Dlaczego tak powoli kapie?
Witam.
Właśnie dziś w nocy zacząłem destylować mój pierwszy bimberek. Mam pytanie czy to normalne że kapie bimber tak powoli kropla po kropelce (3 może 4 krople na sekundę) ?
Właśnie dziś w nocy zacząłem destylować mój pierwszy bimberek. Mam pytanie czy to normalne że kapie bimber tak powoli kropla po kropelce (3 może 4 krople na sekundę) ?
Ostatnio zmieniony niedziela, 26 lut 2012, 14:48 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka
Powód: kosmetyka
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: dlaczego tak powoli
Ale czekaj, Zygmunt gdzieś pisał, że ma szklaną kulę.
Dam mu znać, że ktoś do niego.
Myślałem że moja odpowiedź uświadomi Ci, że wiele zależy od posiadanego sprzętu. Sama wielkość bojlera nie wiele wyjaśnia. Podaj więcej danych: moc grzania, deflegmator, odstojniki, chłodnica, średnice przejścia, materiał na poszczególne części (szkło, stal KO, miedź).
Wald pisze:Z kociołka 0,5 litra więcej nie wyciągniesz
No co Ty? Toś zaszalał.brylafm pisze:Tyle że ja mam kankę 7,5 litra
Na forum zadajesz pytania do wróżki.brylafm pisze: Nie wiem co źle robię.
Ale czekaj, Zygmunt gdzieś pisał, że ma szklaną kulę.
Dam mu znać, że ktoś do niego.
Myślałem że moja odpowiedź uświadomi Ci, że wiele zależy od posiadanego sprzętu. Sama wielkość bojlera nie wiele wyjaśnia. Podaj więcej danych: moc grzania, deflegmator, odstojniki, chłodnica, średnice przejścia, materiał na poszczególne części (szkło, stal KO, miedź).
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Dlaczego tak powoli kapie?
To-to na rysunku to nie deflegmator, tylko odstojnik. On może byc przyczyną wolnego odbioru. Wywal go bo on nic nie daje. Puść sprawę bezpośrednio na chłodnicę, sprawdź, jak Ci pójdzie i czy psotka kapie Ci zimna i napisz, czym to grzejesz.
Ponadto, jeśli dolny koniec odstojnika masz w czasie pracy cały czas otwarty i z niego Ci kapie, to mnie w ogóle dziwi, że masz jakikolwiek odbiór. Jesli to ten przypadek, to współczuję Waldowi i życzę szybkiej regeneracji sił. Popełniasz elementarny błąd wynikający ze skrajnego niezrozumienia zasad działania takiej aparatury.
W każdym razie: na początek wywal odstojnik. Lepiej 3 razy psocić niż raz z odstojnikiem.
I zmień wężyki na silikonowe, bo to, co widzę, wygląda mi na igelit (PVC), a to nie jest jakies specjalnie zdrowe w połączeniu nawet z wodą (nie mówiąc juz o psocie).
Ponadto, jeśli dolny koniec odstojnika masz w czasie pracy cały czas otwarty i z niego Ci kapie, to mnie w ogóle dziwi, że masz jakikolwiek odbiór. Jesli to ten przypadek, to współczuję Waldowi i życzę szybkiej regeneracji sił. Popełniasz elementarny błąd wynikający ze skrajnego niezrozumienia zasad działania takiej aparatury.
W każdym razie: na początek wywal odstojnik. Lepiej 3 razy psocić niż raz z odstojnikiem.
I zmień wężyki na silikonowe, bo to, co widzę, wygląda mi na igelit (PVC), a to nie jest jakies specjalnie zdrowe w połączeniu nawet z wodą (nie mówiąc juz o psocie).
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Re: Dlaczego tak powoli kapie?
Używam węża sylikonowego. Poniżej są zdjęcia z mojego sprzętu. Zrobiłem po dwóch stronach deski by zajmowało mniej miejsca. Czy jakbym wymienił na szybkowar 9 litrowy ale z takim samym wylotem tj 10mm, było by lepiej. Czy doprowadzać ciecz do 100 stopni czy lepiej trzymać się kolo 90 stopni tak jak teraz. Boje się że jak dojdzie do 100 stopni to może eksplodować.
PIERWSZA STRONA
DRUGA STRONA
PIERWSZA STRONA
DRUGA STRONA
Ostatnio zmieniony niedziela, 26 lut 2012, 15:17 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ogonki
Powód: ogonki
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Dlaczego tak powoli kapie?
AAAaaaa! No to już wiadomo, dlaczego Ci tak kapie.
Po nagłą cholere usiłujesz utrzymywac temp. na kanie? Ona sama się utrzyma, nie bój nic, urządzenie Ci nie eksploduje, nie masz takiej mocy grzania. Przy otworze 10 mm, pod warunkiem, że nie psocisz fusów owocowo - zbozowych, tylko ciecz klasy cukrówka nie ma szans ani Ci nic rozwalić, ani temperatura nigdy nie przekroczy 100 stopni. Chyba, że coś (np. rzeczony fus) zapcha Ci otwór wylotowy - ale jak nie masz fusów...
Śmiało możesz przestac patrzyć na temperaturę w kotle i podgrzewac tak, żeby Ci kapało w Twoim ulubionym tempie (przy tej aparaturze orientacyjnie 2 l/h powinno byc OK). Tu limituje Cię tylko chłodnica - dopóki z chłodnicy nie wylatuje nieskroplona para - możesz grzać i się nie przejmować.
I poczytaj trochę forum o destylacji i rektyfikacji - rozjaśni Ci się sporo.
Po nagłą cholere usiłujesz utrzymywac temp. na kanie? Ona sama się utrzyma, nie bój nic, urządzenie Ci nie eksploduje, nie masz takiej mocy grzania. Przy otworze 10 mm, pod warunkiem, że nie psocisz fusów owocowo - zbozowych, tylko ciecz klasy cukrówka nie ma szans ani Ci nic rozwalić, ani temperatura nigdy nie przekroczy 100 stopni. Chyba, że coś (np. rzeczony fus) zapcha Ci otwór wylotowy - ale jak nie masz fusów...
Śmiało możesz przestac patrzyć na temperaturę w kotle i podgrzewac tak, żeby Ci kapało w Twoim ulubionym tempie (przy tej aparaturze orientacyjnie 2 l/h powinno byc OK). Tu limituje Cię tylko chłodnica - dopóki z chłodnicy nie wylatuje nieskroplona para - możesz grzać i się nie przejmować.
I poczytaj trochę forum o destylacji i rektyfikacji - rozjaśni Ci się sporo.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Dlaczego tak powoli kapie?
Aparatura MUSI być szczelna. Jesli robisz na nieszczelnej aparaturze, to aparatury Ci nie rozali, ale kuchnie i mieszkanie juz może. I przeczytamy o Tobie w gazecie...
pary alkoholu z powietrzem tworza miesznine wybuchowa nie gorszą od gazu. Więc jak masz nieszczelna aparaturę TO NATYCHMIAST JĄ ZMIEŃ NA SZCZELNĄ albo nie baw sie w to hobby. Szybkowar jest niezłym rozwiązaniem. Jak boisz się jednak rozsadzenia, to szybkowar powinien miec zawór bezpieczeństwa, po prostu na nim polegaj i nie gotuj nic, co ma w sobie jakiekolwiek fusy czy zawiesine klasy kleik zbożowy. Może to byc najwyżej mętna cukrówka, mętne wino, piwo, etc.
I poswięć dla swojego dobra trochę czasu na postudiowanie forum, bo twoje pytania zdradzają kompletne świeżactwo w tym fachu. Nie jest bezpiecznie bawić się w to bez znajomości zasad fizykochemicznych procesów.
pary alkoholu z powietrzem tworza miesznine wybuchowa nie gorszą od gazu. Więc jak masz nieszczelna aparaturę TO NATYCHMIAST JĄ ZMIEŃ NA SZCZELNĄ albo nie baw sie w to hobby. Szybkowar jest niezłym rozwiązaniem. Jak boisz się jednak rozsadzenia, to szybkowar powinien miec zawór bezpieczeństwa, po prostu na nim polegaj i nie gotuj nic, co ma w sobie jakiekolwiek fusy czy zawiesine klasy kleik zbożowy. Może to byc najwyżej mętna cukrówka, mętne wino, piwo, etc.
I poswięć dla swojego dobra trochę czasu na postudiowanie forum, bo twoje pytania zdradzają kompletne świeżactwo w tym fachu. Nie jest bezpiecznie bawić się w to bez znajomości zasad fizykochemicznych procesów.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: dlaczego tak powoli
Prościej i jaśniej nie potrafię.
Sorry, ale sam chciałeś.
Mogę. Proszę: nie znasz się, nic nie wiesz i niczego nie przeczytałeś o destylacji. O ile konfiguracja sprzętu jest do zaakceptowania, to kto i gdzie napisał o utrzymywaniu jakiejkolwiek temperatury na Twoim sprzęcie? Grzej jak człowiek, to zacznie Ci kapać. Termometr zaklej, albo wyrzuć, to informacja dla tych co rozumieją co robią. Poczytaj trochę "jak to się robi". Tłumaczenie co i jak specjalnie dla Ciebie będzie typowym dublem, a z tym walczymy. Musisz sam się wykazać.brylafm pisze:Nie rozumiem mozesz jasniej.
Prościej i jaśniej nie potrafię.
Sorry, ale sam chciałeś.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Dlaczego tak powoli kapie?
Brylafm: wywal odstojnik. PO PROSTU GO WYWAL! On nic nie daje. Zwłaszcza w połaczeniu z deflegmatorem. I czytaj forum.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 64 razy
- Kontakt:
Re: Dlaczego tak powoli kapie?
Witaj!!!
Tak jak koledzy Ci podpowiadają!!!, zapomnij o odstojniku, deflegmator i chłodnica połączone szczelnie rureczkami silikonowymi i uzyskasz bardzo dobre efekty /pot stillowe oczywiście/, wszystkie smakóweczki, winka, fermentki, tudzież inne rarytaski będą Twoje, aż się zdziwisz co można osiągnąć na tej prostej aparaturce, no i grzej jak Pan Bóg przykazał!!!
ps. nie dziw się że co po niektórzy tak reagują ponieważ na forum wszystko jest, jeśli uważnie czytasz, a jak sobie pooglądasz forumową galerię to na pewno rozwiejesz wiele niejasności
Tak jak koledzy Ci podpowiadają!!!, zapomnij o odstojniku, deflegmator i chłodnica połączone szczelnie rureczkami silikonowymi i uzyskasz bardzo dobre efekty /pot stillowe oczywiście/, wszystkie smakóweczki, winka, fermentki, tudzież inne rarytaski będą Twoje, aż się zdziwisz co można osiągnąć na tej prostej aparaturce, no i grzej jak Pan Bóg przykazał!!!
ps. nie dziw się że co po niektórzy tak reagują ponieważ na forum wszystko jest, jeśli uważnie czytasz, a jak sobie pooglądasz forumową galerię to na pewno rozwiejesz wiele niejasności