Figa

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
mario_
150
Posty: 190
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 09:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Lozovaca, Whiskey, Tequila
Status Alkoholowy: Destylator
Otrzymał podziękowanie: 8 razy

Post autor: mario_ »

Krótko i na temat.
Do zwykłego, rozcieńczonego 1410 wrzucamy suszone figi (dwie na 1L). Czekamy 3-4 tygodnie. Figi wyjmujemy.
Znika ostrość destylatu, a jednocześnie destylat nie jest słodki.
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Figa

Post autor: klodek4 »

Witaj!!!
Robiłeś coś jeszcze na tych suszonych figach :?: :?: ,
pytam bo mam około 1 kg tego /z możliwością dokupienia więcej/ i ciekaw jestem
jakiś egzotycznych zarówno przepisów jak i smaków, pozdrawiam :punk: :piwo: :ok:
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Figa

Post autor: JanOkowita »

Bardzo ciekawa nalewka o orientalnym smaku.

Składniki:

250 g rodzynków
200 g suszonych lub w miarę możliwości świeżych fig
klika goździków
1 cm laski cynamonu lub wanilii
200 g daktyli
500 ml spirytusu
1000 ml wódki
250 g cukru
250 ml wody

Przygotowanie:

Owoce rozdrobnić nożem, dodać goździki i cynamon, włożyć do słoja i zalać alkoholem. Odstawić w ciepłe miejsce na 3 tygodnie. Po tym okresie dodać syrop cukrowy (250 g cukru rozpuszczone w 250 ml wody) i ponownie odstawić na 3 tygodnie. Następnie przefiltrować i zabutelkować. Odstawić w chłodne ciemne miejsce na co najmniej 3 miesiące.

Pozdrawiam :poklon;

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Figa

Post autor: Partyzant »

Ostatnio zrobiłem z owoców Figi(nie suszone) psotę.
I nie idzie tego wypić, choć minęło trochę czasu razem z dębem to nadal cofa... Ale winko(nastaw) wręcz na odwrót pachnie bardzo ładnie i ma dobry smak.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Figa

Post autor: klodek4 »

Partyzant!!! napisz jak to robiłeś, proporcje, dawki itp, nalewki czy na świeżych czy suszonych figach jak dla mnie wychodzą rewelacyjne, teraz nastawiłem winko figowe /docelowo/ ale jak przyjdzie pora to chciałbym porobić w tym roku kilka nastawów z figi świeżej /tutaj tego rośnie w grom/ dlatego więc pytam!!! pozdrawiam :punk: :piwo: :ok:
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Figa

Post autor: Partyzant »

Świeża figa w smaku jest bardzo słodka i dobra. Ale psota pachnie tak samo i cofa...

Pisze z pamięci... Zebrałem dwa wiadra owoców które przepuściłem przez maszynkę od mięsa, później nalałem wodę( miało jakieś 21 BLG) po sfermentowaniu na rurki.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Figa

Post autor: klodek4 »

Troszkę mnie zniechęciłeś :x niemniej będę próbował zrobić ten nastaw, różne są gusta i trzeba by spróbować, a z jakiej figi to robiłeś z tej jasnej czy ciemnej :?: :?: :?:
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Figa

Post autor: Partyzant »

O kolorze to mnie zaskoczyłeś, mi się wydaje że z jasnej, choć kiedy dojrzewają to ciemnieją :bezradny:

Postka pachnie ładnie*... Ale mi nie wchodzi, każdy ma inny gust i możliwe że tobie podejdzie.

* I może dlatego oczekuje coś lepszego w smaku.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”