Ponowne korkowanie
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Ponowne korkowanie
Nawet wina z najwyższej półki (czyli te z korkami o najlepszej jakości) przekorkowuje się co 20 lat, u mnie już kilkunastoletnie porto zaczęło kiedyś cieknąć.
Tak więc wymiana korków jak najbardziej słuszna, co do kombinacji przy samym winie to nie jestem pewien, spróbuj na 1 butelce i sprawdź za jakiś czas efekty.
Tak więc wymiana korków jak najbardziej słuszna, co do kombinacji przy samym winie to nie jestem pewien, spróbuj na 1 butelce i sprawdź za jakiś czas efekty.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Ponowne korkowanie
No o paskach to wiadomo ale chyba już odeszły do lamusa, ciężko dostać.
Tyle że pH, a kwasowość to dwie różne rzeczy
Pewnie będę się bawił z miareczkowaniem. Jutro zakupy poczynię. Niestety w Lublinie ciężko znaleźć coś w rozsądnych cenach związanych w winem i jego wytwarzaniem.
Tyle że pH, a kwasowość to dwie różne rzeczy
Pewnie będę się bawił z miareczkowaniem. Jutro zakupy poczynię. Niestety w Lublinie ciężko znaleźć coś w rozsądnych cenach związanych w winem i jego wytwarzaniem.
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Ponowne korkowanie
http://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_pHopi89 pisze:Tyle że pH, a kwasowość to dwie różne rzeczy
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Ponowne korkowanie
Kwasowość a PH to nie są dwie różne rzeczy, co widać pod wskazanym linkiem, jednak pasek PH nie wskaże Ci dokładnie kwasowości w winie i tu masz rację- wskaże jednak PH, co też jest istotne http://www.akademiawina.com/artykuly/liczba-ph.html
Warto więc robić oba pomiary- PH i miareczkowanie dla kwasowości.
Warto więc robić oba pomiary- PH i miareczkowanie dla kwasowości.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Re: Ponowne korkowanie
Właśnie chodziło mi o tą samą stronę, którą podałeś. Dzięki za konwersacje. Zdam relacje z przebiegu procesu ponownego korkowania i korygowania smaku wina.
Korygowane będą wina z:
- śliwka węgierka,
- winogron kolorowy,
- porzeczka czerwona.
Jeszcze muszę zastanowić się nad porządnymi nalepkami, które wytrzymują wilgotne dość pomieszczenia.
Korygowane będą wina z:
- śliwka węgierka,
- winogron kolorowy,
- porzeczka czerwona.
Jeszcze muszę zastanowić się nad porządnymi nalepkami, które wytrzymują wilgotne dość pomieszczenia.
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Ponowne korkowanie
Cała przyjemność po mojej stronie
Co do nalepek to najlepsze wina ze swojej kolekcji owijam po prostu stretchem, w nich już minimalna skaza na etykiecie wiąże się ze znacznym spadkiem wartości,
w piwniczce wilgoć taka że po kilkuminutowym pobycie łapie reumatyzm
Co do nalepek to najlepsze wina ze swojej kolekcji owijam po prostu stretchem, w nich już minimalna skaza na etykiecie wiąże się ze znacznym spadkiem wartości,
w piwniczce wilgoć taka że po kilkuminutowym pobycie łapie reumatyzm
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM