WINO Z CZARNYCH JAGÓD - LEKKIE
1.Moc w stopniach : 9 %
210 gr cukru rozpuścić z niewielką ilością wody i dodać kwasek cytrynowy 3,3 gr.
Następnie dodać pozostała część wody tak by powstała ilość 0,75 litra.
Powstał nam roztwór cukrowy 0,75 litra.
Roztwór cukrowy wymieszać z 1 litrem soku owocowego.
Ilość nastawu wyjdzie nam 1,75 litra.
WINO Z CZARNYCH JAGÓD - LEKKIE
1.Moc w stopniach : 10 %
240 gr cukru rozpuścić z niewielką ilością wody i dodać kwasek cytrynowy 3,3 gr.
Następnie dodać pozostała część wody tak by powstała ilość 0,75 litra.
Powstał nam roztwór cukrowy 0,75 litra.
Roztwór cukrowy wymieszać z 1 litrem soku owocowego.
Ilość nastawu wyjdzie nam 1,75 litra.
WINO Z CZARNYCH JAGÓD - LEKKIE
1.Moc w stopniach : 11 %
270 gr cukru rozpuścić z niewielką ilością wody i dodać kwasek cytrynowy 3,3 gr.
Następnie dodać pozostała część wody tak by powstała ilość 0,75 litra.
Powstał nam roztwór cukrowy 0,75 litra.
Roztwór cukrowy wymieszać z 1 litrem soku owocowego.
Ilość nastawu wyjdzie nam 1,75 litra.
WINO Z CZARNYCH JAGÓD - przepisy
-
Autor tematu - Posty: 132
- Rejestracja: wtorek, 10 lut 2009, 14:49
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: WINO Z CZARNYCH JAGÓD - przepisy
Mała uwaga do podanych przez KGB przepisów: - wszędzie podaje on aby robic wino z czarnych jagód używając soku z tych owoców. Oczywiście można, z tym, że należy pamietać, aby był to sok bez dodatkowego cukru (bo inaczej z proporcji nici), czyli uzyskany przez wyciskanie owoców lub na sokowniku parowym (wtedy ok. 20% tego soku stanowi woda z pary - można to uwzglednić przy obliczeniach). Jednak czarne jagody mają swoją specyfikę i trzeba zdać sobie sprawe, że:
1. zawierają kwas benzoesowy, który utrudnia fermentację - trzeba więc użyć silnych drożdży jeśli chce się wiekszy % wina.
2. jesli ma to być nastaw na wino, a nie do dalszego przerobu lepiej zrobić kilkudniową fermentację miazgi, co da winu nieco garbnika. Sam sok bedzie zawierał mnóstwo barwników, lecz bardzo nikłą ilość garbnika, co z kolei wpłynie negatywnie na smak (wino bedzie mdłe - wodniste, bez "ciała") oraz spowoduje szybkie wypadanie barwnika w postaci czarnego osadu (ten osad potrafi wytrącać się w jagodowym latami).
Można do jagód dodać nieco aronii (5% owoców) lub użyć chipsów dębowych dla podniesienia poziomu garbników.
Darek
1. zawierają kwas benzoesowy, który utrudnia fermentację - trzeba więc użyć silnych drożdży jeśli chce się wiekszy % wina.
2. jesli ma to być nastaw na wino, a nie do dalszego przerobu lepiej zrobić kilkudniową fermentację miazgi, co da winu nieco garbnika. Sam sok bedzie zawierał mnóstwo barwników, lecz bardzo nikłą ilość garbnika, co z kolei wpłynie negatywnie na smak (wino bedzie mdłe - wodniste, bez "ciała") oraz spowoduje szybkie wypadanie barwnika w postaci czarnego osadu (ten osad potrafi wytrącać się w jagodowym latami).
Można do jagód dodać nieco aronii (5% owoców) lub użyć chipsów dębowych dla podniesienia poziomu garbników.
Darek
-
Autor tematu - Posty: 132
- Rejestracja: wtorek, 10 lut 2009, 14:49
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: WINO Z CZARNYCH JAGÓD - przepisy
Miazga, czyli zmiażdżone całe owoce (miąższ i sok). Co i jak do poczytania tutaj:
http://alkohole-domowe.com/forum/jak-li ... %20miazdze
http://alkohole-domowe.com/forum/post55658.html#p55658
http://alkohole-domowe.com/forum/jak-li ... %20miazdze
http://alkohole-domowe.com/forum/post55658.html#p55658
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!