Pierwszy produkt.
Witam.
W czwartek odbyło się moje pierwsze psocenie.
Nastaw. 9 kilogramów cukru 36 l. wody ,paczka drożdzy cobra 24.
Kolumna Aabratek.
Ustabilizowałem kolumnę na 78,1 c . Taka temperatura utrzymywała się do 2,5 l spirytusu ,potem podskoczyła do 78,3 c.Przedgonu odebrałem 250ml.Czystego spirytusu 4 l.i 0.5 l pogonu.Procenty jakie otrzymałem to 92% czystego i 85% pogonu.
Dodam jeszcze że kolumna ma 120 cm. wysokości ,60,3 rura i zmywaki z Lidla w ilości 26 sztuk.
Wszystko ładnie ,pięknie tylko czemu spirytus lekko zalatuje dziwnym smrodkiem.Nie jest to typowy zapach bimbru .
Proszę o podpowiedzi i z góry dzięki.
W czwartek odbyło się moje pierwsze psocenie.
Nastaw. 9 kilogramów cukru 36 l. wody ,paczka drożdzy cobra 24.
Kolumna Aabratek.
Ustabilizowałem kolumnę na 78,1 c . Taka temperatura utrzymywała się do 2,5 l spirytusu ,potem podskoczyła do 78,3 c.Przedgonu odebrałem 250ml.Czystego spirytusu 4 l.i 0.5 l pogonu.Procenty jakie otrzymałem to 92% czystego i 85% pogonu.
Dodam jeszcze że kolumna ma 120 cm. wysokości ,60,3 rura i zmywaki z Lidla w ilości 26 sztuk.
Wszystko ładnie ,pięknie tylko czemu spirytus lekko zalatuje dziwnym smrodkiem.Nie jest to typowy zapach bimbru .
Proszę o podpowiedzi i z góry dzięki.
-
- Posty: 71
- Rejestracja: niedziela, 28 sie 2011, 20:35
- Krótko o sobie: Absolwent UP WTD
- Ulubiony Alkohol: Bimberek
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pierwszy produkt.
Napisz jeszcze czy masz miedziany katalizator. Jeśli nie to, to może być przyczyną smrodków.
Inną możliwością, bardziej prawdopodobną jest zła stabilizacja kolumny, za rzadkie wypełnienie oraz zbyt szybki odbiór.
Twoja kolumna jest wypełniona 26 zmywakami. Osiągnąłeś tym gęstość wypełnienia na poziomie 170 g/litr. Wypełnienia powinno być ok 260-320 g/litr. W Twoim przypadku to przedział 40 - 49 zmywaków z lidla.
Pamiętaj, że to co odbierzesz poniżej 95% może czymś czuć bo to już nie będzie czystym spirytusem. Dopchnij zmywaków, stabilizuj z 45 min i powili ciągnij, zobaczysz moc od razu wskoczy na 96%. Przy takiej mocy nie powinieneś czuć smrodków, nie wszyscy używają katalizatora CU i osiągają absolut.
Inną możliwością, bardziej prawdopodobną jest zła stabilizacja kolumny, za rzadkie wypełnienie oraz zbyt szybki odbiór.
Twoja kolumna jest wypełniona 26 zmywakami. Osiągnąłeś tym gęstość wypełnienia na poziomie 170 g/litr. Wypełnienia powinno być ok 260-320 g/litr. W Twoim przypadku to przedział 40 - 49 zmywaków z lidla.
Pamiętaj, że to co odbierzesz poniżej 95% może czymś czuć bo to już nie będzie czystym spirytusem. Dopchnij zmywaków, stabilizuj z 45 min i powili ciągnij, zobaczysz moc od razu wskoczy na 96%. Przy takiej mocy nie powinieneś czuć smrodków, nie wszyscy używają katalizatora CU i osiągają absolut.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Pierwszy produkt.
GIXXER
Powinieneś otrzymać tylko spirytus o średniej mocy 96,5% od początku do końca, bez względu czy to przedgon, czy pogon, czy też serce.
Źle prowadzona destylacja.
Za szybko.
Gdzie masz umiejscowione termometry.? ( B. ważny jest w wypełnieniu jak też w zbiorniku)
Czy równomiernie ubiłeś zmywaki?
Z jaką mocą grzałeś?
Z jaką prędkością odbierałeś?
Czy masz katalizator miedziany?
Powinieneś otrzymać tylko spirytus o średniej mocy 96,5% od początku do końca, bez względu czy to przedgon, czy pogon, czy też serce.
Źle prowadzona destylacja.
Za szybko.
Gdzie masz umiejscowione termometry.? ( B. ważny jest w wypełnieniu jak też w zbiorniku)
Czy równomiernie ubiłeś zmywaki?
Z jaką mocą grzałeś?
Z jaką prędkością odbierałeś?
Czy masz katalizator miedziany?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Re: Pierwszy produkt.
Nie, nie mam katalizatora miedzianego tylko same zmywaki. Kolumnę stabilizowałem 45 min. Temperatura stabilizacji 78,0. Po odebraniu przedgonu poczekałem 5 min. i zacząłem odbierać produkt, temperatura 78,1 i tak pozostało. Zmywaków dokupię jutro w Lidlu tylko ile upchnąć? Tak jak pisałem wyżej rura 60,3 -120 cm. Czy jak dam 45 będzie ok?
Termometr poniżej kołnierza od głowicy, ok.30-35 cm. Termometru w kegu nie posiadam. Grzeje na taborecie gazowym. Zmywaki wkładałem płasko, tak jak są okrągłe, lekko dociskając. Odbierałem 1 l. ponad godzinę ( 1 .15- 1.20 ).
Termometr poniżej kołnierza od głowicy, ok.30-35 cm. Termometru w kegu nie posiadam. Grzeje na taborecie gazowym. Zmywaki wkładałem płasko, tak jak są okrągłe, lekko dociskając. Odbierałem 1 l. ponad godzinę ( 1 .15- 1.20 ).
-
- Posty: 7349
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Pierwszy produkt.
Pojemność twojej kolumny to ok. 3 litry. Powinieneś upchnąć do niej 36-40 zmywaków.
Więcej nie pchaj, bo może ci zalewać kolumnę. Przed upchnięciem zmywaki "poczochraj" trochę, żeby równomierniej układały się wstążki.
Tak, jak pisał lesgo58, powinieneś uzyskać 96% praktycznie od początku do końca.
Więcej nie pchaj, bo może ci zalewać kolumnę. Przed upchnięciem zmywaki "poczochraj" trochę, żeby równomierniej układały się wstążki.
Tak, jak pisał lesgo58, powinieneś uzyskać 96% praktycznie od początku do końca.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Re: Pierwszy produkt.
Jestem po drugim podejściu. Zmywaki wymienione na sprężynki. Odebrałem 200 ml. przedgonu i 4l. spirytusu z 10 kg. cukru. Czy to trochę nie za mało nakapało?
Dodam jeszcze, że temperatura stabilizacji utrzymywała się od początku do końca ( 78,3 ),stabilizacja 45 min., 4l kapało od 21 do 5 rano to jest 8 godzin. Co jeszcze robię nie tak? Czy nie za wolno odbieram i czy 4l. 96% z 10 kg. cukru i 40 l. wody jest to wynik ok?
Pozdrawiam
Dodam jeszcze, że temperatura stabilizacji utrzymywała się od początku do końca ( 78,3 ),stabilizacja 45 min., 4l kapało od 21 do 5 rano to jest 8 godzin. Co jeszcze robię nie tak? Czy nie za wolno odbieram i czy 4l. 96% z 10 kg. cukru i 40 l. wody jest to wynik ok?
Pozdrawiam
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Pierwszy produkt.
Teraz już robisz wszystko dużo lepiej.
Prędkością się nie martw. Bo wolniej nie znaczy gorzej - wręcz odwrotnie.
Do optymalnych prędkości dojdziesz z czasem. jak już poznasz swój sprzęt dokładniej.
Wydajnośc taka sobie. Powinno być z litr więcej.
Ale tym też się nie martw. Każdy z nas na początku wylewał trochę nieodzyskanego spirytusu - dopóki nie nauczysz się jak można odebrać całości.
Prędkością się nie martw. Bo wolniej nie znaczy gorzej - wręcz odwrotnie.
Do optymalnych prędkości dojdziesz z czasem. jak już poznasz swój sprzęt dokładniej.
Wydajnośc taka sobie. Powinno być z litr więcej.
Ale tym też się nie martw. Każdy z nas na początku wylewał trochę nieodzyskanego spirytusu - dopóki nie nauczysz się jak można odebrać całości.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Re: Pierwszy produkt.
Kolego Wiking, wcale nie oceniam, odrzucam 200 ml i już, a skąd tyle, to nie mam pojęcia, pewnie gdzieś przeczytałem.
Ile powinno się odlewać przedgonu z 10 kg. cukru?
Ile powinno się odlewać przedgonu z 10 kg. cukru?
Ostatnio zmieniony niedziela, 6 sty 2013, 10:20 przez pokrec, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie daje się spacji przed przecinkami, tylko po nich.
Powód: Nie daje się spacji przed przecinkami, tylko po nich.