czas fermentacji

Złomowisko, w którym będą skasowane posty.
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.

Autor tematu
10wronka
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 11 gru 2011, 21:53

Post autor: 10wronka »

Ile czasu wino ryżowe będzie fermentować w temperaturze 25-28 stopni, a ile w temperaturze 17-19 stopni?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: czas fermentacji

Post autor: Zygmunt »

Forumowa wróżka się schowała, a dalej nie znamy składu wina, przepisu i ... w zasadzie nie wiemy o nim nic. Ale rzut oka przez lewe ramię na szklana ule mówi, że w pierwszym przypadku 408h, a w drugim 17dni.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: czas fermentacji

Post autor: rozrywek »

Konstatując wypowiedż kol Zygmunta, zależne jest to od sytuacji geopolitycznej w zachodnich Chinach.

Jak wszyscy wiemy w zachodniej części Chin temperatura otoczenia powoduje zmianę mentalności chinoli,
szczególnie tych z podgatunku beztlenowców, rozmnażanych przez pączkowianie.
Jak wszyscy doskonale wiemy, miarą dobrego wina z ryżu jest wielkość kapelusza szacownej koleżanki gejszy z lepianki obok.
Również ważne jest zatrudnienie odpowieniej liczby drożdzochińczyków i podanie ich zadanych prpoprcji.
Jednakże chinolki muszą coś jeśc, nie samym ryżem człek żyje, inaczej grozi mu zaryżowienie, a nawet zaaasakowanie.
Ale to już dosyć japońska historyjka.
Reasumując i odpowiadając na pytanie kolegi....ile wrona wykracze tyle winko będzie szybciej pracować.



Przepraszam drodzy forumowicze, nie mogłem się powstrzymać. Zresztą Zygmunt zaczął...
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: czas fermentacji

Post autor: Wald »

Kusi mnie aby pociągnąć to dalej, ale odpowiem poważnie i najlepiej jak potrafię.
Od 2/3 do drugie tyle dłużej.
Jeśli chodzi o wymiar czasowy, to może pracować od 3 do 180 dni.
Ale nie przejmuj się. W Twojej cukrówce (z ryżem) nie ma to znaczenia. Ani smaku, ani aromatu nie poprawisz.
W sklepie masz promocję http://alkohole-domowe.pl/product-pl-26 ... agnum.html , więc nie trać czasu.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Jacksonopole
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 10:00
Krótko o sobie: Roztargniony Pedancikowaty Patryjota
Ulubiony Alkohol: Miód, Miód, Whisky, Wino, Warka Strong
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: teren wroga
Re: czas fermentacji

Post autor: Jacksonopole »

:hahaha: :hahaha: :hahaha:

...jesteście zaje...-fajni

:klaszcze: :klaszcze:

... -to też się przyda -po takich postach wciągnę trochę wiedzy (nie o winach), ale jak pisać!!
-i oczywiście odprężenie przy robocie i trochę śmiechu też się zda.
(..ale zrozumcie nas młodych -oczywiście jak nie ,,pyskują`` -nie dla każdego oczywistą rzeczą jak chce się karnąć ciężarówką jest że nie trzeba używać wszystkich 18-stu biegów)

I TAK FAJNIE ŻE WAM SIĘ CHCE :respect:
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: czas fermentacji

Post autor: Wald »

Jacksonopole pisze: jak chce się karnąć ciężarówką
To na koła i stan paliwa, trzeba choćby zerknąć. No i czy ogon dobrze podpięty! A tu nic. Zero wiedzy, zero czytania, często zero chęci, tylko słomiany zapał. I daj takiemu prosty przepis na wino, albo złotą radę. Winiarstwo to jest sztuka, którą nie każdy będzie uprawiał. Podobnie jak z grą na gitarze. Są samouki, i tu, i tam, ale to rodzynki. Reszta musi dużo czytać, dużo pytać, a potem nastawiać. Tak to niestety działa.
Jacksonopole pisze: I TAK FAJNIE ŻE WAM SIĘ CHCE
Kurcze, uwierz, nieraz ręce (i nie tylko) opadają.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Zablokowany

Wróć do „Śmietnik”