Witam proszę o pomoc.
Mam zakupiony destylator z kegiem 30l, kolumna 120 z 2 odstojnikami, 2x grzałka 1400w
i mój bimber ma trochę dziwny zapach.
Słyszałem że to może być spowodowane przypalaniem drożdży na grzałkach.
Czy to prawda?
Czy lepiej jest grzać na grzałkach czy lepiej jest na palniku gazowym na stojaku?
Proszę o pomoc.
Z góry dziękuje.
Przypalanie drożdży na grzałkach
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Przypalanie drożdży na grzałkach
A nie wyczytałeś tu, na tym forum, że tan dziwny zapach powodują odstojniki?
Dodatkowo (nie wiem co gotowałeś) jest wyraźnie i w wielu miejscach, że do gotowania jest zdatny klarowny płyn, bez padłych drożdży. Czytaj, dużo czytaj, bo wiedza jest tu ogromna.
Większość woli grzałki, a dla czego, też jest do poczytania.
Dodatkowo (nie wiem co gotowałeś) jest wyraźnie i w wielu miejscach, że do gotowania jest zdatny klarowny płyn, bez padłych drożdży. Czytaj, dużo czytaj, bo wiedza jest tu ogromna.
Większość woli grzałki, a dla czego, też jest do poczytania.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Przypalanie drożdży na grzałkach
Styczeń to jakiś miesiąc wysypu nietrafionych sprzętów.
Nie kolumna, wynalazek. Po raz dziesiąty w tym miesiącu- odeślij jeśli możesz. Jeśli nie- tnij.kolumna 120 z 2 odstojnikami
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 4
- Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 09:49
-
- Posty: 1924
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Przypalanie drożdży na grzałkach
Tak jak pisze Wald. Musi stać tyle aż cukromierz wskaże co najmniej minus 2. Im niżej tym lepiej. Na rury puszczasz już wyklarowany nastaw żeby nie gotować z padniętymi grzybkami.
A co do sprzętu: koledzy napisali co zrobić.
A co do sprzętu: koledzy napisali co zrobić.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html