Jak uratować wino gdy nastaw został zrobiony z bardzo dużą iloscią cukru?

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...

Autor tematu
Aron
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2012, 06:44

Post autor: Aron »

Zrobiłem nastaw z wina gronowego w dniu 22.10.2012 -130l w następujących proporcjach:
- 65kg winogron ciemnych ,dzikich raczej mało słodkich;
- 33kg cukru +woda;
- matka drożdżowa z 6 torebek drożdży suchych Burgund;
- temp.20st.C.
Nie miałem cukromierza i chyba przesadziłem z cukrem, ponieważ wino fermentuje raczej słabo 1 raz/7 sec., a powinna być szybsza fermentacja.
Mam jeszcze na krzakach z 300 kg, bo był urodzaj ale już u nas spadł śnieg 15cm i nie wiem czy da się zerwać.
Co zrobić aby nie zepsuć tego wina?
alembiki
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Jak uratowac wino gdy nastawa zostala zrobiona z bardzo duza ilosca cukru

Post autor: pokrec »

Kup cukromierz. I rwij te winogrona, po sniegu i po przymrozkach są najlepsze! Sam bym ze swoimi poczekał, ale mi się jakieś ptaszyska zaczęły winogronami interesować i musiałem ratować, co zostało.
Jak zdobędziesz cukromierz, to rozcieńcz ten nieszczęsny nastaw do 20 BLG sokiem gronowym z dodatkiem wody i wtedy fermentuj. Albo dosyp miażdżonych winogron z wodą do 20 BLG, fermentuj. Po tygodniu odciśnij moszcz i fermentuj już bez skórek i pestek.
Wytłoczki przeznacz na grappę (poszukaj na forum).
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

Autor tematu
Aron
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2012, 06:44
Re: Jak uratować wino gdy nastaw został zrobiony z bardzo dużą iloscią cukru?

Post autor: Aron »

Cukromierz kupiłem w niedziele, ale otrzymam go dopiero jutro. Nie czekając na cukromierz zerwałem jeszcze ok. 40kg winogron. Zgniotłem, dodałem niewielką ilość wody i nastawa zaczęła mocno fermentować (4balony po 54l).Teraz zastanawiam się kiedy wyciskać miazgę, aby nie stracić cukru w miazdze. Co by się stało jakbym wycisnął miazgę po 6 tygodniach? Zrobiłem sobie małą profesjonalną prasę, że wyciskam na suchy wiór.
Ostatnio zmieniony czwartek, 1 lis 2012, 21:41 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Jak uratować wino gdy nastaw został zrobiony z bardzo dużą iloscią cukru?

Post autor: pokrec »

Jak wyciśniesz po 6 tygodniach, to wino nie będzie smaczne. Wyciskaj po tygodniu.
Albo pogodzisz się ze stratą kilku kg cukru, albo wytłoczki wsadzisz do beczki, dolejesz wody z cukrem i pozwolisz drożdżom pozostałym na wytłoczkach dokończyć sprawę. Na koniec to dajesz na rurki i masz grappę.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

Autor tematu
Aron
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2012, 06:44
Re: Jak uratować wino gdy nastaw został zrobiony z bardzo dużą iloscią cukru?

Post autor: Aron »

Dzisiaj otrzymałem cukromierz i sprawdziłem każdy balon:
1.BL8,ALK.3
2.BL12,ALK.5
3.BL15,ALK.6
4.BL9,ALK.4
Dzisiaj zerwałem ok.7kg winogron i chce dołożyć do balonu nr 1 i nr 4 .
Wyciskać chce we wtorek-czwartek i dobrze wymieszać .Nie wiem czy trzeba dosłodzić
po wycisnięciu i jak dalej prowadzić proces fermentacji.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Gronowe”