Witam wszystkich serdecznie
Proszę o opinie w temacie wykorzystania bańki aluminiowej jako kotła.
Bańka ma kilkadziesiąt lat jak mi się wydaje. Mój ojciec kiedyś pracował na niej.
Teraz wpadła w moje ręce. Wymyłem i chciałem wypróbować szczelność sprzętu oraz wymyć parą:)
Okazało się iż przy destylacji wody bańka poczarniała w środku, a w wodzie wyczuwalny smak alu.
Poniżej zdjęcia bańki po wymyciu i po gotowaniu.
Proszę o opinie czy warto próbować destylować w niej nastaw. Nastaw ładnie wygląda i nie chciał bym go zpaprać.
Pozdrawiam
Bańka aluminiowa - smak aluminium
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Bańka aluminiowa - smak aluminium
Yyyyy, to znaczy, że ta bańka nie jest z czystego alu, tylko z jakiegoś duraluminium.
Lepiej więc nie używaj jej do pracy. Szkoda zdrowia. A o aluminium krążą opowieści, miejskie legendy, ale i naukowe badania niektóre świadczą, że aluminium nie do końca jest zdrowe.
Weź i kup keg od piwa. Kupujesz raz na całe życie i będziesz miał spokój. Ty i twoje dzieci. A może nawet wnuki...
Lepiej więc nie używaj jej do pracy. Szkoda zdrowia. A o aluminium krążą opowieści, miejskie legendy, ale i naukowe badania niektóre świadczą, że aluminium nie do końca jest zdrowe.
Weź i kup keg od piwa. Kupujesz raz na całe życie i będziesz miał spokój. Ty i twoje dzieci. A może nawet wnuki...
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Bańka aluminiowa - smak aluminium
Co do bańki to chyba muszę zainwestować w jakiś kocioł.
Przyszło mi do głowy że dobry i tanim sposobem do destylowania czystych(klarownych) nastawów może być warnik. Blacha nierdzewka, do spożywki, grzałki, regulator temperatury, tylko pokrywkę zmienić i już kociołek gotowy.
Co do "dam" to nie mam problemu z zamknięciem, miałem problem jak zamknięcie było od strony uchwytu
Przyszło mi do głowy że dobry i tanim sposobem do destylowania czystych(klarownych) nastawów może być warnik. Blacha nierdzewka, do spożywki, grzałki, regulator temperatury, tylko pokrywkę zmienić i już kociołek gotowy.
Co do "dam" to nie mam problemu z zamknięciem, miałem problem jak zamknięcie było od strony uchwytu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Bańka aluminiowa - smak aluminium
Nie regulator tylko termostat- trzeba go obchodzić, albo zupełnie wywalić.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Bańka aluminiowa - smak aluminium
Miedzianą chłodniczkę wygotuj w wodzie z kwaskiem cytrynowym, wypłucz i gotowe
A gdzież to kolega wyczytał taką informacjęyam1530 pisze:W jaki sposób przygotować chłodniczkę do użycia. Czytałem na forum o przepuszczeniu przez nią piasku. Czy taki zabieg jest konieczny?
Miedzianą chłodniczkę wygotuj w wodzie z kwaskiem cytrynowym, wypłucz i gotowe
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy