Kolumna - opis, zdjęcia do Waszej oceny
-
Autor tematu - Posty: 48
- Rejestracja: piątek, 10 sie 2012, 20:22
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Witam szanowne grono psotników!!!
Jest to mój pierwszy post na tym forum. Chciałbym abyście ocenili mój projekt.
Kolumnę wykonałem według schematu, który znajduje się w tym dziale.
Pierwszy raz w życiu psociłem i muszę się przyznać, że efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Miałem 100 litrów nastawu ze śliwek , uzyskałem 12 litrów księżycówki o mocy 90%. Tak więc chciałbym podziękować za Wasze rady i cóż nastał teraz czas radosnego korzystania.
Jest to mój pierwszy post na tym forum. Chciałbym abyście ocenili mój projekt.
Kolumnę wykonałem według schematu, który znajduje się w tym dziale.
Pierwszy raz w życiu psociłem i muszę się przyznać, że efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Miałem 100 litrów nastawu ze śliwek , uzyskałem 12 litrów księżycówki o mocy 90%. Tak więc chciałbym podziękować za Wasze rady i cóż nastał teraz czas radosnego korzystania.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 71
- Rejestracja: niedziela, 28 sie 2011, 20:35
- Krótko o sobie: Absolwent UP WTD
- Ulubiony Alkohol: Bimberek
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Kolumna - opis, zdjęcia do Waszej oceny
To dopiero dziwo, co to w ogóle jest ? Skoro to kolumna to powinno być min 95%. Uzyskując ze wszystkiego 12 l 90% to zamordowałeś śliwowicę. Owocówki robi się typem pot still bez refluksu a ty go miałeś.
Twój wyrób pachnie i smakuje śliwką czy typowo sklepowym alkoholem ?
Możesz podać linka do tego schematu ze strony ?
Twój wyrób pachnie i smakuje śliwką czy typowo sklepowym alkoholem ?
Możesz podać linka do tego schematu ze strony ?
-
- Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Kolumna - opis, zdjęcia do Waszej oceny
Masz jakieś odpowietrzenie na górze skraplacza? Jeżeli nie, to przy zamkniętym zaworze ciśnienie w kolumnie będzie rosnąć a do tego nie wolno dopuścić BHP przede wszystkim. Po drugie, to w jakich warunkach to robisz Stara chlewnia to nie najlepsze miejsce na tego typu hobby BHP, to Bezpieczeństwo i Higiena Pracy
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 6
- Rejestracja: piątek, 4 mar 2011, 20:06
- Krótko o sobie: Wszechstronne. Od tematów specjalistycznych informatycznych kończąc na tematach drożdżowych włączając pieczarki :)
- Ulubiony Alkohol: whiskey, nalewki owocowe
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: okolice Jarosławia
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Kolumna - opis, zdjęcia do Waszej oceny
Obstawiam, że pierwszy wyskoczyłby ten gumowy płynowskaz z wężyka
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 48
- Rejestracja: piątek, 10 sie 2012, 20:22
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Kolumna - opis, zdjęcia do Waszej oceny
Witam!!!
Do kolegi szczurek.g - schemat jest w dziale destylaty - destylacja i rektyfikacja - pierwszy rysunek.
Nie wydaje mi się żebym coś zamordował wręcz przeciwnie wyrób ma delikatny posmak śliweczek. Po dokonaniu prób organoleptycznych wujki, szwagry i cała reszta stwierdzili, że towarek extra.
Co do mocy pasuje mi że akurat średnio 90 % po rozcieńczeniu pół na pół 45% - jak w mordę.
Do kolegi radius - oczywiście, że ma odpowietrznik otworek 3 mm na szczycie skraplacza, nie bierz mnie za idiotę który próbuje zbudować bombę. Po drugie to gdzie mam psocić k...a? W SALONIE JADALNYM? Nie mam innego miejsca, a rady BH Piz.y mam gdzieś.
Zamieszczając zdjęcia miałem nadzieję na bardziej konstruktywną krytykę dotyczącą sprzętu i tego że można przy odrobinie wysiłku zbudować wynalazek i pokazać,że takie coś działa i daje rezultaty.
Do kolegi szczurek.g - schemat jest w dziale destylaty - destylacja i rektyfikacja - pierwszy rysunek.
Nie wydaje mi się żebym coś zamordował wręcz przeciwnie wyrób ma delikatny posmak śliweczek. Po dokonaniu prób organoleptycznych wujki, szwagry i cała reszta stwierdzili, że towarek extra.
Co do mocy pasuje mi że akurat średnio 90 % po rozcieńczeniu pół na pół 45% - jak w mordę.
Do kolegi radius - oczywiście, że ma odpowietrznik otworek 3 mm na szczycie skraplacza, nie bierz mnie za idiotę który próbuje zbudować bombę. Po drugie to gdzie mam psocić k...a? W SALONIE JADALNYM? Nie mam innego miejsca, a rady BH Piz.y mam gdzieś.
Zamieszczając zdjęcia miałem nadzieję na bardziej konstruktywną krytykę dotyczącą sprzętu i tego że można przy odrobinie wysiłku zbudować wynalazek i pokazać,że takie coś działa i daje rezultaty.
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Kolumna - opis, zdjęcia do Waszej oceny
Można było taniej (prosta głowica n/s), lepiej (czyli bez udziwnień) i bezpieczniej (bez gumy). I prawdopodobnie dawało by lepsze rezultaty.Zamieszczając zdjęcia miałem nadzieję na bardziej konstruktywną krytykę dotyczącą sprzętu i tego że można przy odrobinie wysiłku zbudować wynalazek i pokazać,że takie coś działa i daje rezultaty.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Kolumna - opis, zdjęcia do Waszej oceny
Ech, a można było zbudować Bokakoba albo Aabratka i byłby spokój.
Sam na Aabratku zrobiłem śliwki - takie, jak mówisz, tylko trochę mniej stężone, bo 70%
Zaraz po urobieniu były ostre, ale po kilku dniach leżenia zaczynam widzieć, że się pięknie układają. nawet mojemu ojcu podchodzą, a on nienawidzi fuzli i bimbrowatości. Wrzucę na dębie do damy trochę i niech leżą parę latek...
Mój raport leży na forum.
Co do BHP - możesz się śmiać z BHPi.d, ale zaręczam Ci, że nie będzie Ci do śmiechu, jak zdarzy Ci się wypadek.
Sam na Aabratku zrobiłem śliwki - takie, jak mówisz, tylko trochę mniej stężone, bo 70%
Zaraz po urobieniu były ostre, ale po kilku dniach leżenia zaczynam widzieć, że się pięknie układają. nawet mojemu ojcu podchodzą, a on nienawidzi fuzli i bimbrowatości. Wrzucę na dębie do damy trochę i niech leżą parę latek...
Mój raport leży na forum.
Co do BHP - możesz się śmiać z BHPi.d, ale zaręczam Ci, że nie będzie Ci do śmiechu, jak zdarzy Ci się wypadek.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 897
- Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: ŚLĄSKIE
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Kolumna - opis, zdjęcia do Waszej oceny
Dajcie spokój. Kolo zaczyna jak za dawnych czasów kiedy to wspomniani wujo, szwagier i jacys tam inni żeby czuć nie było wąż do gnoju wkładali. Tego właśnie brakuje na tych fotkach, Węża który prowadzi za ów chlewnię.
Do kolegi który założył temat: możesz psocić w salonie ja bym tak robił gdybym miał dojście wody i kuchenkę gazową. Sprosił bym sąsiadów i pokazywał na czym polega psota XXI wieku.
Pozdrawiam i życzę zapachowej zabawy.
Do kolegi który założył temat: możesz psocić w salonie ja bym tak robił gdybym miał dojście wody i kuchenkę gazową. Sprosił bym sąsiadów i pokazywał na czym polega psota XXI wieku.
Pozdrawiam i życzę zapachowej zabawy.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Pozdrawiam KRZYSZTOF
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Kolumna - opis, zdjęcia do Waszej oceny
Marcin, powiem to tak:
Wybrałeś trudniejsza drogę. To, co zbudowałeś, to tzw. klasyka: Nixon - Stone.
To oczywiście powinno działać i działać będzie, jak nic w środku nie spaprałeś. Narobiłeś się tylko.
Puść tam jakąś cukrówkę i zrób z tego najlepszy absolut 96,5%, jaki się uda. Jak nie wyczujesz żadnych obcych zapachów w sercu po drugim razie, to masz to, co powinieneś mieć.
I pamiętaj o odpowietrzeniu za spiralą deflegmacyjną, sorry, ale jak tego nie ma, to nawet się tym nie chwal.
I używaj wyłącznie wężyków silikonowych do psoty i jej par, wodę do chłodnicy możesz puszczać czym chcesz.
Wybrałeś trudniejsza drogę. To, co zbudowałeś, to tzw. klasyka: Nixon - Stone.
To oczywiście powinno działać i działać będzie, jak nic w środku nie spaprałeś. Narobiłeś się tylko.
Puść tam jakąś cukrówkę i zrób z tego najlepszy absolut 96,5%, jaki się uda. Jak nie wyczujesz żadnych obcych zapachów w sercu po drugim razie, to masz to, co powinieneś mieć.
I pamiętaj o odpowietrzeniu za spiralą deflegmacyjną, sorry, ale jak tego nie ma, to nawet się tym nie chwal.
I używaj wyłącznie wężyków silikonowych do psoty i jej par, wodę do chłodnicy możesz puszczać czym chcesz.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Re: Kolumna - opis, zdjęcia do Waszej oceny
Kol. Marcin ek6 dołożenie tego prostego wziernika poziomu destylatu nie było głupim pomysłem. Twoja maszyna jest trochę kłopotliwym modelem do ustabilizowania.
Musisz opanować posługiwanie się refluksem zewnętrznym stąd masz tylko 90% zamiast 95-96%. Na owocówki to trochę za duży procent.
Przy prawidłowo ustawionych parametrach z Twojej kolumny powinieneś otrzymać neutralny spirytus o mocy 95%. Lekki posmak śliwek świadczy o nie stabilizowanej kolumnie i nie prawidłowym stosunku refluksu do odbioru.
Poszukaj na forum postów Juliusza na temat rektyfikacji i stabilizacji kolumny te info dużo Tobie może pomóc.
Powodzenia w nauce destylacji.
Musisz opanować posługiwanie się refluksem zewnętrznym stąd masz tylko 90% zamiast 95-96%. Na owocówki to trochę za duży procent.
Przy prawidłowo ustawionych parametrach z Twojej kolumny powinieneś otrzymać neutralny spirytus o mocy 95%. Lekki posmak śliwek świadczy o nie stabilizowanej kolumnie i nie prawidłowym stosunku refluksu do odbioru.
Poszukaj na forum postów Juliusza na temat rektyfikacji i stabilizacji kolumny te info dużo Tobie może pomóc.
Powodzenia w nauce destylacji.