Fermentacja w miazdze ponad rok

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...

Autor tematu
andrzejko90@wp.pl
30
Posty: 37
Rejestracja: piątek, 10 sie 2012, 21:48
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: andrzejko90@wp.pl »

Witam, mam nietypowe pytanie, czy wino które było w miazdze rok nadaje się jeszcze do czegoś?? Niedawno zostało odlane, a dzięki niskiej temperaturze nie zepsuło się ma ponad 22blg. Czy można je lekko rozwodnić lub zmieszać z młodym winem do dalszej fermentacji??
andrzejko90
Awatar użytkownika

pith
400
Posty: 440
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Fermentacja w miazdze ponad rok

Post autor: pith »

Za mało przekazałeś danych.
Czy pomiar został dokonany na przefiltrowanym, bez cząstek stałych moszczu?

W zasadzie wina startują od 22 - 25 blg. Wtedy uzyskujesz ok. 13% klasyczne wino.
Skoro po roku masz taką wartość to znaczy, że fermentowałeś cukrowy ulepek albo fermentacja w ogóle nie ruszyła.

W obu przypadkach można coś poradzić. Musisz jednak coś więcej napisać.
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس

Autor tematu
andrzejko90@wp.pl
30
Posty: 37
Rejestracja: piątek, 10 sie 2012, 21:48
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Fermentacja w miazdze ponad rok

Post autor: andrzejko90@wp.pl »

W zasadzie ja tego wina nie robiłem, a mój kolega takie znalazł w piwnicy i pytał mnie co z tym zrobić. Z tego co mówił wino prawdopodobnie miało być robione na dzikich, lecz chyba ktoś przesadził z cukrem. Cukier zmierzyłem po wyciśnięciu z miazgi jest tego jakieś 15l, ma bardzo ciemny kolor w smaku syrop choć lekko czuć alkohol, więc wydaje mi się że fermentacja ruszyła ale drożdże nie poradziły sobie z taką ilością cukru. Poradźcie mi, czy da się to jeszcze uratować ??
andrzejko90
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Fermentacja w miazdze ponad rok

Post autor: pokrec »

Rozcieńczyć wodą do 20 BLG, dodać zastartowanej matki drożdżowej winnej albo drożdży gorzelniczych, poczekać na koniec pracy i na rurki.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

pith
400
Posty: 440
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Fermentacja w miazdze ponad rok

Post autor: pith »

... i wszystko w temacie :)
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Gronowe”