Przypalanie drożdży na grzałkach

Porywanie cieczy z kotła, dziwny smak i zapach destylatu oraz wszelkie inne problemy związane z destylacją...

Autor tematu
damian9412
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 09:49

Post autor: damian9412 »

Witam proszę o pomoc.
Mam zakupiony destylator z kegiem 30l, kolumna 120 z 2 odstojnikami, 2x grzałka 1400w
i mój bimber ma trochę dziwny zapach.
Słyszałem że to może być spowodowane przypalaniem drożdży na grzałkach.
Czy to prawda?
Czy lepiej jest grzać na grzałkach czy lepiej jest na palniku gazowym na stojaku?
Proszę o pomoc.
Z góry dziękuje.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Przypalanie drożdży na grzałkach

Post autor: Wald »

A nie wyczytałeś tu, na tym forum, że tan dziwny zapach powodują odstojniki?
Dodatkowo (nie wiem co gotowałeś) jest wyraźnie i w wielu miejscach, że do gotowania jest zdatny klarowny płyn, bez padłych drożdży. Czytaj, dużo czytaj, bo wiedza jest tu ogromna.
Większość woli grzałki, a dla czego, też jest do poczytania.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

słony
20
Posty: 26
Rejestracja: środa, 22 sie 2012, 00:00
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Przypalanie drożdży na grzałkach

Post autor: słony »

Cześć Damian. Kolumna + odstojniki to nie jest dobry pomysł.
Poczytaj trochę, a sam zrozumiesz szybciutko o czym mowa.
Płyniemy absolutnie luksusową łódką bols z wyborowym kapitanem Smirnofem do Soplicowa na zjazd absolwentów z Żytniej.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Przypalanie drożdży na grzałkach

Post autor: Zygmunt »

Styczeń to jakiś miesiąc wysypu nietrafionych sprzętów.
kolumna 120 z 2 odstojnikami
Nie kolumna, wynalazek. Po raz dziesiąty w tym miesiącu- odeślij jeśli możesz. Jeśli nie- tnij.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
damian9412
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 09:49
Re: Przypalanie drożdży na grzałkach

Post autor: damian9412 »

a ile powinien stać zacier na drożdzach kobra w optymalnych warunkach?
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Przypalanie drożdży na grzałkach

Post autor: Wald »

Ma stać, aż cukromierz pokarze -3 (minus trzy).
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1924
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Przypalanie drożdży na grzałkach

Post autor: drgranatt »

Tak jak pisze Wald. Musi stać tyle aż cukromierz wskaże co najmniej minus 2. Im niżej tym lepiej. Na rury puszczasz już wyklarowany nastaw żeby nie gotować z padniętymi grzybkami.
A co do sprzętu: koledzy napisali co zrobić.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy destylacyjne”