Miedziana kolumna i jej pierwy raz
-
- Posty: 188
- Rejestracja: wtorek, 16 mar 2010, 12:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: GIN
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Miedziana kolumna i jej pierwy raz
Jop, jedna rzecz do dodania. Z tego co się orientuję to w przypadku miedzi zawsze będziesz miał nalot, bo miedź się utlenia. Zatem zalecane by było, aby zawsze przed destylacją (jeśli miałeś jakieś większe przestoje np. po kilka tygodni wykonać czyszczenie.
Przynajmniej ja mam takie doświadczenia z zwykłą miedzią (kufle miedziane etc.), zatem wydaje mi się, że w przypadku kolum miedzianych będzie dziać się podobnie.
Przynajmniej ja mam takie doświadczenia z zwykłą miedzią (kufle miedziane etc.), zatem wydaje mi się, że w przypadku kolum miedzianych będzie dziać się podobnie.
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Miedziana kolumna i jej pierwy raz
Po każdym użyciu wlewam od góry czajnik wrzątku, od tej pory żadne osady się nie robią.
Z tego co mi wiadomo to można czyścić octem czy też jego roztworem ale później trzeba zneutralizować kwas zasadą.
Ponoć perhydrol działa, nie próbowałem.
Z tego co mi wiadomo to można czyścić octem czy też jego roztworem ale później trzeba zneutralizować kwas zasadą.
Ponoć perhydrol działa, nie próbowałem.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Miedziana kolumna i jej pierwy raz
Miedź i kwas octowy to w zasadzie gwarancja grynszpanu, więc nie polecam.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"