzamy moszcz aby pozbyć się resztek owocowych i drobnych pesteczek używając drobnego sitka lub gazy. Moszcz przelewamy do baniaka. Baniak pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Pierwszego zlania dokonujemy po około 3 tygodniach. Całkowity czas klarowania wina to około pół roku.
Przy zlewaniu kosztowałem i było fajne lekko słodkie z małym posmakiem drożdży, taka orenżadka.
Dziś przez przypadek chciałem poczęstować znajomych i zonk.
Wino nie jest takie słodkie jak było, rzekłbym że robi się kwaśne i czuć drożdże !!!
Skąd taka zmiana i jak go uratować ?