Witam.
Mam kruka 50 litrów. Czy ma ktoś, jakiś prosty przepis na wino domowej roboty z którym mógłbym rozpocząć moją przygodę z wytwarzaniem alkoholi.
Przepis na dobre wino
-
Autor tematu - Posty: 1
- Rejestracja: czwartek, 14 cze 2012, 15:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Kontakt:
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Przepis na dobre wino
Na początek sugerowałbym nieco mniejszy gąsior, tak w okolicach 20 - 25 l, bo jak zamierzasz się dopiero uczyć, to lepiej spieprzyć mniej niż całe 50 l. moszczu.
Wina można robić najprzeróżniejsze, ze zbóż i z owoców. Klasycznie - z winogron, fajnie robi się z jabłek, zimą można nastawić wino z ryżu czy z żyta...
Czytaj forum. Przepisów jest wbród.
I na początek kup cukromierz. Nikt Ci nie wybaczy, jak zadasz pytanie "ile cukru jest w moim nastawie" albo "czy nastaw juz przefermentował" a nie będziesz miał cukromierza za kilkanaście zł.
Polecam "Wyrób wina i piwa domowego moim hobby" Ewy Kwapisz. Bardzo dobra książeczka, kup, poczytaj i Cię to hobby wciągnie.
Wina można robić najprzeróżniejsze, ze zbóż i z owoców. Klasycznie - z winogron, fajnie robi się z jabłek, zimą można nastawić wino z ryżu czy z żyta...
Czytaj forum. Przepisów jest wbród.
I na początek kup cukromierz. Nikt Ci nie wybaczy, jak zadasz pytanie "ile cukru jest w moim nastawie" albo "czy nastaw juz przefermentował" a nie będziesz miał cukromierza za kilkanaście zł.
Polecam "Wyrób wina i piwa domowego moim hobby" Ewy Kwapisz. Bardzo dobra książeczka, kup, poczytaj i Cię to hobby wciągnie.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Przepis na dobre wino
Masz rację. Cukromierz to podstawa, dostępny w sklepie http://alkohole-domowe.pl/ . Żeby nie było, że nie masz skąd...
Do poczytania masz spory wybór tu: http://alkohole-domowe.com/forum/viewto ... ?f=4&t=590 . Polecam też forum. Przepisów tysiące, przebrać, wybrać, nastawiać.
Do poczytania masz spory wybór tu: http://alkohole-domowe.com/forum/viewto ... ?f=4&t=590 . Polecam też forum. Przepisów tysiące, przebrać, wybrać, nastawiać.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Przepis na dobre wino
To ja dodam tylko "przepis uniwersalny"- rozbić owoce, dodać ~5ml pektopolu, sprawdzić poziom cukru (celujesz w ok. 16blg) i dosłodzić lub rozcieńczyć. Do tego dosypać paczkę drożdży aktywnych, zatkać korkiem z rurką i zostawić w spokoju
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Przepis na dobre wino
To i ja dodam coś od siebie
Jeśli masz dostęp do pachnących słońcem owoców to warto zrobić z nich wino. Niestety nasz klimat nie gwarantuje takiej ilości słonecznych dni, chociaż czasami zdarzają się udane lata.
Dużo prostszą i gwarantującą doskonały efekt metodą jest zrobienie wina z koncentratów soków winogronowych dostępnych w naszym Forumowym sklepiku http://alkohole-domowe.pl/cat-pl-9-konc ... winne.html
Są to zagęszczone soki wingronowe z rasowych winorośli dojrzewających w słońcu Hiszpanii i Portugalii. W komplecie masz dedykowane do danego rodzaju wina drożdże oraz środki klarujące.
Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinkę i znajomych doskonałym markowym winem Rioja, Chardonnay, Riesling, Cabernet to polecam tę metodę. Sam przygotowuję wina z tych koncentratów i gwarantuję, że naprawdę warto ! Średni koszt butelki wina kształtuje się w granicach 5-6 zł. Za takie wino w sklepie trzeba w Polsce zapłacić od 30-tu do 50-ciu zł.
Pozdrawiam
Jan Okowita
Jeśli masz dostęp do pachnących słońcem owoców to warto zrobić z nich wino. Niestety nasz klimat nie gwarantuje takiej ilości słonecznych dni, chociaż czasami zdarzają się udane lata.
Dużo prostszą i gwarantującą doskonały efekt metodą jest zrobienie wina z koncentratów soków winogronowych dostępnych w naszym Forumowym sklepiku http://alkohole-domowe.pl/cat-pl-9-konc ... winne.html
Są to zagęszczone soki wingronowe z rasowych winorośli dojrzewających w słońcu Hiszpanii i Portugalii. W komplecie masz dedykowane do danego rodzaju wina drożdże oraz środki klarujące.
Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinkę i znajomych doskonałym markowym winem Rioja, Chardonnay, Riesling, Cabernet to polecam tę metodę. Sam przygotowuję wina z tych koncentratów i gwarantuję, że naprawdę warto ! Średni koszt butelki wina kształtuje się w granicach 5-6 zł. Za takie wino w sklepie trzeba w Polsce zapłacić od 30-tu do 50-ciu zł.
Pozdrawiam
Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 2
- Rejestracja: niedziela, 17 cze 2012, 13:20