Wlewanie karmelu do psoty

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
wittro
5
Posty: 9
Rejestracja: sobota, 25 lip 2009, 19:58

Post autor: wittro »

Jak wlać karmel do około 40% psoty żeby się nie skawalił?
Awatar użytkownika

Teroon
150
Posty: 188
Rejestracja: wtorek, 16 mar 2010, 12:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: GIN
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Trójmiasto
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Wlewanie klarmelu do psoty

Post autor: Teroon »

Znany problem, bardzo łatwy do rozwiązania.

Robisz karmel, następnie dodajesz wódki. Zbryla się, nic nie szkodzi. Wszystko wlać do gara, podgrzać i mieszać. Jest z tym trochę pracy ale się elegancko rozpuści.
A i bardzo ważne, żeby Ci nie przyszło elewać karmelu do butelki, następnie dodawać wódki. Ja sobie tak kiedyś butelkę załatwiłem bardzo ciężko było później to wszystko wydobyć. Wszystko na dużym dobrym garnku zalecam robić.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1416
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 125 razy
Kontakt:
Re: Wlewanie klarmelu do psoty

Post autor: mtx »

Wystarczy karmel robić z wodą, czego "większość" jest przeciwnikami...
Do cukru dolewasz wody (dosłownie tyle by cały cukier był mokry) i podgrzewasz, cukier się rozpuszcza
i zaczyna gotować, po chwili się przepala, jak otrzymasz taki jak chciałeś zmniejszasz grzanie i delikatnie
dolewasz wrzącej wody (nawet takiej prosto z czajnika, ale UWAGA!!! bo dość mocno strzela para ) i
mieszasz, grzejesz jeszcze chwilę i ewentualnie możesz dolać jeszcze wody (będzie rzadszy), studzisz
i możesz dolewać do alkoholu, nic się nie krystalizuje, nie zbryla, nie mętnieje etc.
Oczywiście są przeciwnicy tej metody - bo podobno "woda dodana na początku do suchego cukru nic nie daje,
a powoduje tylko strate czasu i czynnika grzewczego", ale ja wiem swoje, a oni swoje, tak przygotowany karmel
możesz nawet w butelce w lodówce trzymać i nie ma z nim żadnego problemu.

Pozdrawiam :piwo:
Awatar użytkownika

Teroon
150
Posty: 188
Rejestracja: wtorek, 16 mar 2010, 12:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: GIN
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Trójmiasto
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Wlewanie klarmelu do psoty

Post autor: Teroon »

Zgadzam się z mtx1985 - też zawsze robię na małej ilości wody. Mniejsze ryzyko, że się przypali (zjara spód na wungiel :) )
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Wlewanie klarmelu do psoty

Post autor: wiking »

Również się zgadzam z kolegą mtx1985 po drugie jak za mocno przypalisz karmel, to wyjdzie ci gorzki, a za czym idzie wódka też.
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1925
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Wlewanie karmelu do psoty

Post autor: drgranatt »

mtx1985, dokładnie tak trzeba robić. Jak ktoś lubi to może dodać do cukru trochę cukru wanilinowego.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Autor tematu
wittro
5
Posty: 9
Rejestracja: sobota, 25 lip 2009, 19:58
Re: Wlewanie karmelu do psoty

Post autor: wittro »

Bardzo dziękuję za odpowiedzi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”