Witam. Panie i panowie. Dostałem w prezencie kilka litrów soków i kompotów, mam też trochę nieudanych nalewek. Chciałby to przepuścić na mojej kolumnie (Aabratek), ale nigdy nie robiłem smakówki A więc - wyciągam wypełnienie (zmywaki) i ...... No własnie, zaworek odbioru odkręcony na maksa? Przepuścić 2 razy? Do ilu % odbierać?
Pozdro. jajek12
Smakówka
-
- Posty: 61
- Rejestracja: środa, 4 kwie 2012, 12:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: centralna Polska
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Smakówka
Dlaczego chcesz wyciągać wypełnienie? Nic nie wyciągaj, dzięki wypełnieniu będziesz miał super deflegmator. Proces zacznij tak jak zwykle, tzn zaworek zamknięty, grzanie na maksa. Później w odpowiednim momencie odkręcasz wodę. Jak temperatura przebije się przez całą kolumnę zmniejsz ogrzewanie poniżej progu zalania i ustabilizuj ją parę minut, po czym odkręć zaworek na maksa, odbierz przedgon i dalej pracuj na otwartym na maxa zaworku. Co do pogonów to musisz je wyczuć, na węch, smak, %. U mnie patrzę na temperaturę w kegu, gdy zbliżam się do 96 stopni, zaczynają się pogony...