potrzebna pilnie pomoc laikowi!!
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: sobota, 2 kwie 2011, 07:16
Witam.
Mam problem z destylacją. Jak co roku zrobiłem nastaw z śliwek i do tej pory przepuszczałem go przez aparaturę pożyczoną od kolegi (kolumna 1,5m fi 40 wypełnienie rurki szklane, dwa zimne palce, szklana chłodnica, banka po mleku). Wszystko było wtedy ok smaczek śliwek bardzo fajny. W tym roku zrobiłem swoja aparaturkę (kolumna 1,5m fi 60 wypełnienie rurki szklane i 6 czyścików, dwa zimne palce, chłodnica z 3m rurki KO, keg 30l). Puściłem pierwszy tegoroczny nastaw z węgierek i kicha leci czysty alkohol a zapachu śliwek brak. Dodam, że sposób pędzenia przeprowadziłem jak na tej pożyczanej.
Gdzie może tkwić problem, pomóżcie!
Mam problem z destylacją. Jak co roku zrobiłem nastaw z śliwek i do tej pory przepuszczałem go przez aparaturę pożyczoną od kolegi (kolumna 1,5m fi 40 wypełnienie rurki szklane, dwa zimne palce, szklana chłodnica, banka po mleku). Wszystko było wtedy ok smaczek śliwek bardzo fajny. W tym roku zrobiłem swoja aparaturkę (kolumna 1,5m fi 60 wypełnienie rurki szklane i 6 czyścików, dwa zimne palce, chłodnica z 3m rurki KO, keg 30l). Puściłem pierwszy tegoroczny nastaw z węgierek i kicha leci czysty alkohol a zapachu śliwek brak. Dodam, że sposób pędzenia przeprowadziłem jak na tej pożyczanej.
Gdzie może tkwić problem, pomóżcie!
Ostatnio zmieniony sobota, 15 wrz 2012, 14:26 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Powód: Kosmetyka.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: potrzebna pilnie pomoc laikowi!!
Kolumną rektyfikacyjną nastawy owocowe rób bez refluksu, tzn. nie puszczaj wody do chłodzenia na zimne palce. One właśnie mają zatrzymać wszystkie smaki i zapachy. Wszystkie bo nie rozróżniają tych chcianych od tych zbędnych.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: sobota, 2 kwie 2011, 07:16
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: potrzebna pilnie pomoc laikowi!!
Bo dałeś parę zmywaków zamiast szklanych rurek. One naprawdę są bardzo dobre jako wypełnienie.
Nie używaj refluksu a będzie dobrze. W razie czego ociepl kolumnę, jak produkt jeszcze będzie zbyt czysty. W ostateczności wyjmij wypełnienie i psoć 2 razy.
Nie używaj refluksu a będzie dobrze. W razie czego ociepl kolumnę, jak produkt jeszcze będzie zbyt czysty. W ostateczności wyjmij wypełnienie i psoć 2 razy.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: sobota, 2 kwie 2011, 07:16
Re: potrzebna pilnie pomoc laikowi!!
zrobię jak radzicie i zobaczymy. Może jutro uda mi się puścić.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony sobota, 15 wrz 2012, 15:17 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Powód: Kosmetyka.
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: sobota, 2 kwie 2011, 07:16
Re: potrzebna pilnie pomoc laikowi!!
Witam.
Puściłem dziś przez samą kolumnę, bez zimnych palcy i tak jak podpowiedzieliście, jest efekt pozytywny. Teraz leżakuje kilka miesięcy i zobaczymy. Nurtuje mnie jeszcze jedna rzecz, do jakiej wartości alkoholu powinienem odbierać przy tej metodzie? Tym razem odbierałem do 30%, żeby zobaczyć co wyjdzie. Czy tak wystarczy, czy odbierać jeszcze niżej?
Puściłem dziś przez samą kolumnę, bez zimnych palcy i tak jak podpowiedzieliście, jest efekt pozytywny. Teraz leżakuje kilka miesięcy i zobaczymy. Nurtuje mnie jeszcze jedna rzecz, do jakiej wartości alkoholu powinienem odbierać przy tej metodzie? Tym razem odbierałem do 30%, żeby zobaczyć co wyjdzie. Czy tak wystarczy, czy odbierać jeszcze niżej?
Ostatnio zmieniony niedziela, 16 wrz 2012, 17:53 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Powód: Kosmetyka.
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: potrzebna pilnie pomoc laikowi!!
Możesz odbierać niżej ale serce do spożycia kończy się gdzieś przy 55-50% w zależności od wsadu i sposobu destylacji. Jeśli więc to, co odebrałeś zmieszałeś razem i leżakujesz to masz tam pogony, które musisz oddzielić destylując raz jeszcze.
Poczytaj o dzieleniu frakcji.
Poczytaj o dzieleniu frakcji.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: sobota, 2 kwie 2011, 07:16
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: sobota, 2 kwie 2011, 07:16
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: potrzebna pilnie pomoc laikowi!!
Lesgo 58 pisał że ważne jest stężenie 50 i 20%, które pozwala pozbyć się różnych niechcianych frakcji w przedgonach. Jeśli się tu nie wypowie to go zapytaj bo nie jestem pewien czy to dotyczy tylko rektyfikacji czy destylacji prostej też.
Ogólnie zasada jest taka żeby rozcieńczyć do uzyskania roztworu, który się nie pali (BHP)
Ogólnie zasada jest taka żeby rozcieńczyć do uzyskania roztworu, który się nie pali (BHP)
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: potrzebna pilnie pomoc laikowi!!
Wywołany do tablicy odpowiadam ,że powyższe stężenia odnoszą się do procesów rektyfikacji.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: sobota, 2 kwie 2011, 07:16
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: potrzebna pilnie pomoc laikowi!!
Zawsze.
Które to gotowanie.?
Bo jeśli pierwsze to po wznowieniu i stabilizacji kolumny sprawdż czy czasami nie zostały jakieś ślady przedgonów. A dla pewności to z 250ml odlałbym do następnej destylacji.
Jeśli drugie gotowanie to śmiało odbieraj od razu serce.
Które to gotowanie.?
Bo jeśli pierwsze to po wznowieniu i stabilizacji kolumny sprawdż czy czasami nie zostały jakieś ślady przedgonów. A dla pewności to z 250ml odlałbym do następnej destylacji.
Jeśli drugie gotowanie to śmiało odbieraj od razu serce.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: sobota, 2 kwie 2011, 07:16
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: potrzebna pilnie pomoc laikowi!!
Co do BHP, to się zastanawiam, czy nalanie do kotła mieszaniny palnej 70% albo niepalnej 30% ma jakieś znaczenie? W aparaturze podczas pracy powietrza nie ma (więc tam nic nie zapłonie w żaden sposób) a urobek oraz jego opary (jakie się wydostana z aparatury przy awarii chłodzenia) są palne i wybuchowe tak samo z surówki 70% jak i tej 30%.
Myślę, że te 30% to dlatego, żeby najgorsze smrody miały w czym pozostać po zakończeniu psocenia. Im większe stężenie smrodów w surowcu, tym więcej ich przechodzi do par - to je warto rozcieńczyć. No i warto, żeby w kotle na koniec coś zostało, przypalenie grzałek / kotła to nie jest miły scenariusz.
I tak na marginesie, sprawdziłem niedawno, 1,5 metra zmywaków w nieocieplonej kolumnie, bez refluksu nie zatrzymuje aromatu śliwek. Nawet refluks ze przestrippowanej surówki śliwkowej nie daje rady do końca usunąć aromatów...
Myślę, że te 30% to dlatego, żeby najgorsze smrody miały w czym pozostać po zakończeniu psocenia. Im większe stężenie smrodów w surowcu, tym więcej ich przechodzi do par - to je warto rozcieńczyć. No i warto, żeby w kotle na koniec coś zostało, przypalenie grzałek / kotła to nie jest miły scenariusz.
I tak na marginesie, sprawdziłem niedawno, 1,5 metra zmywaków w nieocieplonej kolumnie, bez refluksu nie zatrzymuje aromatu śliwek. Nawet refluks ze przestrippowanej surówki śliwkowej nie daje rady do końca usunąć aromatów...
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.