Wino z ciemnych winogron lekko gęstawe

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...

Autor tematu
igor730
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 29 lis 2011, 20:07

Post autor: igor730 »

Witam serdecznie wszystkich i od razu przechodzę do rzeczy.

7 września 2011 zrobiłem wino z winogron według proporcji:
-4kg winogron
-2kg cukru
-3 l wody
I to tyle nie dodawałem żadnych drożdży bo to malutki nastaw jest. Winogrona obrałem z kiści, wrzuciłem do wiaderka, tłuczkiem do ziemniaków rozdrobniłem ile sie dało i to co powstało przelałem do balonu, następnie wlałem wodę z cukrem (syrop) zatkałem rurka i zostawiłem aby pracowało.

30 września czyli po 3,5 tygodni przez pieluchę przecedziłem nastaw, stałe ciała wyrzuciłem a „winko” z powrotem do balonu. Dodałem wtedy jeszcze 0,5kg cukru z 1l wody.

8 listopada ściągnąłem wino znad osadu a reszta z powrotem do balonu, czynność tą powtórzyłem jeszcze 22 listopada. Podczas zlewania znad osadu zauważyłem ze wino jest gęstsze niż powinno być. Ale nie przejmowałem się jakoś tym.

Jednakże dzisiaj 7 stycznia zlewałem wino znad malutkiego osadu zauważyłem ze wino nadal jest gęstawe. Normalnie wężykiem ściągnę wino, konsystencje ma taką pomiędzy prawidłowym winem a syropem malinowym z tymże bliżej mu do wina niż syropu.

Dodam ze to jest moje drugie wino, pierwsze wyszło bardzo dobre tylko ze z wiśni było robione. Robiąc nastaw nie miałem cukromierza i nawet nie wiedziałem że nastaw na początku powinien mieć 22 blg. No ale cóż, trzeba się najpierw oczytać żeby później wszystko ładnie robić.
Kupiłem cukromierz i zmierzyłem poziom cukru. Niestety nie mierzyło się w skali. Wiec wlałem do próbówki wino do połowy a resztę uzupełniłem woda, wymieszałem i wyszedł mi wynik 15 blg. I teraz pytanie co zrobić, dodam ze jakieś drobne ruchy w rurce fermentacyjnej dalej są.
alembiki
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Wino z ciemnych winogron lekko gęstawe

Post autor: pokrec »

Nuuuu, kolego...
Masz tak ze 30 blg w nastawie. Tożto SYROP jest. I nic dziwnego, że ma konsystencję syropu. Jesli to w rurce, to ruchy pochodzące od drożdży dzikich, jakie były na winogronach oryginalnie (i dają jakims cudem rade w tym syropie), to będziesz czekał wieki na przefermentowanie a i tak zostanie Ci w gotowym produkcie jeszcze z 15 blg cukru. Moja rada byłaby taka: weź to zagotuj, rozcieńcz do 22 blg woda i dodaj drożdże winne (np. Burgund). Wina z tego nie będziesz miał - za dużo wody, ale jak to na rurki puścisz, to podejrzewam, że nie będzie żadnego leżakowania produktu. Inny sposób, to rozcieńczyć to niesłodzonym sokiem gronowym z kwaśnych, polskich winogron i dolać tak z 10% wody, zagotować, ostudzic i dodac matke drożdżową winną.
Trzeci sposób - rozcieńczyć pod kontrola cukromierza sokiem z kartoników, jakims ciemnym + 10% wody i dodać drożdże.
W każdym razie syropek mieszając najpierw zagotuj przed ratowaniem, bo cholera wie, co tam się zagnieździło.

A błędy, jakie popełniłeś to: "niemanie" cukromierza i niedodanie matki drożdżowej do nastawu. Drożdże dzikie w naszym klimacie zakwasza mąkę żytnią i wyrosna chlebek co najwyżej, ich odpornośc na alkohol jest marna i nie dostaniesz mocnego wina - zaledwie kilka procent. No i za długo to fermentowało w miazdze - tydzień to max, po tym czasie trzeba odlać fermentujący płyn a resztę wycisnąc w prasie winiarskiej albo ręcznie - w worku z siateczki nylonowej / pieluszce tetrowej.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Wino z ciemnych winogron lekko gęstawe

Post autor: Zygmunt »

Sprawdź cukromierz na czystej wodzie i napisz, czy pokazuje 0...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
igor730
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 29 lis 2011, 20:07
Re: Wino z ciemnych winogron lekko gęstawe

Post autor: igor730 »

Cukromierz z biowinu na czystej wodzie z kranu pokazuje równe 0.

Tego lata robiłem soki z winogron i wiśni tj, owoce przepuściłem przez sokownik. W piwnicy stoi jeszcze kilka litrowych słoików. Myślę je użyć zamiast rozcieńczać wodą. Doleje aż uzyskam 22BLG a później dodam drożdże i będę fermentował. Co o tym myślicie?
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino z ciemnych winogron lekko gęstawe

Post autor: Wald »

Może się udać jeśli użyjesz drożdży do restartu. Zwykłe raczej nie ruszą. Chociaż IMHO masz tam obcego, i nie chodzi tu wyłącznie o przerobienie cukru.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Wino z ciemnych winogron lekko gęstawe

Post autor: pokrec »

Igor, tylko najpierw zagotuj porządnie to, co masz dotychczas. Trzeba ewentualnego obcego zabić na smierć, ostudzić, rozcieńczyć sokami (jesli bezcukrowe), dodać jakieś 10% wody (żeby nieco odkwasić), dodać jakieś 5 g. pożywki do drożdży i dopiero wtedy próbować ratować rozhulanymi drożdżami winnymi (przygotowaną parę dni wcześniej w osobnej butelce matka drożdżową).
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

pith
400
Posty: 440
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Wino z ciemnych winogron lekko gęstawe

Post autor: pith »

Chciałbym też wskazać na jeden aspekt wątku, który nie został poruszony przez szanownych kolegów.
Kolega Igor wziął się zawziął i wyrzucił pulpę winogronową.
Co najmniej grzech marnotrawstwa !!


Cóż Waść czynisz zbrodnie taką popełniając?! :bezradny:

Moim zdaniem rozkwaszone owoce winne należało zapodać drożdżami, po rozpędzeniu fermentacji, oddzielić "stałe", zalać wodą, dodać cukru i cieszyć się dwoma efektywnie rozplanowanymi i pięknie pracującymi nastawami.

Szkoda Panie, szkoda ....
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Wino z ciemnych winogron lekko gęstawe

Post autor: pokrec »

No, szkoda, ale nie każdy od zera zaczyna i robi perfekcyjnie. Przypomnij sobie pierwsze twoje nastawy. Ja dopiero tej jesieni zrobiłem wino gronowe tak, jak się je powinno robić a z fermentujących wściekle wytłoków, po zalaniu ich nastawem "grunwaldzkim" powstała grappa.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino z ciemnych winogron lekko gęstawe

Post autor: siwy1121 »

Ja słyszałem, że można dodać w takim przypadku trochę octu winnego lub jabłkowego, albo trochę jakichś kwaśnych owoców.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Gronowe”