*Witam was drodzy forumowicze. Jestem nowy na forum. nie mam swojego destylatora, wszystko robię metodą garnkową. lubię robić winko, nalewki wódkę, myślę również o zrobieniu piwka bo jeszcze nie robiłem i mało wiem na ten temat; więc sadzę że mamy wiele wspólnego. Prócz tego pisze wiersze, książkę, jestem początkującym programistą na razie tylko pascal. W c++ hello world i podstawowe obliczenia i takie tam. Lubie anime fantastykę, Japonię, mangę.
*z moich wyrobów póki co była najlepsza nalewka korówkowa najpierw zrobiłem zacier z wody cukru i drożdży na drożdżach gorzelniczych dodając pirosiarczanu potasu. zacier wydestylowałem do mocy 55 % i wtedy dodałem węgiel aktywny spiricol (maksymalną dawkę). Postało 2 dni i wtedy poddałem produkt filtracji około 4 krotnej przez bardzo gęstą ścierkę. efekt piorunujący prawie w ogóle nie było czuć alkoholu podczas wąchania bimberku. smak również był o wiele lepszy. Tym sposobem w tydzień zrobiłem wódkę lepszą niż przeciętna wódka sklepowa.
*przepis na ok 0,7 litra nalewki krówkowej
-wódka do pełna butelki XD
-krówki tak z 200 g (lub z 400 i bez składników niżej XD jeśli ktoś jest leniwy XP)
-150 g cukru
-roztwór śmietanki XD ( mieszamy wodę ze śmietanką aż znikną grudki)
-75 ml śmietanki (3/8 szklanki)
-woda z 75 ml gdzieś tak (3/8 szklanki)
nalewka korówkowa
cukier, krówki i roztwór śmietanki chlast na patelnie i na małym gazie czekamy aż się rozpuści powoli ciągle mieszając (jeśli jest za mało wody możesz dodać odrobinę żeby się nie przypaliło nie za dużo). rozpuszczony roztwór, przelewamy lejkiem do butelki, a potem zalewamy wódką. intensywnie mieszamy do całkowitego wymieszania składników.
można pić już jest dobry ale lepiej poczekać po 2 dniach już jest świetny ale jak poczeka się z tydzień wtedy zrobi się bardzo dobry XD.
jeśli masz dużo czasu możesz pójść na łatwiznę krówki kroisz na kilka kawałków wrzucasz do wódki zostawiasz na miesiąc i też jest. nie wiem czy śmietanka i cukier nie roztopiony będzie z tym smakował tak samo ale z samych krówek to normalnie można tak zrobić ale lepsza wersja ze śmietanką i cukrem XD
*Jak ktoś ma jakieś pytania albo sugestie to pisać.
pan_cieni
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: pan_cieni
Dzień dobry,
gratuluję eksperymentów, jednakże jestem bardzo ciekaw w jaki sposób drożdże współpracują z pirosiarczanem potasu (chyba pirosiarczynem ? ). Być może jest to jakaś nowatorska metoda ograniczenia nadmiernego wydalania fuzli przez drożdże ?
Pozdrawiam
JO
gratuluję eksperymentów, jednakże jestem bardzo ciekaw w jaki sposób drożdże współpracują z pirosiarczanem potasu (chyba pirosiarczynem ? ). Być może jest to jakaś nowatorska metoda ograniczenia nadmiernego wydalania fuzli przez drożdże ?
Pozdrawiam
JO
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)