Pytanie-metoda garnkowa

Tu możecie pisać posty, które mają wymiar bardziej filozoficzny niż teoretyczny na temat alkoholu wytwarzanego w domu...

Autor tematu
Norbertowicz
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 10 gru 2011, 12:48

Post autor: Norbertowicz »

Witam;)

Mam pytanie odnośnie metody garnkowej... mianowicie jak się pozbyć metanolu w metodzie garnkowej ?

A kolejne pytanie dotyczy mojego pierwszego bimbru

Zrobiłem "mini zacier" żeby poprostu zobaczyć czy wyjdzie i żeby nie marnować produktów.
Więc zrobiłem ten zacier i upędziłem bimber metodą garnkową... Z tego całego zacieru wyszło mniej więcej 1/4 samogonu i zastanawiam się czy to wylać czy wypić ale zjednej strony swój pierwszy bimber wylać do zlewu to nie wypada.. Ale z drugiej strony lepiej wylać niż się zatruć metanolem i nie wiem co zrobić,,,

ps: próbowałem tego samogonu i to wygląda mniej więcej tak:

-zapach : jak spirytus/denaturat
-smak: w pierwsze co to czuć wode i po chwili ok 2-3 s. czuć piekący smak spirytusu
-wygląd: wygląd jest dość przezroczysty ale jednak mętny ;/


Przepraszam za tak prymitywne pytania ale jestem początkujący ale bardzo spodobało mi się bimbrownictwo ;D

Z góry dziękuje i pozdrawiam ;)
Ostatnio zmieniony sobota, 10 gru 2011, 16:21 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wielkie litery i interpunkcja.
promocja
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Pytanie-metoda garnkowa

Post autor: Zygmunt »

Zacier- zawiera scukrzoną enzymatycznie skrobię ze zbóż.
Nastaw- woda z cukrem i drożdżami/ ew. owocami.

Metanol- w nastawie cukrowym praktycznie go nie ma. Jest produktem przemiany pektyn, a w cukrze przecież ich nie ma...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Brzydal
300
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Pytanie-metoda garnkowa

Post autor: Brzydal »

Norbertowicz pisze:Witam;)

zastanawiam się czy to wylać czy wypić ale zjednej strony swój pierwszy bimber wylać do zlewu to nie wypada.. Ale z drugiej strony lepiej wylać niż się zatruć metanolem i nie wiem co zrobić,,,
NIe ma obawy o zatrucie metanolem. JA bym wypił bo szkoda wylewać. Ma to jeszcze jedną zalet każde następne pite będzie bardziej smakowało :D
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Pytanie-metoda garnkowa

Post autor: radius »

@ Norbertowicz, co do metanolu w nastawach, to przeczytaj ten post
http://alkohole-domowe.com/forum/post29 ... ram#p29275
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Pytanie-metoda garnkowa

Post autor: rozrywek »

Metoda garnkowa powstała z zasady "polak potrafi".

Zapewne w warunkach extremalnych przy braku innego sprzętu i możliwości.
Potrzeba matką wynalazków.
W dzisiejszych czasach gdzie typowy smierdzący bimber jest naprawdę rzadkością, przynajmniej na naszym portalu, odpuszczamy sobie skuteczne ale prymitywne metody....

Dlategóz ech ach i och, zalecam budowę sprzęcidła godnego prawdziwego pędnika.
Nie buduj od nowa syrenki jak Mercedesy stoją obok.
Pozdrawiam i witam na portalu.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

szeyker89
200
Posty: 244
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Pytanie-metoda garnkowa

Post autor: szeyker89 »

Jak już chcesz na prawdę tanim kosztem to robić to destyluj to metodą czajnikową... Czajnik + szklana chłodnica (http://alkohole-domowe.pl/cat-pl-22-des ... klane.html) + silikonowy wężyk (http://alkohole-domowe.pl/cat-pl-23-akc ... lacji.html) . Chłodnicę możesz kupić oczywiście w większych sklepach tj. Leroy Merlin tak jak to ja zrobiłem... Jakość destylatu nie będzie idealna ale jest lepsza i praktyczniejsza od garnka...

@rozrywek w dzisiejszych czasach niestety jeszcze wiele osób myśli że wódka włąsnej produkcji (dla nich bimber) musi śmierdzieć na całą chałupę jak to powiedział pewien gość... Jak mu dałem do powąchania swój wyrób to powiedział że to woda hehe... Skosztować nie chciał bo kierował... Ale w końcu uwierzył że to własnej produkcji i się zdziwił...
Pozdrawiam szeyker89

Autor tematu
Norbertowicz
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 10 gru 2011, 12:48
Re: Pytanie-metoda garnkowa

Post autor: Norbertowicz »

Dzięki za odpowiedzi ;)

A co do metody garnkowej, to tylko na początku była używana, ponieważ chciałem zobaczyć co z tego wyjdzie ;)

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 12 gru 2011, 01:39 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bimbrownia”