Za mało bimberku wyszło ?

Porywanie cieczy z kotła, dziwny smak i zapach destylatu oraz wszelkie inne problemy związane z destylacją...

Autor tematu
robespierr
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 30 wrz 2012, 12:23

Post autor: robespierr »

Witam drogich kolegów. Mam mały problem a dokładnie chodzi o to że za mało bimberku wyszło. Z 10 kg cukru wyszło nie całe 2,5 l czystego trunku. Czemu? Nigdy tak nie miałem.

Zacierek zrobiłem tak jak zawszę na 1 kg cukru 3 litry wody, do tego dodałem o koło 1,5 kg ziemniaków, oraz drożdże TURBO Star 8. Facet w sklepie je polecił wiec kupiłem. Wszystko wymieszałem postawiłem w ciepłym miejscu, okryłem kocami na dodatek włożyłem grzałkę od akwarium. Stało to wszystko 3 tyg aż drożdże przestały pracować. Po przepędzeniu szok tylko 2,5 l bimberku. Nigdy tak mało nie wyszło z takiej ilości cukru.
Chciałem dodać jeszcze że zawszę używałem drożdży winiarskich (dwuskładnikowych) ze sklepu spożywczego i najlepiej wychodziło.
Co poszło nie tak ? Proszę o pomoc. Pozdrawiam
alembiki
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1414
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: Za mało wyszło ?

Post autor: mtx »

Wszystko wymieszałem postawiłem w ciepłym miejscu, okryłem kocami na dodatek włożyłem grzałkę od akwarium.
I masz najbardziej prawdopodobną odpowiedź na swoje pytanie - przegrzałeś nastaw i zabiłeś (lub
cholernie osłabiłeś) drożdże, które nie dały rady przerobić całego cukru.

Autor tematu
robespierr
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 30 wrz 2012, 12:23
Re: Za mało wyszło ?

Post autor: robespierr »

Nie możliwe. Grzałka była ustawioną na 22 stopnie C. A na drożdżach było napisane 25-30 stopni. Czyli wydaje mi się ze to nie wina temperatury.?
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Za mało wyszło ?

Post autor: Zygmunt »

Ustawiona na 22C, ale włożona do zimniejszej beczki grzała najpierw na maxa, cała mocą- rzeczywiście mogła przysmażyć drożdże. W dodatku drożdże Turbo dość mocno rozgrzewają nastaw, więc koce były zbędne. Jakie było blg początkowe, a jakie końcowe? Po co te ziemniaki?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

szeyker89
200
Posty: 244
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Za mało wyszło ?

Post autor: szeyker89 »

1. Postawiłeś nastaw w ciepłym miejscu.
2. Okryłeś go kocem.
3. Włożyłeś grzałkę.
4. Drożdże podniosły temperaturę.

Moim zdaniem za dużo tego ciepła. Wystarczy aby nastaw stał w ciepłym miejscu i to wszystko.

Rzeczywiście mało tego alkoholu ci wyszło. Ja z 4 kg nieco ponad 2 l 96 % wyciągam. Np. przy wczorajszym pędzeniu :D
Pozdrawiam szeyker89

andrea
200
Posty: 206
Rejestracja: wtorek, 28 lut 2012, 07:13
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Za mało wyszło ?

Post autor: andrea »

A gdzie masz cukromirz? W naszym fachu to podstawa! Koszt niewielki,a ile radości. :)

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Za mało wyszło ?

Post autor: PETER29 »

Kiedyś też tak zrobiłem. Postawiłem w łazience nieopodal grzejnika i to wystarczyło aby zabić robotników. A jeśli ty do tego miałeś grzałkę to pewne że się ugotowały.
Mierzyłeś blg ?
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Awatar użytkownika

wolan
750
Posty: 792
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Kontakt:
Re: Za mało wyszło ?

Post autor: wolan »

szeyker89 pisze: Rzeczywiście mało tego alkoholu ci wyszło. Ja z 4 kg nieco ponad 2 l 96 % wyciągam. Np. przy wczorajszym pędzeniu :D
Daj namiary na Twój cukier :)
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl

Autor tematu
robespierr
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 30 wrz 2012, 12:23
Re: Za mało wyszło ?

Post autor: robespierr »

Nie mierzyłem blg. Jestem amatorem i jak widać uczę się na błędach. Mam jeszcze pytanie gdzie można nabyć taki miernik blg? Dziękuje z góry za dobre rady. Teraz zrobię zacierek bez grzałki i zobaczymy co wyjdzie? Mam nadzieje że dużo więcej:)
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Za mało wyszło ?

Post autor: Emiel Regis »

Forumowy sklepik masz pod nosem, z reguły można też nabyć w sklepach ogrodniczych czy niektórych marketach.
Następnym razem użyj wyszukiwarki przed zadaniem podobnego pytania.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Remua
100
Posty: 126
Rejestracja: środa, 8 paź 2008, 10:05
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Za mało wyszło ?

Post autor: Remua »

Nigdy nie mierzyłem jakie jest blg przy kilogramie cukru i 3L wody i to również mogło zamulic drożdże.
Wychylylybymy ?

kobuszki
100
Posty: 102
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 19:20
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Za mało wyszło ?

Post autor: kobuszki »

Grzałka mogła być przyczyną, ale według mnie niekoniecznie. Zwracam uwagę na fakt, że drożdże Turbo Star 8 to bardzo szybkie drożdże gożelniane i dodatkowo zastosowane ziemniaki jako dopalacz powinny zakończyć fermentację max w tydzień. Przyczyn tak słabego uzysku mogło być bardzo wiele: od samych drożdży po błędy w sposobie przygotowania nastawu.

Autor tematu
robespierr
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 30 wrz 2012, 12:23
Re: Za mało wyszło ?

Post autor: robespierr »

Całkiem możliwe że to wina drożdży i tej grzałki . Wcześniej robiłem z winiarskich takim samym sposobem i było dobrze;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy destylacyjne”