Czy taka konstrukcja jest bezpieczna?
Witam
Zdobyłem ciekawy plan budowy aparatury jednak mam pewne wątpliwości i byłbym wdzięczny gdyby ktoś kto zna się na sprawie mógł ocenić czy coś takiego się sprawdzi.
Wg. osoby od której mam ten pomysł dzięki tej metodzie można uzyskać psotę najwyższej jakości i konkretnej mocy.
Starałem się aby rysunek był czytelny, w każdym razie, taką aparaturę ustawia się w chłodnym miejscu. Wszystko jest zrobione ze szkła a połączenia z gumowych korków.
Na kuchence ustawia się odpowiednią temperaturę przy której psota kapie ale w dość spokojnym tempie. Ponadto, zimne powietrze schładza rurę (tą co ma 1,2m) na tyle że ciężkie alkohole nie są w stanie wzbić się na odpowiednią wysokość i skraplają się do kolby.
Rzekomo po ustawieniu odpowiedniej temperatury można uzyskać moc ponad 90 i na tym się kończy kapanie. Np. przy drugiej destylacji 600ml psoty z pierwszego tloczenia (tez konkretnej mocy bo 85+) miesza się z 3,5l czystej wody i po 4 godzinach procesu uzyskuje się 0,5l mocy 92. Choćby się to gotowało i 10h i tak nic więcej nie ukapie.
Oczywiście należy zachować metody bezpieczeństwa tzn odlać pierwszą 50, tylko moje pytanie co w takiej sytuacji z pogonem? Czy to jest całe to świństwo które skrapla się do kolby czy jednak jest ten syf w uzyskanej psocie.
Ponoć zapach takiego cacka jest bardzo dobry, na tyle dobry że nie trzeba się bawić w węgle i kilkukrotne destylacje (2 razy wystarcza).
Czy ktoś zna taką metodę, czy ktoś ją testował?
Zdobyłem ciekawy plan budowy aparatury jednak mam pewne wątpliwości i byłbym wdzięczny gdyby ktoś kto zna się na sprawie mógł ocenić czy coś takiego się sprawdzi.
Wg. osoby od której mam ten pomysł dzięki tej metodzie można uzyskać psotę najwyższej jakości i konkretnej mocy.
Starałem się aby rysunek był czytelny, w każdym razie, taką aparaturę ustawia się w chłodnym miejscu. Wszystko jest zrobione ze szkła a połączenia z gumowych korków.
Na kuchence ustawia się odpowiednią temperaturę przy której psota kapie ale w dość spokojnym tempie. Ponadto, zimne powietrze schładza rurę (tą co ma 1,2m) na tyle że ciężkie alkohole nie są w stanie wzbić się na odpowiednią wysokość i skraplają się do kolby.
Rzekomo po ustawieniu odpowiedniej temperatury można uzyskać moc ponad 90 i na tym się kończy kapanie. Np. przy drugiej destylacji 600ml psoty z pierwszego tloczenia (tez konkretnej mocy bo 85+) miesza się z 3,5l czystej wody i po 4 godzinach procesu uzyskuje się 0,5l mocy 92. Choćby się to gotowało i 10h i tak nic więcej nie ukapie.
Oczywiście należy zachować metody bezpieczeństwa tzn odlać pierwszą 50, tylko moje pytanie co w takiej sytuacji z pogonem? Czy to jest całe to świństwo które skrapla się do kolby czy jednak jest ten syf w uzyskanej psocie.
Ponoć zapach takiego cacka jest bardzo dobry, na tyle dobry że nie trzeba się bawić w węgle i kilkukrotne destylacje (2 razy wystarcza).
Czy ktoś zna taką metodę, czy ktoś ją testował?
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Czy taka konstrukcja jest bezpieczna?
Przy termostacie ustawionym na 80C skończy się nawet szybciej.
Wybacz szorstkość wypowiedzi, ale nawet godzina czytania forum pozwoliłaby Ci stwierdzić, dlaczego przedstawiony sprzęt jest do dupy. Lenistwo i tyle.
Ta osoba kompletnie nie wie o czym mówi.Koni pisze: Wg. osoby od której mam ten pomysł dzięki tej metodzie można uzyskać psotę najwyższej jakości i konkretnej mocy.
Pierdyliard razy na forum- termostat przy destylacji NIE ZDA egzaminu. Alkohol będzie kapał od 78 do 99C. Elementarne.Na kuchence ustawia się odpowiednią temperaturę przy której psota kapie ale w dość spokojnym tempie.
To powiedz to jeszcze "ciężkim alkoholom", bo obawiam się, że one takich bzdur nie wiedzą.Ponadto, zimne powietrze schładza rurę (tą co ma 1,2m) na tyle że ciężkie alkohole nie są w stanie wzbić się na odpowiednią wysokość i skraplają się do kolby.
Rzekomo po ustawieniu odpowiedniej temperatury można uzyskać moc ponad 90 i na tym się kończy kapanie.
Przy termostacie ustawionym na 80C skończy się nawet szybciej.
"Konkretna moc" to 96%.Np. przy drugiej destylacji 600ml psoty z pierwszego tloczenia (tez konkretnej mocy bo 85+) miesza się z 3,5l czystej wody i po 4 godzinach procesu uzyskuje się 0,5l mocy 92. Choćby się to gotowało i 10h i tak nic więcej nie ukapie.
Przeczytaj mój podpis, pasuje tu jak ulał.Ponoć zapach takiego cacka jest bardzo dobry, na tyle dobry że nie trzeba się bawić w węgle i kilkukrotne destylacje (2 razy wystarcza).
Jeżeli bardzo chcesz tak dziwna aparaturę, poczytaj o spiral stillu.Czy ktoś zna taką metodę, czy ktoś ją testował?
Wybacz szorstkość wypowiedzi, ale nawet godzina czytania forum pozwoliłaby Ci stwierdzić, dlaczego przedstawiony sprzęt jest do dupy. Lenistwo i tyle.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Czy taka konstrukcja jest bezpieczna?
To, co niby twierdzi "ta osoba", to tak jak pisze Zygmunt kompletne bzdury. Poleć "tej osobie" lekturę forum. Niech poczyta trochę na temat deflegmatora, destylacji kolumnowej i konstrukcji aparatów destylacyjnych. To już nawet nie jest śmieszne
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Czy taka konstrukcja jest bezpieczna?
Ja bym się zgodził że psota wyjdzie niezła, jak na pot stillowe warunki.
Tylko kto dąży do wysokich procentów na pot stillu?
Do owocówek mogłoby się nadać, jeśli przyjąć że;
Poza tym jest możliwe że pogony nie wejdą do chłodnicy jeśli moc grzania będzie odpowiednio dobrana, czyli bardzo niska.
Tyle że wtedy cały proces będzie trwał wieki, to w sumie to samo co w spiral stillu tylko tutaj moc musiałaby być jeszcze mniejsza bo zamiast spirali wznoszącej tylko rurka (pusta?) z deflegmatorem.
To tyle co mi przychodzi do głowy po tym jak próbowałem się 'na siłę' doszukać jakichś plusów tego sprzętu.
Wniosek; nada się do owocówek, choć pomajstrował bym jeszcze przy niej trochę, jak chcesz mieć wysokiej klasy spiryt to zainteresuj się sprzętem do tego przeznaczonym, przykładów tutaj mnóstwo.
Tylko kto dąży do wysokich procentów na pot stillu?
Do owocówek mogłoby się nadać, jeśli przyjąć że;
było przejęzyczeniem i chodziło Ci o moc grzania, bo z reguły właśnie ją się reguluje na kuchenkach.Na kuchence ustawia się odpowiednią temperaturę
Poza tym jest możliwe że pogony nie wejdą do chłodnicy jeśli moc grzania będzie odpowiednio dobrana, czyli bardzo niska.
Tyle że wtedy cały proces będzie trwał wieki, to w sumie to samo co w spiral stillu tylko tutaj moc musiałaby być jeszcze mniejsza bo zamiast spirali wznoszącej tylko rurka (pusta?) z deflegmatorem.
To tyle co mi przychodzi do głowy po tym jak próbowałem się 'na siłę' doszukać jakichś plusów tego sprzętu.
Wniosek; nada się do owocówek, choć pomajstrował bym jeszcze przy niej trochę, jak chcesz mieć wysokiej klasy spiryt to zainteresuj się sprzętem do tego przeznaczonym, przykładów tutaj mnóstwo.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 119
- Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 18:49
Re: Czy taka konstrukcja jest bezpieczna?
To było tylko luźne pytanie dotyczące takiego pomysłu. Zadałem je dlatego że nigdzie na forum nie widziałem czegoś podobnego, więc jak mi to kolega Zygmunt próbuje wmówić nie wynikało z lenistwa tylko z chęci poznania opinii osób lepiej znających temat.
Oczywiście na kuchence chodziło mi o moc grzania, nie temperaturę. Miałaby ona być taka, że na samej górze (koniec deflegmatora) temperatura byłaby w okolicach 80 stopni.
Ogólną ocenę już poznałem, wydajność, jakość, itd. będą słabe, ale chciałbym jednak żeby ktoś odpowiedział mi na główne pytanie tzn zadane w temacie.
Czy taka konstrukcja jest bezpieczna. Czy w ten sposób zrobioną psotą można się struć?
Oczywiście na kuchence chodziło mi o moc grzania, nie temperaturę. Miałaby ona być taka, że na samej górze (koniec deflegmatora) temperatura byłaby w okolicach 80 stopni.
Ogólną ocenę już poznałem, wydajność, jakość, itd. będą słabe, ale chciałbym jednak żeby ktoś odpowiedział mi na główne pytanie tzn zadane w temacie.
Czy taka konstrukcja jest bezpieczna. Czy w ten sposób zrobioną psotą można się struć?
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Czy taka konstrukcja jest bezpieczna?
Jak napędzisz alkohol (co jest prawnie zakazane), to się otrujesz po spożyciu na raz kilku litrów. Poza tym nie masz szans oślepnąć ani ogłuchnąć czy zrobić sobie jakiejś krzywdy zachowując umiar.
Oczywiście - pod warunkiem, że wsad wykonasz zgodnie z normą ISO 1410, bez dodawania jakichś wynalazków typu chemia, czy spirytus przemysłowy.
Oczywiście - pod warunkiem, że wsad wykonasz zgodnie z normą ISO 1410, bez dodawania jakichś wynalazków typu chemia, czy spirytus przemysłowy.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Czy taka konstrukcja jest bezpieczna?
Alkoholem zawsze można się struć:P Ale jeżeli chodzi Ci o metanol, furfurol i inne świństwa- nie, nie zatrujesz się. Przynajmniej nie bardziej niż tym ze sklepu
Grzanie musiałoby być tak małe, że proces trwałby kilkanaście godzin. Można tonę piachu przenieść w kieszeniach, a można wziąć taczkę...Miałaby ona być taka, że na samej górze (koniec deflegmatora) temperatura byłaby w okolicach 80 stopni.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Re: Czy taka konstrukcja jest bezpieczna?
Jest jeszcze jedna sprawa (istotna również przy sensownych szklanych pot stillach).
Korek gumowy można sobie wsadzić ...
do balona! Umieszczony w aparacie destylacyjnym doprowadzi do zanieczyszczenia produktu. Szkło najlepiej jest łączyć na szlif lub wężykami/uszczelkami silikonowymi.
Korek gumowy można sobie wsadzić ...
do balona! Umieszczony w aparacie destylacyjnym doprowadzi do zanieczyszczenia produktu. Szkło najlepiej jest łączyć na szlif lub wężykami/uszczelkami silikonowymi.
Re: Czy taka konstrukcja jest bezpieczna?
Dawno tu nie zaglądałem. Zbudowałem mimo Waszych wątpliwości taki sprzęt i mimo obaw jestem pozytywnie zaskoczony.
Korki dałem silikonowe, żeby mi nic nie zanieczyścił.
Nie wiem jak na kolumnach metalowych Wam wychodzi psota (pewnie szybciej) ale ja z mojej jestem bardzo zadowolony. Po paru próbach udało mi się uzyskać 96% i to o zapachu bardzo przyjemnym, na tyle dobrym, że niewiele osób odróżni psotę z cukrówki od wódki. Jedynym problemem było chłodzenie, bo nie miałem jak podłączyć wody do chłodnicy, dlatego poprowadziłem kilka rurek szklanych i przy niskim ogniu psota jest chłodzona powietrzem.
Z 5 litrów zacieru jestem w stanie uzyskać 650 ml 95-96% psoty, potem przestaje kapać i się tylko gotuje. Problemem jest czas bo trwa to swoje 6h, ale jak się ustawia sprzęt na noc to nie robi mi to różnicy.
Zastanawiam się czy wypełnienie rury (kolumny) zmywakami zmieniłoby proces na nieco szybszy.
Korki dałem silikonowe, żeby mi nic nie zanieczyścił.
Nie wiem jak na kolumnach metalowych Wam wychodzi psota (pewnie szybciej) ale ja z mojej jestem bardzo zadowolony. Po paru próbach udało mi się uzyskać 96% i to o zapachu bardzo przyjemnym, na tyle dobrym, że niewiele osób odróżni psotę z cukrówki od wódki. Jedynym problemem było chłodzenie, bo nie miałem jak podłączyć wody do chłodnicy, dlatego poprowadziłem kilka rurek szklanych i przy niskim ogniu psota jest chłodzona powietrzem.
Z 5 litrów zacieru jestem w stanie uzyskać 650 ml 95-96% psoty, potem przestaje kapać i się tylko gotuje. Problemem jest czas bo trwa to swoje 6h, ale jak się ustawia sprzęt na noc to nie robi mi to różnicy.
Zastanawiam się czy wypełnienie rury (kolumny) zmywakami zmieniłoby proces na nieco szybszy.
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Czy taka konstrukcja jest bezpieczna?
No, jak zadowala Cię 650 ml. azeotropu za nockę, to faktycznie, nie masz co budować kolumny refluksowej. Zwyczajny deflegmator, chłodzony powietrzem, przy odpowiednio powolnym grzaniu, oczywiście da absolut. To wolny kraj. Ja jednak wolę pracować na Aabratku. To jest na tyle cudowny sprzęt, że przy odrobinie znajomości zasad działania można na nim wszystko zrobić bez kompromisów.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Czy taka konstrukcja jest bezpieczna?
Alkoholomierz na fotce może być kalibrowany do innej temperatury, niż temperatura destylatu który mierzysz, może też mieć przesunięta skalę. Wreszcie, destylat może zawierać na tyle dużo frakcji lekkich, że gęstościomierz tonie:)
Czym jest wypełniona ta kolumna? Możesz zapodać jakieś jej zdjęcie, a nie schemat? Czym jest wypełniona? Jak realizowane jest to chłodzenie powietrzne?
Czym jest wypełniona ta kolumna? Możesz zapodać jakieś jej zdjęcie, a nie schemat? Czym jest wypełniona? Jak realizowane jest to chłodzenie powietrzne?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Czy taka konstrukcja jest bezpieczna?
Ale 95-96% jest mało realne, wyślij próbkę komuś z forum jak chcesz być pewien na 100% tej mocy.
Przy takim tempie jestem w stanie uwierzyć w 90%+, coś jak w spiral stillu.Koni pisze:650 ml 95-96% psoty, potem przestaje kapać i się tylko gotuje. Problemem jest czas bo trwa to swoje 6h.
Ale 95-96% jest mało realne, wyślij próbkę komuś z forum jak chcesz być pewien na 100% tej mocy.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Re: Czy taka konstrukcja jest bezpieczna?
Taka rurka jak wychodzi z deflegmatora idzie wzdłuż sciany, zakręca i schodzi do słoika.
Razem ma pewnie z 5m.
Piwnica jest zimna więc szklana kolumna (wg mojego rozumowania) działa jak zimne palce, skrapla się w niej więcej niż w metalowej. A chłodzenia powietrzem chyba nie trzeba tłumaczyć.
Taka rurka jak wychodzi z deflegmatora idzie wzdłuż sciany, zakręca i schodzi do słoika.
Razem ma pewnie z 5m.
Piwnica jest zimna więc szklana kolumna (wg mojego rozumowania) działa jak zimne palce, skrapla się w niej więcej niż w metalowej. A chłodzenia powietrzem chyba nie trzeba tłumaczyć.
-
- Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 64 razy
- Kontakt:
Re: Czy taka konstrukcja jest bezpieczna?
Po drugie, to zwykly pot still, nawet nie spiral still, wiec nikomu nie wciskaj do głowy że osiągasz na tym jakieś "niesamowitości".
Sam jestem posiadaczem pot stilla /z dwoma deflegmatorami/ i używam go tylko do smakówek, a jeśli Ty lecisz na tym sprzęcie cukrówki i twierdzisz że osiągasz na tym dobrą psotę, to niestety jesteś w wielkiej , poczytaj jeszcze, bo warto, pozdrawiam
Po pierwsze, to widać /jeśli piszesz takie pierdoły/ jak mało czytałeś to forum /a wiedza tu spora/(wg mojego rozumowania) działa jak zimne palce, skrapla się w niej więcej niż w metalowej
Po drugie, to zwykly pot still, nawet nie spiral still, wiec nikomu nie wciskaj do głowy że osiągasz na tym jakieś "niesamowitości".
Sam jestem posiadaczem pot stilla /z dwoma deflegmatorami/ i używam go tylko do smakówek, a jeśli Ty lecisz na tym sprzęcie cukrówki i twierdzisz że osiągasz na tym dobrą psotę, to niestety jesteś w wielkiej , poczytaj jeszcze, bo warto, pozdrawiam
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Czy taka konstrukcja jest bezpieczna?
No, jedziecie kolegę jak burą sobakę a ja zadam takie pytanie: kalibrowałes swój alkoholomierz na czystej wodzie, spirytusie rektyfikowanym ze sklepu i ew. sklepowej czystej 40%? Możesz to zrobić, tylko zapewnij, żeby w każdym przypadku temperatura mierzonej cieczy była możliwie bliska 20 stopni I przede wszystkim taka sama za każdym razem. Np. weź te 3 ciecze (plus Twoją psotę), nalej do menzurek / zlewek / słoiczków i zostaw przykryte na dobę w temp. pokojowej obok siebie, daleko od kaloryfera, czy pieca. Niech sobie wyrównają temperatury. A potem pokaż nam wyniki, bo gdybyś potrafił na takim "małym chemiku" wyciągnąć faktycznie bezzapachowe 96%, albo nawet z zapachem, ale 96% to znaczy, że ludzkość jeszcze czegoś o destylacji i rektyfikacji nie wie.
TEORETYCZNIE możesz to zrobić, jeśli pracujesz BARDZO POWOLI i rurka działa jak spiral - still, ale to jest tylko teoria, nawet nie wiem, czy prawdziwa.
Aha, czy dostajesz te 96% znad wsadu max kilkunastoprocentowego, czy wsadem jest np. surówka po kilkukrotnej destylacji prostej?
TEORETYCZNIE możesz to zrobić, jeśli pracujesz BARDZO POWOLI i rurka działa jak spiral - still, ale to jest tylko teoria, nawet nie wiem, czy prawdziwa.
Aha, czy dostajesz te 96% znad wsadu max kilkunastoprocentowego, czy wsadem jest np. surówka po kilkukrotnej destylacji prostej?
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.