Koledzy,
Chyba dojrzałem do tego, by rozejrzeć się za większym zbiornikiem w płaszczu. Nie ma wątpliwości: przy robieniu brandy lub destylatów zbożowych ten element jest "wąskim gardłem" całego procesu. Chcąc zalać beczkę destylatem trzeba się nieźle namachać dysponując takim maleństwem jak moje 50l.
Wiem, że jeden z Kolegów użytkuje kocioł warzelny 150l. Pojemność wydaje się idealna. Wejdzie tam "na raz" 4-5 fermentatorów 33l.
Jeśli macie takie sprzęty - podzielcie się proszę doświadczeniami. Jak to przerobić, jaką kolumnę do odpędu do tego dodać? Czy jest to szczelne (pokrywa) ?
Przy okazji życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
kocioł warzelny / zbiornik w płaszczu 150l
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy