Ponowne korkowanie

Wino im starsze tym lepsze! W czym i gdzie przechowywać gotowe wino?

Autor tematu
opi89
10
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 30 paź 2012, 01:48

Post autor: opi89 »

Czy ktoś spotkał się z metodą ponownego korkowania wina? Jaki ma to wpływ na zachowanie się mieszanki.
Przykładowo:
Mam kilka butelek wina około 5 letniego. Chciałbym go lekko dosłodzić i dodać węglanu w celu zmniejszenia kwasowości wina.
Jak się na to zapatrujecie?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Ponowne korkowanie

Post autor: Emiel Regis »

Nawet wina z najwyższej półki (czyli te z korkami o najlepszej jakości) przekorkowuje się co 20 lat, u mnie już kilkunastoletnie porto zaczęło kiedyś cieknąć.
Tak więc wymiana korków jak najbardziej słuszna, co do kombinacji przy samym winie to nie jestem pewien, spróbuj na 1 butelce i sprawdź za jakiś czas efekty.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Autor tematu
opi89
10
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 30 paź 2012, 01:48
Re: Ponowne korkowanie

Post autor: opi89 »

No tak chyba zrobię. A używałeś kiedyś coś do odkwaszania winka?
Trzeba chyba zakupić wskaźnik do pomiarów.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Ponowne korkowanie

Post autor: Emiel Regis »

Do odkwaszania łatwo dostępny jest węglan wapnia, do sprawdzenia kwasowości mam zestaw do miareczkowania z biowinu, trzeba trochę kombinować przy bardzo ciemnych winach ale jest ok.
Są jeszcze paski do badania PH.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Autor tematu
opi89
10
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 30 paź 2012, 01:48
Re: Ponowne korkowanie

Post autor: opi89 »

No o paskach to wiadomo ale chyba już odeszły do lamusa, ciężko dostać.
Tyle że pH, a kwasowość to dwie różne rzeczy :)

Pewnie będę się bawił z miareczkowaniem. Jutro zakupy poczynię. Niestety w Lublinie ciężko znaleźć coś w rozsądnych cenach związanych w winem i jego wytwarzaniem. :(
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Ponowne korkowanie

Post autor: Emiel Regis »

opi89 pisze:Tyle że pH, a kwasowość to dwie różne rzeczy :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_pH
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Autor tematu
opi89
10
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 30 paź 2012, 01:48
Re: Ponowne korkowanie

Post autor: opi89 »

Ale z niektórych źródeł dowiedziałem się że pH, a zawartość kwasu w winie w g/L to trochę inaczej to działa :)
Ale pobawię się, pomierzę i zobaczę sam.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Ponowne korkowanie

Post autor: Emiel Regis »

Kwasowość a PH to nie są dwie różne rzeczy, co widać pod wskazanym linkiem, jednak pasek PH nie wskaże Ci dokładnie kwasowości w winie i tu masz rację- wskaże jednak PH, co też jest istotne http://www.akademiawina.com/artykuly/liczba-ph.html
Warto więc robić oba pomiary- PH i miareczkowanie dla kwasowości.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Autor tematu
opi89
10
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 30 paź 2012, 01:48
Re: Ponowne korkowanie

Post autor: opi89 »

Właśnie chodziło mi o tą samą stronę, którą podałeś. Dzięki za konwersacje. Zdam relacje z przebiegu procesu ponownego korkowania i korygowania smaku wina.
Korygowane będą wina z:
- śliwka węgierka,
- winogron kolorowy,
- porzeczka czerwona.
Jeszcze muszę zastanowić się nad porządnymi nalepkami, które wytrzymują wilgotne dość pomieszczenia.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Ponowne korkowanie

Post autor: Emiel Regis »

Cała przyjemność po mojej stronie :)
Co do nalepek to najlepsze wina ze swojej kolekcji owijam po prostu stretchem, w nich już minimalna skaza na etykiecie wiąże się ze znacznym spadkiem wartości,
w piwniczce wilgoć taka że po kilkuminutowym pobycie łapie reumatyzm :D
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przechowywanie i dojrzewanie wina”