Witam wszystkich. Słyszałem kiedyś o skrzydełkach na ryżu. Są świetne, dlatego podzielę się z Wami przepisem. Mam nadzieję, że będą smakowały.
SKRZYDEŁKA NA RYŻU
SKŁADNIKI
1 kg skrzydełek
2 ząbki czosnku
2 szklanki ryżu
3 cebule
PRZYPRAWY
Bazylia, tymianek , oregano, estragon, słodka papryka , sól , pieprz, 2 łyżki oleju
SOS
Ząbek czosnku , ½ łyżeczki pieprzu, 2 łyżki vegety, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 kostka masła, 2 łyżeczki cukru, 6 łyżeczek keczupu.
PRZYGOTOWANIE
1 - Skrzydełka myjemy i osuszamy. Przyprawy wsypujemy do miski (czosnek miażdżymy w prasce) wlewamy 2 łyżki oleju i mieszamy. Skrzydełka smarujemy marynatą i zostawiamy w misce, przykrywamy folią. Odstawiamy na 2 godziny.
2 – Surowy ryż wsypujemy na blachę, na wierzch wykładamy pokrojone w plastry cebule, a następnie skrzydełka.
3 – Przygotowujemy sos :masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, dokładnie mieszamy z posiekanym czosnkiem, vegetą, pieprzem, papryka, cukrem i keczupem, wlewamy wodę.
4 – Skrzydełka zalewamy sosem. Blachę wkładamy do gorącego piekarnika (ok.200o C) i pieczemy 1 godz.20 minut.
Skrzydełka na ryżu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 14 gru 2009, 07:18 przez Juliusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Mała kosmetyka tekstu.
Powód: Mała kosmetyka tekstu.
Nie jesteś pijany, jeśli możesz leżeć na podłodze, nie trzymając się jej.
-- Dean Martin
-- Dean Martin
-
- Posty: 74
- Rejestracja: czwartek, 1 mar 2012, 23:55
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Skrzydełka na ryżu
Na moje oko powinno być cztery szklanki wody na dwie szklanki ryżu, ale w tym przepisie jest jeszcze masło, cebula też puści jakiś sok, i nie chciał bym zrobić pieczonej zupy
Wątpię w to że uzyskam odpowiedź po takim czasie, ale zapytam, ile tej wody?gadochag pisze:...wlewamy wodę.
Na moje oko powinno być cztery szklanki wody na dwie szklanki ryżu, ale w tym przepisie jest jeszcze masło, cebula też puści jakiś sok, i nie chciał bym zrobić pieczonej zupy