pan_cieni

Przedstaw się naszej społeczności, napisz kilka słów o sobie, kim jesteś, co robisz i co cię tu sprowadza. Napisz cokolwiek chcesz na swój temat a my Cię radośnie powitamy :)
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK :)

2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.

3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.

4. Multikonta - kasujemy i banujemy

Autor tematu
pan_cieni
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 29 maja 2012, 16:39

Post autor: pan_cieni »

*Witam was drodzy forumowicze. Jestem nowy na forum. nie mam swojego destylatora, wszystko robię metodą garnkową. lubię robić winko, nalewki wódkę, myślę również o zrobieniu piwka bo jeszcze nie robiłem i mało wiem na ten temat; więc sadzę że mamy wiele wspólnego. Prócz tego pisze wiersze, książkę, jestem początkującym programistą na razie tylko pascal. W c++ hello world i podstawowe obliczenia i takie tam. Lubie anime fantastykę, Japonię, mangę.

*z moich wyrobów póki co była najlepsza nalewka korówkowa najpierw zrobiłem zacier z wody cukru i drożdży na drożdżach gorzelniczych dodając pirosiarczanu potasu. zacier wydestylowałem do mocy 55 % i wtedy dodałem węgiel aktywny spiricol (maksymalną dawkę). Postało 2 dni i wtedy poddałem produkt filtracji około 4 krotnej przez bardzo gęstą ścierkę. efekt piorunujący prawie w ogóle nie było czuć alkoholu podczas wąchania bimberku. smak również był o wiele lepszy. Tym sposobem w tydzień zrobiłem wódkę lepszą niż przeciętna wódka sklepowa.


*przepis na ok 0,7 litra nalewki krówkowej
-wódka do pełna butelki XD
-krówki tak z 200 g (lub z 400 i bez składników niżej XD jeśli ktoś jest leniwy XP)
-150 g cukru
-roztwór śmietanki XD ( mieszamy wodę ze śmietanką aż znikną grudki)
-75 ml śmietanki (3/8 szklanki)
-woda z 75 ml gdzieś tak (3/8 szklanki)



nalewka korówkowa
cukier, krówki i roztwór śmietanki chlast na patelnie i na małym gazie czekamy aż się rozpuści powoli ciągle mieszając (jeśli jest za mało wody możesz dodać odrobinę żeby się nie przypaliło nie za dużo). rozpuszczony roztwór, przelewamy lejkiem do butelki, a potem zalewamy wódką. intensywnie mieszamy do całkowitego wymieszania składników.
można pić już jest dobry ale lepiej poczekać po 2 dniach już jest świetny ale jak poczeka się z tydzień wtedy zrobi się bardzo dobry XD.

jeśli masz dużo czasu możesz pójść na łatwiznę krówki kroisz na kilka kawałków wrzucasz do wódki zostawiasz na miesiąc i też jest. nie wiem czy śmietanka i cukier nie roztopiony będzie z tym smakował tak samo ale z samych krówek to normalnie można tak zrobić ale lepsza wersja ze śmietanką i cukrem XD


*Jak ktoś ma jakieś pytania albo sugestie to pisać.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: pan_cieni

Post autor: JanOkowita »

Dzień dobry,

gratuluję eksperymentów, jednakże jestem bardzo ciekaw w jaki sposób drożdże współpracują z pirosiarczanem potasu (chyba pirosiarczynem ? ). Być może jest to jakaś nowatorska metoda ograniczenia nadmiernego wydalania fuzli przez drożdże ?

Pozdrawiam

JO
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
pan_cieni
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 29 maja 2012, 16:39
Re: pan_cieni

Post autor: pan_cieni »

przepraszam bardzo literówka. pirosiarczynem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przywitaj Się!”