Cukromierz - proszę o opinię wyników

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Autor tematu
Franzz4
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2012, 17:37

Post autor: Franzz4 »

Witam mam dwa winka ryżowe które dzisiaj po zakupie cukromierza sprawdzałem:
1. Nastawione 11.10 juz po odciągu wsadu i jednym odciągu nad osadem - cukromierz wskazuje wartość około 2 BLG
2 Nastawione 18.10. juz po odciągu wsadu i jednym odciągu nad osadem - cukromierz wskazuje wartość około 0 BLG
Jak intepretować te wskazania ?
alembiki
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7344
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: Cukromierz - proszę o opinię wyników

Post autor: radius »

Ano tak, że masz dwa winka, w których drożdże w różnych ilościach przerobiły cukier na alkohol. Jedno bardziej a drugie mniej wytrawne :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Pawellos999
50
Posty: 52
Rejestracja: wtorek, 2 paź 2012, 20:10
Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's Gentleman i inne odmiany Whisky poza domowymi oczywiście tego się nie da podrobić :D
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: Cukromierz - proszę o opinię wyników

Post autor: Pawellos999 »

Dokładnie tak :klaszcze:
Teraz według preferencji możesz sobie je dosłodzić lub pozostawić wytrawne, chyba, że jeszcze pracują to dosładzając jeszcze możesz odrobinę je wzmocnić bo drożdże jeszcze może przerobią trochę cukru na alkohol. Inaczej jak miało pójść na rurki to nie dosładzaj ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”