Bańka aluminiowa - smak aluminium

Zbiorniki do odparowywania zacierów. Budowa, adaptacje modyfikacje.

Autor tematu
yam1530
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 13 paź 2012, 09:08

Post autor: yam1530 »

Witam wszystkich serdecznie
Proszę o opinie w temacie wykorzystania bańki aluminiowej jako kotła.
Bańka ma kilkadziesiąt lat jak mi się wydaje. Mój ojciec kiedyś pracował na niej.
Teraz wpadła w moje ręce. Wymyłem i chciałem wypróbować szczelność sprzętu oraz wymyć parą:)
Okazało się iż przy destylacji wody bańka poczarniała w środku, a w wodzie wyczuwalny smak alu.
Poniżej zdjęcia bańki po wymyciu i po gotowaniu.
Proszę o opinie czy warto próbować destylować w niej nastaw. Nastaw ładnie wygląda i nie chciał bym go zpaprać.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Bańka aluminiowa - smak aluminium

Post autor: pokrec »

Yyyyy, to znaczy, że ta bańka nie jest z czystego alu, tylko z jakiegoś duraluminium.
Lepiej więc nie używaj jej do pracy. Szkoda zdrowia. A o aluminium krążą opowieści, miejskie legendy, ale i naukowe badania niektóre świadczą, że aluminium nie do końca jest zdrowe.
Weź i kup keg od piwa. Kupujesz raz na całe życie i będziesz miał spokój. Ty i twoje dzieci. A może nawet wnuki...
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Bańka aluminiowa - smak aluminium

Post autor: wawaldek11 »

yam1530 - czy nie masz kłopotów z zamykaniem tych dam?
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
yam1530
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 13 paź 2012, 09:08
Re: Bańka aluminiowa - smak aluminium

Post autor: yam1530 »

Co do bańki to chyba muszę zainwestować w jakiś kocioł.
Przyszło mi do głowy że dobry i tanim sposobem do destylowania czystych(klarownych) nastawów może być warnik. Blacha nierdzewka, do spożywki, grzałki, regulator temperatury, tylko pokrywkę zmienić i już kociołek gotowy.

Co do "dam" to nie mam problemu z zamknięciem, miałem problem jak zamknięcie było od strony uchwytu :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Bańka aluminiowa - smak aluminium

Post autor: Zygmunt »

Nie regulator tylko termostat- trzeba go obchodzić, albo zupełnie wywalić.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
yam1530
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 13 paź 2012, 09:08
Re: Bańka aluminiowa - smak aluminium

Post autor: yam1530 »

Ok dzięki za odpowiedzi Czyli pozostaje mi szukanie jakiegoś kociołka.
Wykonałem sobie chłodniczkę z 3mb fi6(miedz) W jaki sposób przygotować chłodniczkę do użycia. Czytałem na forum o przepuszczeniu przez nią piasku. Czy taki zabieg jest konieczny?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Bańka aluminiowa - smak aluminium

Post autor: radius »

yam1530 pisze:W jaki sposób przygotować chłodniczkę do użycia. Czytałem na forum o przepuszczeniu przez nią piasku. Czy taki zabieg jest konieczny?
A gdzież to kolega wyczytał taką informację :?: :o
Miedzianą chłodniczkę wygotuj w wodzie z kwaskiem cytrynowym, wypłucz i gotowe :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Bańka aluminiowa - smak aluminium

Post autor: Emiel Regis »

Piasek tylko do wyginania, coby się nie splascyła.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Autor tematu
yam1530
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 13 paź 2012, 09:08
Re: Bańka aluminiowa - smak aluminium

Post autor: yam1530 »

Co sądzicie o takim szklanym pot still ,wystarczy by przepędzić mój nastaw?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kotły”